Miten syömiset vaikuttavat ihoon ja mitä rypyille voi tehdä – ihon ammattilaiset vastaavat kysymyksiin, jotka heille esitetään aina - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miten syömiset vaikuttavat ihoon ja mitä rypyille voi tehdä – ihon ammattilaiset vastaavat kysymyksiin, jotka heille esitetään aina

Rypyt, ruokavalio ja kasvohoidot mietityttävät ihon ammattilaisten mukaan monia.

11.4.2018 14:17

Ainahan se on mielessä. Ihon hyvinvointi ja ulkonäkö pohdituttaa – ainakin, jos ihonhoidon ammattilaisilta kysytään. Ihotautilääkärit paljastavat Popsugarille asiakkaidensa yleisimpiä kysymyksiä ja antavat niihin vastaukset.

Näitä sinäkin olet saattanut miettiä.

Onko kasvohoidoista oikeasti hyötyä?

Ihonhoitoekspertti Candace Marinon mukaan kasvohoito on iholle kuin jumppatunti lihaksille.

– Samoin kuin uudenlaisen treenin kokeileminen aktivoi lihaksia, uudenlaisen kasvohoidon kokeileminen aktivoi ihoa. Se vaikuttaa ihon rakenteelliseen terveyteen.

Kuolleiden ihosolujen ja ihohuokosiin kerääntyneiden epäpuhtauksien poistaminen ja ihon kosteuttaminen tasoittavat juonteita ja saavat ihon näyttämään sileämmältä ja raikkaammalta.

Kuinka paljon ruokavalio todellisuudessa vaikuttaa ihoon?

Jos se on pahaksi vyötäröllesi, se on pahaksi kasvoillesi, summaa Marino.

– Tulehdus on ihon pahin vihollinen, ja ruokavalio on suoraan yhteydessä kehon tulehdustiloihin. Ne aiheuttavat iholle näppylöitä.

Popsugar listaa ihopahisten joukkoon maitotuotteet, tyydyttyneet rasvahapot ja sokerin. Suomalaisen ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan kuitenkin yhteen asiaan kannattaa kiinnittää huomiota: ruokien glykeemiseen indeksiin. Nopeita hiilihydraatteja, esimerkiksi vehnäleipää ja sokeria, ei kannata popsia suuria määriä, sillä ne saattavat saada ihon kukkimaan.

Iho rakastaa esimerkiksi A-, C- ja E-vitamiineja, joten ei tule yllätyksenä, että terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio auttaa muun kropan lisäksi myös ihoa. Ravintoterapeutti Leena Juslenius kertoo aiemmin julkaisemassamme jutussa, että ihoon voi vaikuttaa ruoalla jo parissa kolmessa viikossa.

– Valkoinen sokeri ei tee koskaan hyvää iholle. Myös prosessoitu ruoka, valmisruokien kovat rasvat ja ruoan käristäminen kannattaa jättää pois.

Mitä jo olemassa oleville rypyille voi tehdä?

Pieniä juonteita ja ryppyjä on huomattavasti helpompi hoitaa kuin jo syviksi kehittyneitä uurteita, ja niihin tepsivät kotihoitokeinot. Sarkar suosittelee pienten juonteiden avuksi retinolia, josta mekin olemme kirjoittaneet aiemmin. Retinoli ja muut A-vitamiinin muodot uudistavat, silottavat, vahvistavat ja kiinteyttävät ihoa sekä tasoittavat liiallista talin eritystä. A-vitamiini on yksi harvoista ihonhoidossa käytettävistä tehoaineista, jonka on tieteellisesti todistettu vahvistavan ihon kollageeni- ja elastaanisäikeitä. Käytännössä se tarkoittaa juonteiden tasoittumista ja ihon pehmenemistä.

Vahvoihin ryppyihin eivät valitettavasti tehoa ammattilaisen mukaan enää muut kuin kauneudenhoidon kovat keinot.

– Jos rypyt ovat jo syviä, vaihtoehtoja ovat täyteaineet tai laserhoidot, Sarkas sanoo.

Lue niistä lisää täällä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?