Tiesitkö? Keskellä Helsinkiä on 100-vuotias alusvaateliike, jota Anu, 53, pyörittää jo kolmannessa polvessa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Keskellä Helsinkiä on 100-vuotias alusvaateliike, jota Anu, 53, pyörittää jo kolmannessa polvessa

Anu Niemi osti vuonna 2016 alusvaateliikkeen äidiltään, joka peri sen vuonna 1969 äidiltään. Historiaa on takana jo sata vuotta. Myös Anu aikoo työskennellä yrityksessä uransa loppuun asti.

5.4.2018 15:05

Viipurista Mikkelin kautta Helsinkiin – siinä Helsingin keskustassa Etu-Töölössä Arkadiankadulta löytyvän alusasuliike Wiipurin Korsetin satavuotinen taival tiivistettynä.

Todellisuudessa sadassa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Liike on nähnyt sodat, muutot ja kolme polvea yrittäjänaisia: Anu Niemi, hänen äitinsä Marja-Liisa Eronen ja isoäitinsä Anna-Liisa Seitsola ovat pitäneet putiikkia yhteensä 80 vuotta.

Anu Niemen äiti Marja-Liisa Eronen poseeraa liikkeen vanhassa mainoksessa.

Wiipurin Korsetin historia ulottuu Anu Niemen tietojen mukaan ainakin vuoden 1918 Viipuriin. Tuolloin Erikoiskorsettiliike Hilma Rouvinen -nimellä toiminut liike oli Hilma Rouvisen omistuksessa, ja Niemen isoäiti Anna-Liisa Seitsola työskenteli myymälän myyjänä. Seitsola osti liikkeen itselleen 33-vuotiaana vuonna 1938 – samana vuonna kuin Anun äiti Marja-Liisa syntyi.

– Täyttä varmuutta yrityksen synnystä ei ole. Epäilemme, että Hilma Rouvinen piti liikettä jo aiemmin Pietarissa, ja siirtyi sitten alusvaateyrittäjäksi Viipuriin. Historiaa on takana siis vähintään se sata vuotta, Niemi, 53, kertoo.

Anu Niemi.

Se tiedetään, että sodan alkaessa naisten alusasuja myyvä liike siirrettiin Viipurista Mikkeliin, ja samoihin aikoihin avattiin myymälä myös Helsinkiin aivan nykyisen liikkeen naapuriin Pohjoiselle Rautatiekadulle. Kun Anna-Liisa Seitsola kuoli 60-luvun lopussa, yritys siirtyi Marja-Liisan nimiin.

– Itse olin tähän aikaan nelivuotias, joten olen saanut alusvaatetietämykseni jo äidinmaidossa, Niemi kertoo.

Kuva Viipurin liikkeestä.

Sittemmin liike muutti Arkadiankadulle ensin numero 10:een, myöhemmin 8:aan. Arkadiankadulla Wiipurin Korsetti on sijainnut lähes 50 vuotta. Ajanjakson merkittävyydestä kertoo esimerkiksi se, että Marja-Liisa Eronen palkittiin viime syksynä viiden muun muotimaailman vaikuttajanaisen kanssa Suomi 100 -erikoisansiomerkillä.

Keski-Euroopan kautta takaisin kotiin

Wiipurin Korsetti siirtyi Niemelle kaksi vuotta sitten yrityskaupan myötä. Työvuosia ehti kertyä liikkeessä kuitenkin jo 90-luvun alussa ja myöhemmin 2000-luvulla. Välissä Niemi asui ulkomailla.

– Kun lama iski Suomeen 90-luvun alussa, päätin lähteä töihin Itävaltaan. Tarkoitus oli viipyä kesän verran, mutta lopulta vietin ulkomailla 11 vuotta.

Niemi työskenteli äitinsä yrityksessä jo nuorena.

Niemi työskenteli esimerkiksi tarjoilijana, hiihtokeskuksissa ja myöhemmin avomiehensä huoltoasemalla Saksassa. Töitä oli kirjanpidosta lähtien, ja vuodet opettivat Niemelle yrittäjyyttä.

– Oli hyvä veto lähteä maailmalle. Muualla ollessani ja muita töitä tehdessäni tajusin, mitä oikeasti haluan. Nyt olen varma, että tämä on minun paikkani koko loppu-urani.

Itseoppineet liivikauppiaat

Sekä Niemi että aiemmin äiti ja isoäiti ovat kaikki itseoppineita liivikauppiaita. Niemi opiskeli lukion jälkeen hetken restonomin koulutusohjelmassa ammattikorkeakoulussa, mutta koulu jäi kesken 80-luvulla. 2000-luvulla Suomeen ja Wiipurin Korsettiin palattuaan Niemi on käynyt vaatetusompelijan koulutuksen sekä yrittäjän ja yritysjohtamisen ammattitutkinnon.

Anu Niemi ei käynyt korkeakoulua loppuun, vaan opetteli yrittäjyyttä käytännön ja erilaisten tutkintojen kautta.

Liikkeessä työskennellessään Niemi ehti perustaa myös oman firman. Hän toimii edelleen Simone Perele -alusasumerkin agentuurina Suomessa ja myy brändin liivejä jälleenmyyjille. Nyt, kun myös Wiipurin Korsetti on siirtynyt Niemen omistukseen, työmäärä on välillä liiankin suuri. Anun löytää myymälästä harva se päivä.

– Kokeilin alkuvuodesta pyörittää itse sosiaalista mediaa, mutta löin hanskat tiskiin ja ulkoistin somemarkkinoinnin taitavalle nuorelle naiselle. Minulla ei ole ensinnäkään aikaa, mutta ihan suoraan sanottuna ei taitojakaan. Somesta ja netistä ei kuitenkaan tänä päivänä voi jättäytyä pois.

Työntekijöitä Niemellä on vain yksi, mutta kiireisimpinä aikoina juuri 80 täyttänyt, vanhasta liikkeestään kolmen minuutin kävelymatkan päässä asuva Marja-Liisa käy auttamassa. Hän ompelee esimerkiksi yhä kaikki yrityksen mittatilauskorsetit ja seläntukiliivit.

– Pakko vain katsoa, mitä jää viivan alle. Toisen työntekijän palkkaamiseen ei vielä millään ole varaa, Niemi sanoo.

Ihan vain liiviliike

Enää ei rintaliivejä kuitenkaan ommella alusta alkaen liikkeen takahuoneessa. Se loppui Niemen mukaan parikymmentä vuotta sitten. Korsettien valmistus on kuitenkin asia, joka on säilynyt: vielä nykyäänkin niitä valmistetaan tilauksesta Arkadiankadulla.

Lehti-ilmoitus 1920-luvulta.

Nyt Anu Niemi hoitaa työntekijänsä kanssa koko liikkeen ostot ja hankinnat. Tuotteet tulevat pääsääntöisesti Euroopasta. Liikkeestä löytyy laaja valikoima naisten alus-, yö-, olo- ja uima-asuja sekä sukkahousuja, ja palveluihin kuuluvat myös alusasujen korjaus- ja muutostyöt. Wiipurin Korsetista saa myös lääkärin lähetteellä tukiliivejä ja korsetteja.

– Nimemme alkaa olla jo käsite Helsingissä. Esimerkiksi Stockan myyjät osaavat suositella meitä, jos Stockalta ei jotain löydy. Esimerkiksi liivinympäryksemme kohoavat 120 senttiin asti.

Wiipurin Korsetin kokovalikoima on yksi maan laajimpia.

Niemi haluaisi silti välttää erikoisliikkeen käsitettä.

– Meillä käyvät kanta-asiakkaat, jotka ovat tottuneet käymään vuosien varrella, ja asiakkaat, joilla on erilaisia liivihaasteita. Haasteet ovat parasta. Palvelu on meillä se ykkönen.

– Haluan kuitenkin päästä eroon erikoisliikeajattelusta. Mikä edes on liivien erikoisliike? Olemme liiviliike, ja meille voi tulla kuka tahansa. Ei tarvitse myöskään ajatella, että pienestä liikkeestä täytyy aina ostaa jotakin, tai muuten sinne ei kehtaa mennä, Niemi sanoo.

Lehti-ilmoitus 1920-luvulta.

Lehti-ilmoitus 1920-luvulta.

Prätkällä Alppeja kohti

Kun Niemi alusvaatteilta ehtii, hän hyppää joko suksille tai moottoripyörän selkään. Moottoripyöräily tuli Niemen elämään Saksasta: takana istuminen oli tylsää, joten hän päätti ajaa mieluummin itse.

– Laskettelu, Alpit ja moottoripyöräily ovat intohimojani. Ja se on sitten ihan kunnon sporttipyörä, sellainen tykki, tuhatkuutioinen, Niemi huomauttaa.

Viimeiset kaksi vuotta vapaa-aika on ollut tiukassa. Niemi aikoo päästä eläkkeelle hieman aiemmin kuin äitinsä, joka oli yrityskaupan aikaan 78-vuotias.

Aivan kaikelle ei kuitenkaan ole aikaa.

– Olen maksanut nyt firman pyörittämisen ajan eli puolitoista vuotta salikorttia, mutten ole käynyt kertaakaan! Mutta kyllä se päivä vielä tulee, kun taas ehdin.

Anu Niemi meni viime vuonna naimisiin. Niemet asuvat Tuusulassa, mutta eläkepäiviään Niemi haaveilee viettävänsä Alpeilla.

– Toivon, että saan pidettyä yrityksen niin hyvässä kunnossa, että pystyisin myymään sen aikanaan eteenpäin. Toivon, että firmalla olisi vielä silloinkin arvoa ja löytyisi hyvä jatkaja, joka haluaisi tämän ostaa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?