Gucci oli viime lokakuussa kenties ensimmäisiä muotitaloja, joka herätti tavallista suurempaa huomiota päätöksellään luopua turkiksesta. Italialainen muotitalo kertoi linjauksestaan 11. lokakuuta, ja sen perään ilmoituksia turkisvapaudesta on suorastaan sadellut.
Michael Kors Holdings Limited eli muotimerkit Michael Kors ja Jimmy Choo irtisanoutuivat turkiksen käyttämisestä joulukuussa, ja viime viikolla muotijulkaisu Fashionista uutisoi sekä Furlan että Versacen lopettavan turkisten käytön kokonaan.
– Turkis? Olen luopunut siitä. En halua tappaa eläimiä muodin vuoksi, Versacen Donatella Versace kommentoi The Economistin kulttuuriliite 1843:lle Fashionistan mukaan.
Donatella Versace.
Donatella ja turkkiin pukeutunut muotikuninkaallinen, Voguen päätoimittaja Anna Wintour vuonna 2011.
Versace vahvisti luopuvansa turkiksista asteittain vuodesta 2019 alkaen, ja Furla on täysin eläinkarvaton Cruise 2019 -kokoelmastaan lähtien.
– Turkistuotteet ovat jo valmiiksi pieni osa Versacen mallistoja. Tämä linjaus on osa yrityksen laajempaa kestävien innovaatioiden ohjelmaa, Versacen toimitusjohtaja Jonathan Akeroyd kertoo tiedotteessa.
– Päätös vastaa yhä tiedostavampien kuluttajien kasvavaan toiveeseen eettisistä tuotteista, kommentoi puolestaan Furlan toimitusjohtaja Alberto Camerlengo Fashionistan mukaan WWD:lle.
Michael Kors ja Jimmy Choo ovat vielä nopeampia liikkeissään. Ne luopuvat turkiksista jo tämän vuoden aikana.
– Päätös merkitsee uuden sivun kääntämistä yrityksemme kehitystyössä ja innovatiivisten materiaalien käytössä, yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja John D. Idol sanoo tiedotteessa.
Tekoturkis on nyt muotimaailman lempimateriaali.
Guccin turkiksettomuus näkyy jo. Maailman johtaviin muotitaloihin kuuluvan luksusmerkin linjaus tuli voimaan kevään ja kesän 2018 mallistossa.
– Guccin linjaus turkittomuudesta on merkki muotialan radikaalista suunnanmuutoksesta ja eläinten oikeuksien ja hyvinvoinnin merkityksen noususta. Tuotteiden eettisyyttä ajattelevien kuluttajien joukko kasvaa koko ajan, kommentoi Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs tiedotteessa lokakuussa.
– Guccin päätös lisää painetta myös muita muotialan toimijoita kohtaan.
Animalia muistuttaa, että Guccin, Korsin, Versacen, Choon ja Furlan lisäksi myös moni muu luksusmuodin brändijohtaja – Armani, Stella McCartney, Ralph Lauren ja Hugo Boss – kuuluu turkiksesta luopuneiden merkkien joukkoon.
Syyskuisessa tiedotteessaan Animalia ilmoitti luksusmuodin verkkokaupan suurimpiin yrityksiin lukeutuvan Yoox Net-a-Porterin olevan maailman 750. muotialan yritys, joka lopetti turkiksen käyttämisen myymissään tuotteissa. Tälle Fur Free Retailer -ohjelman listalle kuuluu myös moni tuttu ketjuliike, kuten H&M, Zara, Vero Moda ja Esprit.
Suomalaisista jälleenmyyjistä esimerkiksi Sokos ilmoitti joulukuussa 2016 luopuvansa aitoa turkista sisältävien tuotteiden myynnistä.
Turkiton tulevaisuus?
Aniamalian tiedotteen mukaan muotialalla uskotaan vakaasti turkittomaan tulevaisuuteen. Esimerkiksi YOOX Net-A-Porter teetti ennen päätöstään tutkimuksen, joka selvitti yrityksen 25 000 asiakkaan mielipidettä aitoihin turkiksiin. Suurin osa vastaajista halusi yrityksen lopettavan turkistuotteiden myynnin. Yrityksellä on 2,9 miljoonaa asiakasta 180 maassa.
Animalian Heidi Kivekkään mukaan muotialan tulevaisuus on väistämättä turkiton.
– Maailmanlaajuisesti ihmiset ovat muuttamassa kulutustapojaan eettisempään ja kestävämpään suuntaan, ja muotialan yritykset tietävät sen hyvin. Brändit, jotka arvostavat läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta ymmärtävät, että turkistuotanto ei sovi siihen kuvaan, Kivekäs sanoo tiedotteessa.
Turkisten jalostamisessa vaatteeksi asti on myös omat ongelmansa, joihin esimerkiksi Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila tarttuu.
– Turkisten tuotannossa käytetään paljon kemikaaleja, ja niiden valmistus on haitallista ympäristölle ja vie paljon energiaa, Uotila sanoo tiedotteessa.
Suunnittelija Michael Kors puolestaan kiittelee aidolle turkikselle kehiteltyjä, luksusmuodille sopivia materiaalivaihtoehtoja.
– Valmistusmenetelmien teknologisten edistysaskeleiden ansiosta voimme luoda luksusestetiikkaa tekoturkiksen avulla, hän sanoo tiedotteessa.
Tekoturkisko vastuullista?
Toisaalta tekoturkiksessakin nähdään ongelmia. Suomalaisen Saga Fursin ja Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry Profurin kampanja puhuu tekoturkikseen siirtymisen sijaan jo olemassa olevan vintage-turkiksen puolesta.
– Vintage-turkis on kestävä ja ekologinen materiaali, jota on runsaasti tarjolla muun muassa suomalaisilla kirpputoreilla. Turkis on luonnonmateriaali, joka kestää vuosikymmeniä, ja jota voidaan nahan tavoin hyödyntää lähes loputtomasti. Vintagea muodistamalla myös tuetaan suomalaista käsityötä, sillä turkista on haastavaa muokata ja siksi se kannattaa jättää ammattiturkkurin käsiin. Näin saadaan vaate, joka on paitsi laadukas ja kestävä, myös ekologinen, kierrätyskelpoinen ja täysin maatuva, Saga Fursin tiedotteessa kerrotaan.
Yritys listaa muotimaailmassa, katutyyleissä ja ketjuliikkeiden valikoimissa nyt paljon näkyvän tekoturkiksen haittapuolia. Tekoturkis on usein ympäristölle raskas valmistaa ja se kasvattaa nopeasti tekstiilijätteen ja ympäristöön jäävän muovin määrää. Tekokarva valmistetaan usein öljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Tekoturkis myös menee aitoa nopeammin huonoon kuntoon ja hajoaa joidenkin lähteiden mukaan kaatopaikalla tuhat vuotta. Akryylimateriaalista saattaa myös irrota pesussa mikromuovihiukkasia, joiden haitoista puhutaan jatkuvasti.
Onko pörröisen takin sisälle liiankin helppo piiloutua kylmältä todellisuudelta?
Kun aidon turkiksen käyttöä vähennetään jatkuvasti, ja ”pikaturkisten” ja muiden muoviin pohjaavien vaatemateriaalien vastuuttomuudesta puhutaan aina vain enemmän, näemmekö päivän, jolloin nyt niin trendikäs ja pitkän historian omaava karva katoaa muodista kokonaan?