Ihon ammattilaisten parhaat neuvot: Näin pääset oikeasti eroon finneistä

Ihotautilääkäri ja kaksi kosmetologia kertovat, miten epäpuhdasta ihoa kuuluu hoitaa.

Eroon leuassa tykyttävästä finnistä tai pitkälle näkyvistä mustapäistä? Suomalaisasiantuntijat kertovat keinot.

13.2.2018 6:38

Ihon epäpuhtaudet, kuten mustapäät ja finnit, eivät ole vain teini-ikäisten riesa. Vaikka iho olisi muuten kunnossa, akne voi riehaantua hormonaalisista muutoksista tai huomaamattomat mustapäät muuttua silmiinpistäviksi ihon veltostuessa. Kysyimme asiantuntijoilta, mitä tehdä, kun finniä pukkaa.

Mitä näpyt yrittävät kertoa?

Epäpuhtauksien tehokas hoito vaatii tietoa siitä, miten näpyt syntyvät. SKY-erikoiskosmetologi Maarit Leikoski kertoo, miten epäpuhdasta ihoa voi hoitaa itse ja mikä on syytä jättää ammattilaisen huoleksi.

– Ihon pintakerroksen alla olevat talirauhaset tuottavat luonnostaan öljyä, joka kulkeutuu ihohuokosten kautta ihon pinnalle kosteuttamaan ja suojaamaan pintakerrosta. Ongelmia voi syntyä, jos talirauhaset ovat erityisen suuret ja aktiiviset ja jos pintakerros on liian kuiva tai siihen on kertynyt sarveistuneita ihosoluja. Tällöin öljyn kulku ihon pinnalle estyy, ja tuloksena on tukkeutunut ihohuokonen.

Sen vuoksi öljyn kulkuväylä ihon pinnalle tulisi pitää avoimena. Sarveistunut ihosolukko tulisi kuoria säännöllisesti ja pitää iho kosteutettuna.

– Usein epäpuhdasta ja rasvoittuvaa ihoa lähdetään puhdistamaan liian kuivattavilla tuotteilla. Ihon kuivuminen antaa talirauhasille signaalin tuottaa entistä enemmän öljyä, jolloin ongelma vain pahenee.

Puhdistusta ei saa kuitenkaan unohtaa kokonaan tai jättää vain meikattujen päivien rutiiniksi. Puhdistuksen tarkoituksena on poistaa meikin lisäksi ilmansaasteet sekä liiallinen tali.

Myös liian kovakourainen kuoriminen, turhan voimakkaat tuotteet sekä useiden erilaisten tuotteiden testailu ja vaihtelu viikon välein saattavat saada ihon epätasapainoon.

Finnejä ja mustapäitä ei kannata puristella itse. Jos epäpuhtauksia puristaa väärin, talirauhanen voi puhjeta ihon pintakerroksen alla, jolloin tulehdus leviää yksittäisestä ihohuokosesta koko kudokseen. Puristelusta rikkoutunut iho on myös helppo kohde bakteereille, jotka voivat muuttaa pienen mustapään suuremmaksi tulehdukseksi.

Panosta ihotyypillesi sopivaan puhdistukseen

Moni epäpuhtauksista kärsivä testailee sattumanvaraisesti puhdistustuotteita laidasta laitaan – osa taas hylkää turhautuneena kaiken puhdistamisen. Kosmetologi ja asiakkuuspäällikkö Minttu Sahrman A Class Beautysta kertoo, millaisilla tuotteilla epäpuhdasta ihoa kannattaa puhdistaa.

– Tuotteen koostumus ei aina kerro kaikkea. Geelimäisiä tuotteita pidetään kuivattavina, mutta tärkeämpi tekijä on tuotteen pH. Mitä lähempänä ihon omaa pH:ta puhdistustuote on, sitä paremmin ihon kosteustasapaino säilyy. Terveen ihon pH-arvo on noin 4,5–5.

Aamupuhdistusta ei kannata unohtaa, sillä pelkkä vesipesu ei riitä mustapäille ja epäpuhtauksille. Lisäksi on tärkeä muistaa, että vesi yksinään kuivattaa ihoa. Suosittu misellivesi sopii aamupuhdistukseen tai matkoille, mutta ei riitä yksin iltapuhdistukseen.

Kaksoispuhdistus sopii meikkiä käyttäville: öljymäinen tuote poistaa ensin meikin, toinen tuote viimeistelee ihonpuhdistuksen.

Puhdistavat naamiot, kuten savinaamiot ja hiilinaamiot sopivat kerran viikossa ihohuokosten perusteellisempaan puhdistukseen. Muista silloinkin kosteutus.

Milloin on syytä suunnata ihotautilääkärille?

Joskus iho-ongelmat voivat kieliä jostain muusta elimistön ongelmasta, jolloin pelkkä oikeanlainen puhdistus ei riitä. Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Mehiläisestä kertoo, milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

– Jos iho on äkäisen punoittava ja tulehtunut, tarvitaan lääkehoitoja, jotka vaikuttavat tulehdukseen. Kuorinnoilla tai kasvohoidoilla tilanne ei rauhoitu.

– Suosittelen ihotautilääkäriä myös, jos ihomuutokset näyttävät jättävän ihoon kuoppia tai muita epätasaisuuksia. Arpien paras hoito on ennaltaehkäisy eli ihon parantaminen lääkkeillä.

Kolmas lääkäriä vaativa vaiva ovat syvät ihon sisällä tuntuvat muutokset: näihin tarvitaan suun kautta otettava lääkitys.

– On olemassa koko joukko lääkkeitä, jotka tepsivät myös mustapäihin.

Ihotautilääkärit suhtautuvat myös mustapäihin ja muihin pienempiin iho-ongelmiin vakavasti. Näihin liittyy suuri tautikuorma, ja ne voivat heikentää elämänlaatua voimakkaasti. Mustapäitä esiintyy usein näkyvillä paikoilla, ja niitä on vaikea peittää. On olemassa koko joukko lääkkeitä, jotka tepsivät myös mustapäihin.

Epäpuhdasta ihoa voidaan hoitaa lääkevoiteilla, joissa on ihoa normalisoivia ainesosia. Jos tilanne on hankala tai kaivataan tehokkaampia ratkaisuja, käytetään sisäisiä hoitoja, kuten tiettyjä yhdistelmäehkäisypillereitä, antibiootteja sekä a-vitamiinin kaltaista tablettilääkitystä.

Joskus ihotautilääkärit tekevät myös ihon kuorintoja tai laserhoitoja, mutta useimmiten näitä annetaan vasta, kun iho on saatu ensin rauhoittumaan. Ihotautilääkäri voi myös suositella sopivia tuotteita, joilla voidaan esimerkiksi häivyttää ihon punoitusta.

Ihotautilääkäri kuulee usein lauseen, ’olisinpa tullut aiemmin’. Moni on kärvistellyt vaivan kanssa aivan turhaan, sillä sisäisetkin hoidot ovat usein paremmin siedettyjä kuin kuvitellaan. Jos akne on arpeuttava, hoidon lykkääminen voi johtaa arpien muodostumiseen. Aknen hoitaminen parantaa tutkitusti elämänlaatua ja itsetuntoa.

Lue lisää:

Jos huolellinenkaan ihonhoito ei tuota tuloksia, pane ensin kuntoon kaksi muuta asiaa

Oletko kuullut ylioppilaslakkihiuksista? Uusi raidoitustyyli enteilee kiistellyn trendin paluuta

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?