Miksi maailmalla huippusuosittuja kosmetiikkamerkkejä ei myydä Suomessa? Ammattilaiset paljastavat syyn, jota emme osanneet ajatella - Tyyli - Ilta-Sanomat

Miksi maailmalla huippusuosittuja kosmetiikkamerkkejä ei myydä Suomessa? Ammattilaiset paljastavat syyn, jota emme osanneet ajatella

Kansainvälisesti menestyneitä ja ympäri maailmaa hypetettyjä meikkimerkkejä odotetaan Suomeen kuin kuuta nousevaa. Henkeään ei kannata sisäänostajien mukaan pidättää – pieni ja kaukainen maa kun ei suurbrändejä houkuttele.

Oi kunpa Suomeenkin saataisiin Sephora, ajattelee selvästi tämäkin malli.­

7.2.2018 18:10

Benefit, Too Faced, Kat Von D Beauty, Tarte, Huda Beauty, NARS, Laura Mercier, By Terry, Becca... Siinä muutama niistä meikkimerkeistä, joita hamstrataan matkalaukkukaupalla ulkomaanreissuilta, himoitaan sosiaalisessa mediassa, tilataan sokkona ulkomaisista verkkokaupoista ja toivotaan hartaasti myös Suomeen.

Miksi kauneuden huippubrändejä ei oteta myyntiin suomalaisiin tavarataloihin, vaikka kysyntää varmasti olisi? Miksi monia merkeistä saa heti meren takaa Tukholman Sephorasta, mutta Suomessa niistä ei näy vilaustakaan?

Suomalaisten meikkihifistelijöiden odotus on ollut jo niin pitkä, ettemme malttaneet mieltämme: otimme yhteyttä Suomen johtavien meikkijälleenmyyjien ostajiin tavarataloketju Sokokselta ja Stockmannilta.

Miksi huippubrändit eivät rantaudu Suomeen?

– Kosmetiikkamerkkien laajentuminen perustuu pitkälti kunkin merkin omaan strategiaan. Strategiassa merkkien päämiehet määrittelevät tulevat kohdemaat ja etsivät yhteistyölle paikalliset tavarantoimittajat hoitamaan jakelua, Sokoksen ja Emotionin kauneuden ryhmäpäällikkö Tuija Salmi kertoo.

Samaa sanoo kosmetiikan tuoteryhmäpäällikkö Minna Mähönen Stockmannilta.

– Yleisesti voi sanoa, että kosmetiikkabisnes toimii joko tytäryritysten tai kotimaisten maahantuojien kautta. He sopivat edustuksista päämiesten kanssa ja tarjoavat yritystensä kautta jälleenmyyjille merkkejä. Koska Suomi on verrattain pieni maa, emme valitettavasti aina ole ensimmäisten joukossa kansainvälisten merkkien laajentumissuunnitelmissa.

Esteenä brändien oma strategia ja kosmetiikkalait

Kosmetiikkamarkkinoiden hehkutetuimpien brändien näkökulmasta Suomi siis vaikuttaa pieneltä.

Salmen mukaan kansainvälisten huippumerkkien ensisijaisena tavoitteena on löytää flagship- eli lippulaivamyymälät, joihin merkin konsepti rakentuu täydellisenä. Joillakin merkeillä markkinoille tulo edellyttää myös merkin oman kivijalkamyymälän perustamista ennen kuin jakelua aletaan suunnitella laajennettavan tavarataloihin tai kosmetiikan erikoismyymälöihin.

– Tämä on tullut tutuksi viime aikoina, Salmi sanoo.

Salmi antaa esimerkin jenkkimerkin rantautumisesta Eurooppaan. Siinä voi olla kyse muustakin kuin pienestä, kaukaisesta kansasta.

– Jos amerikkalainen merkki suunnittelee laajentuvansa Eurooppaan, Pohjoismaihin ja vaikkapa Suomeen, merkki etsii yhteistyökumppanin, maahantuojan tai agentin, jonka kanssa se etenee strategiassaan. Kosmetiikan lainsäädäntö on EU:ssa eri kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, ja tämä jo itsessään saattaa asettaa muutosvaatimuksia tuotteiden ainesosien sisällössä. Tämä asettaa haasteita niille merkeille, joiden ainesosat eivät täytä EU-lainsaadännön vaatimuksia, ja hidastaa markkinoille tuloa.

Huippumerkit haluavat olla niukkoja

Suosikkimerkit myös haluavat säilyttää yhä useammin eksklusiivisuutensa. Esimerkiksi Rihannan lanseeraama Fenty Beauty -meikkimerkki tuli myyntiin yksinoikeudella kosmetiikkaketju Sephoraan ja merkin omaan nettikauppaan. Myös Kylie Jennerin Kylie Cosmetics on myynnissä vain merkin omassa verkkokaupassa. Suomalaisten ketjujen tai verkkokauppojen on siis turha tavoitella himoittuja julkkisbrändejä.

– Valitettavasti vallitseva trendi merkkien päämiehillä ja tavarantoimittajilla on viime aikoina ollut ”jakaa niukkuutta” eli rajoittaa jakelua ja määritellä itse laajenemisaikataulu sekä pisteet, joihin merkki laajenee, Salmi kertoo.

Stockmannin ostajat seuraavat kansainvälisiä trendejä ja merkkejä ja valitsevat niistä sopivimmat, jos jakelusopimus Suomen markkinoille on tehty. Muut reitit ovat Minna Mähösen mukaan haastavia.

– Toki on mahdollista lähestyä päämiehiä suoraan, mutta tämä on selvästi pidempi tie. Aika merkin valikoimapäätöksestä myyntilattialle riippuu monesta eri asiasta. Mitä suuremmasta, trendikkäämmästä ja eksklusiivisemmasta merkistä on kyse, sitä pitempi aika prosessiin yleensä kuluu.

Hän muistuttaa myös, miksi esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on sellaisia merkkejä, joita maista ei löydä.

– Travel Retail Business on aina erotettu paikallisista edustuksista. Sen vuoksi esimerkiksi laivojen ja lentokenttien merkkitarjonta voi poiketa tavaratalojen ja ketjujen valikoimista Suomessa.

Uutta luvassa

Täysin tyhjin käsin Suomessakaan ei tarvitse olla. Sekä Sokokselta että Stockmannilta kerrotaan, että työ merkkivalikoiman kasvattamiseksi on jatkuvaa, ja että tänä vuonna on luvassa vielä salaisia uutuuksia.

– Stockmannilta löytyy useampi maakaupassa eksklusiivinen merkki. Tuomme myymälöihin jo helmikuun lopussa seuraavan uuden merkin, Minna Mähönen paljastaa.

Myös Tuija Salmi vilauttaa ennakkotietoa uusista brändeistä.

– Tämä vuosi tuo Sokoksissa ja Emotioneissa valikoimiimme uusia mielenkiintoisia merkkejä. Tiedotamme niistä heti kun mahdollista.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?