Neljä naista laski, kuinka paljon pitkien ja lyhyiden hiusten laittamiseen menee aikaa viikossa

Neljä naista laski, kuinka paljon hiusten pesemiseen ja laittamiseen menee aikaa viikossa. Näin testissä kävi.

Näyttelijä Michelle Williamsin hiuksissa on trendikäs pixie cut.

28.1.2018 18:28

Lyhyitä hiuksia pidetään usein helppohoitoisina: föönaamiseen menee vain muutama minuutti, tukka ei takkuunnu eikä mitta riitä monimutkaisten kampausten rakentamiseen.

Toisaalta lyhyet hiukset sojottavat pitkiä hiuksia helpommin minne sattuu, ja niinpä moni lyhythiuksinen päätyy kastelemaan ja muotoilemaan kuontalonsa päivittäin. Pitkätukkainen taas saattaa pärjätä päiviä pelkällä ponnarilla, jonka kiinnittäminen ei kovin monta sekuntia vaadi.

Kummat siis lopulta ovat vaivattomammat, pitkät vai lyhyet hiukset?

Merkittävä osa vastauksesta piilee valitussa hiusmallissa. On selvää, että siilitukka on helpompi kuin puoleenselkään ulottuva letti, mutta entäpä pixie vastaan pitkä polkka – kumpi on helpompi? Vastaus riippuu myös siitä, kuinka laitetun tyylin ystävä on, ja kuinka suorat tai kiharat hiukset ovat.

Jotta ikuisuuskysymykseen saataisiin ratkaisu, lähestyimme asiaa empiirisellä kokeella. Kaksi pitkätukkaista ja kaksi lyhyttukkaista naista piti hiuksiin liittyvästä ajankäytöstään kirjaa viikon ajan.

Pitkähiuksinen 1: harjausrituaali joka aamu

Tällä pitkätukalla on lapaluihin ulottuva suora tukka ja tasapitkä leikkaus. Pitää hiuksia usein auki. Jos tukka on likainen, helppo nuttura tai letti pelastaa. Pesee hiukset muutaman kerran viikossa markettituotteilla, yleensä ennen nukkumaanmenoa tai treenin jälkeen.

Testiviikon hiuspäiväkirja:

 • Maanantaina hiusten pesu kuntosalilla, 5 minuuttia.

 • Tiistaina hiusten harjaus aamulla, 2 minuuttia.

 • Keskiviikkona hiusten harjaus ja ponnarille laitto aamulla, 3 minuuttia.

 • Torstaina hiusten pesu aamulla sampoolla ja hoitoaineella, 5 minuuttia.

 • Perjantaina hiusten harjaus aamulla, 2 minuuttia.

 • Lauantaina hiusten pesu ja leikkaus kampaajalla, 40 minuuttia.

 • Sunnuntaina hiusten harjaus, 2 minuuttia.

Viikon saldo: 19 minuuttia omaa hiustenlaittoa sekä 40 minuuttia kampaajalla.

Pitkähiuksinen 2: kampauksia ja kuivasampoota

Tällä pitkähiuksisella testaajalla on lapaluihin ulottuvat taipuisat hiukset. Käy kampaajalla kerran vuodessa. Pitää hiuksia melkein aina kiinni erilaisilla letti- ja nutturakampauksilla. Pesee hiukset yleensä kahdesti viikossa ennen nukkumaanmenoa, käyttää pesua edeltävänä päivänä kuivasampoota. Tuotteet vaihtelevat marketin edullisimmista kampaamotuotteisiin.

Testiviikon hiuspäiväkirja:

 • Maanantaina hiusten letitys kolmelle pikku letille, 15 minuuttia.

 • Tiistaina eilisten lettien nopea freesaus, lakkaa irtohiuksiin, 2 minuuttia.

 • Keskiviikkona aamulla nutturakampaus kuivasampoon ja lakan avulla, 6 minuuttia. Illalla hiusten pesu, 4 minuuttia.

 • Torstaina työpäivään kuului kampauksen teko. Siksi ei mitään hiustenlaittoa aamulla, työpäivän jälkeen kampauksen purku, 1 minuutti.

 • Perjantaina nutturantapainen kotipäivään, alle minuutti.

 • Lauantaina kuivasampoota ja simppeli letti, 3 minuuttia.

 • Sunnuntaina aamulla kuivasampoota ja tukka ponnarille, 1 minuutti. Illalla pesu, 4 minuuttia.

Viikon saldo: 36 minuuttia.

Lyhythiuksinen 1: pikapesu pelastaa

Lyhyttukkainen testaaja pätkäisi hiuksensa puolitoista vuotta sitten hyvin lyhyeen malliin. Nykyään hän käy kampaajalla parin kuukauden välein.

– En kaipaa pitkiä hiuksia juuri lainkaan, koska lyhyen tukan laittaminen on niin helppoa ja systemaattista. Pitkän tukan kanssa jouduin paljon useammin miettimään, miten sen laitankaan, lyhyttukka kertoo.

Hänelle on valikoitunut yksi tuttu tapa laittaa hiuksensa, mutta hän vaihtelee tuotteita. Pesu on ohjelmassa noin joka toinen päivä.

Testiviikon hiuspäiväkirja:

 • Maanantaina edellisenä iltana pestyn ja yöllä myllääntyneen tukan taltutus suolasuihkeella, hiuspuuterilla ja lakalla, 5 minuuttia.

 • Tiistaina aamulla nopea pesu pelkällä sampoolla. Hiukset kuivuvat suurimmaksi osaksi itsekseen, minkä jälkeen pikainen föönaus ja muotoilu vahalla sekä lakalla, 4 minuuttia.

 • Keskiviikkona sipaisu vahaa ja suihkaus lakkaa aamulla, 2 minuuttia.

 • Torstaina sama kuvio kuin tiistaina, 4 minuuttia.

 • Perjantaina sama kuvio kuin keskiviikkona, mutta hiuksissa on vähän enemmän laitettavaa, 3 minuuttia.

 • Lauantaina kotipäivä ja hiustenpesu saunassa, 1 minuutti.

 • Sunnuntaina aamulla pikaisesti vahaa hiuksiin, 1 minuutti.

Viikon saldo: 20 minuuttia.

Lyhythiuksinen 2: kastelua ja kuivausta

Tämä lyhyttukkainen on hiljattain lyhentänyt hiustensa mittaa runsaasti. Hän pesee hiuksensa noin joka toinen päivä. Kuivasampoo, hiusvaha ja muotovaahto ovat säännöllisessä käytössä.

Testiviikon hiuspäiväkirja:

 • Maanantaina hiusten kevyt kastelu harjalla ja muotoilu vahalla, 5 minuuttia.

 • Tiistaina aamulla kuivasampoota ja vahaa. Illalla pesu, harjaus, muutama suihkaus muotoilutuotteita sekä kuivaus hiustenkuivaajalla. Yhteensä 15 minuuttia.

 • Keskiviikkona sama kuvio kuin maanantaina, 5 minuuttia.

 • Torstaina sama kuvio kuin tiistaina, 15 minuuttia.

 • Perjantaina aamulla nopea hiusten muotoilu vahalla, 3 minuuttia.

 • Lauantaina aamulla hiusten kastelu harjalla, jotta pystyyn nousseet hiukset saa aloilleen. Vähän kuivasampoota ja vahaa. Illalla pesu, harjaus, hiuksiin jätettävä hoitoaine sekä muotovaahto ja föönaus. Yhteensä 15 minuuttia.

 • Sunnuntaina aamulla kuivasampoota ja vahaa, 3 minuuttia.

Viikon saldo: 61 minuuttia.

Lopputulos

Pitkähiuksisten yhteissaldo on 55 minuuttia ja toisen pitkätukan kampaajakäynti, jota ei varsinaisesti lasketa, koska muutkin testiin osallistuneet käyvät toisinaan kampaajalla, vaikka käynnit eivät osuneetkaan testiviikolle. Lyhythiuksisten yhteissaldo on 81 minuuttia.

Voidaanko pitkä tukka siis lopullisesti todeta helppohoitoisemmaksi kuin lyhyt? Ei välttämättä. Jotakin testituloksesta kuitenkin voi päätellä.

Ensinnäkin seurantaviikko todisti, että hiusten kuivaaminen föönillä vie aikaa, vaikka tukka olisi lyhyt. Sellainen hiusmalli, jonka voi antaa kuivua itsekseen, on siis hiusten pituudesta riippumatta paras valinta ajansäästön kannalta.

Toisekseen hyvän hiusrutiinin kehittyminen ottaa aikansa. Eniten aikaa hiuksiinsa käyttänyt testaaja oli se, joka oli juuri vaihtanut hiusmallia. Muut kolme olivat ehtineet muodostaa tutut rutiinit hiustenlaittoon.

Jos hiusten ajoittainen sojottaminen joka suuntaan ei häiritse, lyhyet hiukset ovat pitkiä helppohoitoisemmat. Lyhyen tukan peseminen nimittäin on seurantaviikon perusteella nopeampaa kuin pitkän.

Jos taas haluaa näyttää vaivattomasti kutakuinkin siistiltä, pitkä tukka on varmin valinta. Päätä myöten valuvat tai pikaponnarille vedetyt pitkät hiukset eivät varsinaisesti säväytä, mutta ne ovat yhteiskuntakelpoiset nollavaivalla.

Lue myös:

Sopivatko lyhyet hiukset sinulle? Kahden sekunnin kikalla se selviää

Näin värjäät hiukset kotona: 15 ammattilaisen vinkkiä

Harkitsetko otsatukkaa? Tässä parhaat mallit eri kasvonmuodoille

Sampookikka, jonka avulla voit pestä hiukset entistä harvemmin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?