Alkoholi on yksi kosmetiikkaan liitetyistä suurista myyteistä, kertoo suomalaisen luonnonkosmetiikkatukku Natcos Nordicin tiedote. Sen kuivattavuus, ärsyttävyys ja tarpeellisuuden kyseenalaistaminen nousevat kuluttajien keskuudessa esiin tasaisin väliajoin.
Asiantuntija, estenomi ja Natcosin kouluttaja Maria Nykänen vastaa viiteen yleisimpään myyttiin.
1. Alkoholi kuivattaa ihoa
Ei pidä paikkaansa.
– Hyvin yleinen harhaluulo on, että alkoholia sisältävä kosmetiikka kuivattaisi ihoa. Kliinisten tutkimusten perusteella alkoholin käyttö pinnallisesti ei kuitenkaan lisää kosteuden haihtumista iholta, Nykänen sanoo tiedotteessa.
2. Alkoholi ärsyttää ihoa
Ei pidä paikkaansa.
– Useat tieteelliset ja kokeelliset tutkimukset osoittavat, että alkoholi ei ärsytä ehjää ihoa. Varsinaisia allergisia reaktioita alkoholille ei ole raportoitu koskaan.
Esimerkiksi käsidesien sisältämän alkoholin ihoärsyttävyys on erittäin minimaalinen. Vahvaa alkoholia eli 70–80 prosenttia etanolia vedessä on käytetty vuosisatoja esimerkiksi kirurgisten operaatioiden yhteydessä ihon desinfiointiin ilman ongelmia.
– Alkoholi noin 40-prosenttisena ärsyttää limakalvoja. Tämä on niin sanotun “tiukan viinan” eli vahvojen alkoholien alkoholipitoisuus. Ärsytys vähenee merkittävästi, kun pitoisuus laskee alle 15–20 prosenttiin. Alkoholi ei käytännössä ärsytä ihoa, kun pitoisuudet laskevat alle 10 prosentin.
Sama koskee muitakin säilöntäaineita, kuten orgaanisia happoja silloin, kun pitoisuus laskee selvästi alle yhden prosentin.
– Ihoärsytys koskee usein niitä tuotteita, joissa säilöntäaineita käytetään sellaisenaan tai väärinä pitoisuuksina. Yksittäisiä ihoreaktioita ei voida tietenkään koskaan sulkea pois. Jos iho on jo valmiiksi ärtynyt, alkoholi voi aiheuttaa hetkellistä polttavaa tunnetta.
Etanolia voidaan erikseen lisätä tuotteisiin parantamaan säilyvyyttä, koska luonnollinen alkoholi on lempein säilöntäaine. Koska ihonhoidollisesta näkökulmasta etanoli on miedoimpia säilyvyyttä parantavia aineita, pidetään sitä turvallisena vaihtoehtona myös herkälle ja kuivalle iholle suunnatuissa tuotteissa.
Hieman korkeampia etanolipitoisuuksia saatetaan käyttää tuotteissa, jotka on suunniteltu rasvaisen ja sekaihon hoitoon, jolloin haetaan tehokkaampaa antimikrobista vaikutusta. Etanoli toimii kosmetiikassa myös kuljettimena, sillä se edistää useiden aktiiviaineiden imeytymistä.
3. Alkoholia sisältävät tuotteet vaurioittavat ihoa
Ei pidä paikkaansa.
Poiketen monista muista kosmetiikan säilyvyyttä lisäävistä aineista, alkoholi haihtuu iholta sekunneissa, Nykänen kertoo tiedotteessa.
– Alkoholi auttaa takaamaan kosmetiikkatuotteen mikrobiologisen turvallisuuden koko säilyvyysajan, mutta kun tuote levitetään iholle, alkoholi haihtuu nopeasti.
4. Sijainti INCI-listassa määrittää tuotteen alkoholimäärän
Ei aina.
On totta, että INCI-listaukseen lisätään tuotteet siinä järjestyksessä, kuinka paljon niitä tuotteessa on. Nykänen selostaa kuitenkin ainesosalistan tulkintaa, mikä ei aina ole niin yksiselitteistä.
– Vaikka INCI alkaisi aineilla aqua ja alcohol, joiden jälkeen tulee liuta hoitavia kasviuutteita, se ei tarkoita, että alkoholia olisi tuotteessa toiseksi eniten heti veden jälkeen. Kasviuutteet voivat yhdessä muodostaa tuotteen koostumuksesta prosentuaalisesti alkoholia isomman osan. Pitoisuuksien määrät ovat liikesalaisuuksia, eikä niitä ilmoiteta luonnon- eikä tavanomaisessa kosmetiikassa.
”Alcohol” ei aina ole etanolia
Natcosin tiedote kertoo, että termiä alkoholi käytetään kosmetiikassa useimmiten puhuttaessa etyylialkoholista eli etanolista. On olemassa myös synteettistä etyylialkoholia, mutta sertifioitu luonnonkosmetiikka sisältää kasviperäistä, luonnollisia alkoholia. Tämä myös alkoholijuomissa esiintyvä alkoholi on väritön, haihtuva ja miedon tuoksuinen neste. Luonnonkosmetiikassa käytettävä etanoli on yleensä bioetanolia, joka on valmistettu luomulaatuisesta viljasta tai perunasta.
Huomion arvoista on, että luonnonkosmetiikassa käytetään myös rasva-alkoholeja, jotka voivat hämätä nimellään. Esimerkiksi cetyl alcohol tai cetearyl alcohol eivät nimittäin ole nimistään huolimatta etanolia. Nämä rasva-alkoholit toimivat tuotteissa emulgaattoreina ja samalla hoitavat ja kosteuttavat ihoa.