Tiedätkö, mitä eroa on valko- ja mustapäällä? Näin pääset valkopäistä eroon

Pienet, kovat, vaaleat näppylät kasvojen iholla eivät ole perinteisiä finnejä vaan valkopäitä. Niillä on yksi ominaisuus, joka erottaa ne tummista mustapäistä.

10.1.2018 18:51

Ihon pienet, ärsyttävät näpyt ovat yleensä valkopäitä. Niiden sisältä ei tule finnien tapaan märkää vaan pikkuruinen, kova ”ihomato”.

Valkopäät ja mustapäät eroavat nimiensäkin mukaan vain vähän. Ihotautilääkäri Nava Greenfield avaa niiden eroa Ellessä. Valko- ja mustapäät ovat molemmat ihohuokoseen ihon erittämästä keratiinista ja öljystä syntyviä pieniä kyhmyjä tai epäpuhtauksia, ihomatoja eli komedoita.

– Valkopäitä kutsutaan toisinaan suljetuiksi komedoiksi, koska ne ovat ihohuokosen sisällä, eikä ihohuokonen avaudu ihon pintaan asti. Mustapää taas syntyy avonaiseen ihohuokoseen, kun keratiini ja tali pääsevät kosketuksiin ilman kanssa. Happi muuttaa ne tummiksi.

Greenfield suosittelee hoitamaan ja poistamaan valkopäät ammattilaisen käsissä. Valkopään peittävä iho vaatii avaamista, ja aivan kuten finnienkin puristelu, myös valkopään ulos puristaminen saattaa aiheuttaa epähygieenisesti tai muuten väärin tehtynä ihoon tulehduksen.

Jos valkopäitä kuitenkin haluaa hoitaa kotona, ammattilaisella on kolme tärkeää vinkkiä oikeista tuotteista, välineistä ja keinoista.

– Valkopäiden ehkäisyyn toimivat parhaiten salisyylihappoa sisältävät tuotteet. Niiden hoidossa toimivat puolestaan puhdistustuotteet ja voiteet, joissa on retinoideja tai glykolihappoa.

Jos valkopään päättää puristaa, tärkeää on hygienia ja oikea väline. Greenfield suosittelee hankkimaan varta vasten tehtävään tarkoitetun komedoraudan ja puhdistamaan ja desinfioimaan sekä sen, kädet ja sormet että hoidettavan ihoalueen huolellisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?