Kauneuden kovat keinot botox, mikroneulaus ja happokuorinta – näin ne tehoavat

Vielä joitakin vuosia sitten botoxit ja muut pistoshoidot tuntuivat turhilta, jopa hieman hävettäviltä. Toisin on nyt.

Yhtäkkiä kahvipöydässä ja blogeissa alkoivat vilistä sanat happokuorinta, botox ja mikroneulaus. Vähän järeämmistä hoidoista on tullut arkipäivää. Eräs bloggaaja kokeili otsajuonteisiinsa botox-pistoksia ja jäi saman tien koukkuun. Tuttava ylisti puolestaan happokuorintahoitojaan.

– Hoidot kannattaa aloittaa vasta, kun ihossa näkyy ikääntymisen merkkejä. Näin näkee myös tuloksia, sanoo diplomikosmetologi Merike Naski-Mattila.

Happokuorintahoidot eivät ole vain ihon nuorennukseen vaan ne hoitavat vaikeitakin iho-ongelmia, kuten arpia, couperosaihoa sekä pigmenttivaurioita. Hoidot kysyvät rahaa, sillä parhaan tuloksen saadakseen ne kannattaa tehdä sarjoina. Kosmetologin tekemissä hoidoissa toipumisaika on lyhyt, ja töihin voi mennä jo seuraavana päivänä.

– Koska tuloksia näkee nopeasti, hoidot myös koukuttavat. Yllättävän monet miehetkin ovat innostuneet niistä.

Ihon juonteisiin ja ryppyihin tehoavat parhaiten pistoksina annettavat täyteaineet ja botuliini eli tutummin botox.

Harakanvarpaat

Ratkiriemukkaat illat ja monet muut vuosien varrella nauretut naurut näkyvät silmäkulmissa ohuina juonteina. Toisille harakanvarpaat kertovat hauskoista muistoista, toisia rypyt häiritsevät, kun aamukiireessä levitetty meikki tarrautuu kiinni helposti kuivuvaan kohtaan.

Hentojen ryppyjen paras silottaja on täyteaine, kuten Restylane ja Juvederm. Puolisen vuotta ihossa kestävät täytteet silottavat ihon saman tien. Ihoon pistetään useampia pistoksia juonteiden määrästä riippuen.

Valju iho

Huonosti nukutut yöt, stressi ja vähän sinnepäin syödyt lounaat ja välipalat muodostavat nopeasti kombon, joka voi näkyä ihon harmautena ja elottomuutena.

Jos perinteinen kasvojen kuorinta- ja naamiohoito ei tunnu tuovan tulosta, kemialliset kuorinnat eli happohoidot ovat tehokas vaihtoehto. Ne kirkastavat ihoa, haalentavat arpia ja pieniä pigmenttihäiriöitä sekä tasoittavat laajentuneita ihohuokosia.

Vai sittenkin neulahoitoa? Mikroneulauksessa puudutettu iho käsitellään pienillä neuloilla, jotka pistelevät kasvoille tuhansia uusia neulakanavia. Kanavat stimuloivat ihoa uudistumaan, jolloin seerumit ja tehoaineet imeytyvät syvemmälle. Neulaus tuntuu iholla pistelynä.

Mitä maksaa? Mikroneulaushoidot maksavat 150–350 € ja kemialliset kuorinnat sadasta eurosta ylöspäin. Hoidot tehdään sarjana, esimerkiksi 3–6 kerran sarja kerran kuukaudessa.

Huulijuonteet

Ennen pitkää saattaa koittaa sekin hetki, ettei huultenrajauskynä pidä punaa enää uomissaan. Se karkaa pieniin hienoihin ryppyihin huulten ympärillä.

Jos ongelma on häiritsevä, tähänkin löytyy apukeino. Huulen reunaa voi tasoittaa joko laserhoidolla tai täyteainepistoksilla. Laserilla ihon pinta hiotaan kertahoidolla. Täyteaineilla yläreunaan ruiskutetaan useita pieniä pistoksia, jotka silottavat juonteet. Hyvin tehdyt pistokset eivät tee huulesta turpeaa, mutta täytteiden ansiosta huuli saa toki hieman lisäkokoa.

Sibeliusrypyt

Sibberypyt, nuo hennot uurteet kulmakarvojen välissä, ilmestyvät, kun iho alkaa iän myötä veltostua. Silmien väliin ilmestyvien ryppyjen syypäinä ovat kaksi otsan läpi kulkevaa isompaa verisuonta. Veltostunut iho vetää kurtulle juuri suonien kohdalta.

Kurtut oikenevat pistoksina annettavilla täyteaineilla tai botuliinilla. Esimerkiksi hyaluronihapolla tehtävät täytepistokset nimensä mukaisesti täyttävät uurteet, kun taas botuliini eli botox lamauttaa lihaksen, joka vetää ihoa alaspäin.

Mitä maksaa? Täyteainepistokset, kuten Restylane ja Juvederm, maksavat noin 250–650 €. Botox-pistosten hinnat ovat noin 100–400 €. Satasella voi saada kulmien kohotuksen, kun taas neljänsadan investoinnilla voi saada käsiteltyä kaikki kasvojen suurimmat juonteet.

Maksa- ja pigmenttiläiskät

Ainahan se on haaveissa, tasaisen värinen iho. Usein poskille, ylähuuleen tai otsaan alkaa kuitenkin iän myötä ilmestyä pigmenttimuutoksia. Läiskien takana voivat olla kehon hormonaaliset muutokset tai finnistä tai haavasta jäänyt jälki, joka on tummunut altistuessaan uv-säteilylle. Jopa vuosikymmeniä sitten auringossa kärähtänyt iho voi puskea myöhemmin läikkää.

Laserhoito on tehokkain keino läiskien häivyttämiseen. Ihoa hoidetaan laserilla yleensä joko kerran tai muutaman hoitokerran sarjoina niin, että käsittelyjen välissä on taukoa kuukaudesta puoleen vuoteen. Hoidon jälkeen iho turpoaa muutaman päivän ajan, jonka jälkeen se alkaa kuoriutua ja alta paljastuu uusi ihokerros.

Mitä maksaa? Laserhoitokerta maksaa 350–1500 €. Yksittäisen alueen, kuten otsan, käsittelyn saa alle viidellä sadalla, kasvot sekä kaula kustantavat pääsääntöisesti yli tonnin.

Voiko joku mennä pieleen?

Villeimmät tarinat kertovat botox-bileistä, joissa sairaanhoitajakoulutuksen saanut laittaa pistoksia ystävilleen. Jos botoxia laittaa väärään kohtaan, väärä lihas voi halvaantua useaksi kuukaudeksi: silmäluomi alkaa roikkua tai osa kasvoista halvaantua. Jos pistos osuu verisuoneen tai hermoon, tulee mustelmia. Siksi on tärkeää, että pistokset antaa aina lääkäri.

Lue myös:

Mesorulla piikittää naamaan reikiä – mutta onko kotikäyttö turvallista?

Milloin Suomessa? Jenkeissä myös hammaslääkärit hurahtivat Botoxiin

Courteney Cox myöntää tehneensä kasvoilleen asioita, joita katuu: ”Yritin jahdata nuoruutta”

HS: Botox yleistyy intiimivaivojen hoidossa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?