Mokka, nupukki vai haljas? Tarkista, tunnistatko eri nahat – ja hoidatko niitä oikein

Mokkanahkaisten kenkien- ja asusteiden käyttöä arastellaan usein herkäksi ajatellun pintansa vuoksi.

23.12.2017 7:56

Vaate- ja jalkinehuoltoon keskittyvän Arkivé-sivuston perustaja Maria Mannisen mukaan mokan saa pidettyä kauniina myös talvella. Tärkeää on kuitenkin säännöllinen hoito ja riittävä suojaus.

 

• Katso yllä olevalta videolta, kuinka mokkakengät suojataan ennen käyttöönottoa. Samat ohjeet pätevät myös kausihuoltoon.

Ennen omien jalkineiden suojausta on hyvä tietää, minkälaisesta nahasta on kyse. Jos olet epävarma, kysy asiaa jalkinemyyjältä tai suutarilta. Nahan tunnistaminen on oikeanlaisten hoitoaineiden valinnan kannalta oleellista.

Mokka, nupukki vai haljas?

Kun eläin nyljetään, kutsutaan nahkaosuutta vuodaksi. Koska vuota on itsessään liian paksu käytettäväksi, halkaistaan se kahteen osaan: pintanahkaan ja haljakseen. Ohuempaa nahkaa, kuten lampaan ja vuohen nahkaa voidaan näyttää sellaisenaan.

Kun puhutaan pintanahasta, on se nahaksen ylempi kerros.

Mokka, nupukki ja haljas sekoitetaan usein toisiinsa, sillä ne näyttävät ja tuntuvat samankaltaisilta. Ne erottaa toisistaan se, mistä nahan osasta on kyse. Mokka on pintanahan kääntöpuoli. Nupukki taas on pintanahkaa, joka on harjattu auki. Haljaksen kumpikin puoli on saman näköinen.

Haljas on kestävyydeltään heikompaa kuin mokka tai nupukki, sillä nahkakuidut ovat löyhemmin kiinni toisissaan vuodan alemmassa kerroksessa. Haljasta käytetään sellaisenaan nukan tapaan tai se voidaan pinnoittaa kuviolliseksi.

Hoida säännöllisesti

Mokka, nupukki ja haljas vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne pysyvät hyvinä. Manninen neuvoo unohtamaan karkean mokkaharjan ja panostamaan tavalliseen pehmeämpään kenkäharjaan. Karkea mokkaharja voi säännöllisessä käytössä kuluttaa pintaa liikaa.

Säännöllisyys onkin avain mokan hoidossa. Käyttöönotto- ja kausihuollon lisäksi mokka-, nupukki- ja haljasjalkineet olisi hyvä harjata läpi jokaisen käytön jälkeen. Loskakeleillä suojasuihkettakin kannattaa lisätä yksi kerros muutaman viikon välein.

Kausihuollossa oleellista on suojata kengät suojasuihkeella. Saat kaikkein kestävimmän lopputuloksen, kun toistat käsittelyn 2–3 kertaa, jokaisen huollon yhteydessä. Manninen suosittelee ympäristöystävällisiä suojasuihkeita synteettisten sijaan. Luontoystävällisemmät suihkeet myös haisevat vähemmän, joten niitä voi suihkia huolettomammin myös sisätiloissa.

Jos kotoa jo löytyy karkea mokkaharja, ei sitä kannata suinkaan heittää pois.

– Mokkaharja on täydellinen apukeino villakangastakkien nukkakohtiin, Manninen vinkkaa.

• Katso alla olevalta videolta myös: Näin hoidat nahkakenkiä oikein – vältä hyvin yleinen virhe, jonka moni tekee

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?