Tämä ihon kuorinnasta pitää tietää – asiantuntija kertoo - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tämä ihon kuorinnasta pitää tietää – asiantuntija kertoo

Iso osa meriin päätyvästä mikromuovista on peräisin kosmetiikasta. Luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi kertoo, miten ihon voi kuoria ekologisesti.

17.12.2017 18:57

Monen kuorinta-aineen pikkuruiset rakeet ovat muovia. Ne päätyvät purnukasta ensin lavuaariin, sitten jätevesiin ja lopulta kalojen ja merilintujen ruuaksi. Miten ihon voi kuoria ympäristöystävällisemmin?

– Helpoin tapa on valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa mikromuoveja ei käytetä, sanoo luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi Katja Kokko.

Sertifioidun luonnonkosmetiikkatuotteen tunnistaa siitä, että purkin kyljessä lukee esimerkiksi Ecocert, BDIH, NaTrue, Cosmos tai ICEA.

– Muussa tapauksessa on tulkittava tuotteen INCI-listaa. Siihen tavallisen pulliaisen tieto harvoin riittää.

Jos INCI-lista eli tuotteen ainesosaluettelo on itselle hepreaa, suomalainen CosmEthics-sovellus auttaa. Se skannaa tuotteen viivakoodin ja kertoo, mitä kemikaaleja tuote sisältää. Sovellukseen voi myös listata, mitä ainesosia haluaa välttää.

Mitä muovin tilalle?

Luonnonkosmetiikkakuorintoja on kahdenlaisia.

Mekaanisissa luonnonkosmetiikkakuorinnoissa on kuorivia rakeita. Ne tehdään usein jauhetuista kasvin osista – esimerkiksi aprikoosin kivestä, kookoksesta tai jojoba-rakeista. Mekaaniset kuorinnat sopivat parhaiten normaalille tai sekaiholle.

– Mekaanista kuorintaa ei voi käyttää herkälle, ohuelle tai tulehtuneelle iholle. Jos on esimerkiksi tulehtunut akne tai kivuliaita näppyjä, mekaaninen kuorinta voi ärsyttää, Kokko sanoo.

Entsyymi- ja hedelmähappokuorinnat kuorivat ihoa kemiallisesti. Entsyymikuorinnoissa käytetään esimerkiksi papaija- ja ananasuutetta, hedelmähappokuorinnoissa taas hedelmähappoja, kuten maito- tai glykolihappoa.

Tekisinkö kotikuorinnan?

Kuorintoja voi tehdä myös itse, esimerkiksi suolasta ja öljystä, mutta kasvojen iholle Kokko ei kotikosmetiikkaa suosittele.

– Kasvojen ihoa pitää kuoria erittäin hellävaraisesti. Sokerit ja suolat rasittavat ihoa mekaanisesti, Kokko sanoo.

Vartalolle kotitekoiset kuorinnat käyvät hyvin. Öljy kosteuttaa ihoa, eikä kuorinnan jälkeen tarvitse laittaa erikseen kosteusvoidetta.

Vartalokuorinnan voi sekoittaa esimerkiksi suolasta tai sokerista ja kylmäpuristetusta kasviöljystä, kuten oliivi-, manteli- tai kookosöljystä. Mukaan voi heittää hunajaa, kuivattua savea tai vaikka vaniljatangon sisuksen.

Hedelmähapot piristävät soluja

Katja Kokko suosii itse hedelmähappokuorintoja, koska ne paitsi kuorivat ihoa myös vilkastuttavat solujen uusiutumista, kosteuttavat ja tasapainottavat ihon ph:ta.

Hedelmähappokuorinnan jälkeen iho saattaa hieman punoittaa. Jos reaktio ei kestä kauaa, siitä ei kannata huolestua. Kuorinnan jälkeen iho kannattaa käsitellä rauhoittavalla naamiolla.

– Aina kun käyttää kemiallisia happokuorintoja, iho saattaa helahtaa punaiseksi ja pistellä. Sen täytyy kuitenkin mennä ohi, Katja Kokko sanoo.

Jos iho reagoi voimakkaasti, kuorinta saattaa olla liian vahva. Kuorinnan happopitoisuuden olisi hyvä olla alle 5–6 prosenttia.

– Jos pitoisuus on liian korkea, kuorinta voi vaikuttaa itseään vastaan. Iho voi saada ärsytysreaktion tai alkaa kuivua.

Paussi on joskus hyvästä

Kuorinnasta on hyvä pitää taukoa kokonaan, jos kärsii perioraalidermatiitista eli suunympärysihottumasta, rosaceasta tai aknesta.

– Silloin ihon pitää antaa rauhoittua, Kokko sanoo.

Tervettäkään ihoa ei kannata kuoria useita kertoja viikossa. Pari kertaa kuussa riittää hyvin.

– Jos iho on hyvässä kunnossa, miksi sitä pitäisi kuoria? Välillä kuorimisesta voi pitää pitkiäkin taukoja. Ihon luonnollinen uusiutumisprosessi kestää 28 päivää. Sitä ei kannata jatkuvasti häiritä.

Lue myös:

Kutittaako? Sähkölämmitys saa ihon hilseilemään – näin hoidat kuivaa talvi-ihoa

Nyt on joulu purkissa - ilahduta opettajaa itse tehdyllä kuorintavoiteella

Kutiseeko iho? Saitko yllättäen finnejä? Syynä voi olla vääränlainen ihonhoitotuote

Auts, sähköä vaatteissa – rasvaa ihosi! Viisi niksiä sähköistymistä vastaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?