Kuinka usein hiukset saisi oikeasti pestä? Asiantuntija vastaa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kuinka usein hiukset saisi oikeasti pestä? Asiantuntija vastaa

Päivittäinen hiustenpesu on pahasta, sanovat asiantuntijat. Pidempään pesuväliin siirtyminen vaatii totuttelua – ja hetkellistä rasvaisen tukan sietämistä.

17.12.2017 8:07

Hiuksia ei kannata pestä liian usein. Tiuha pesuväli saattaa kuivattaa päänahkaa ja saada sen kutisemaan.

Teoriassa pitkä pesuväli kuulostaa ihanalta: aikaa ja shampoota säästyy, eikä tukka rasvoitu niin helposti. Käytännössä pidempään pesuväliin siirtyminen tuntuu työläältä. Kuinka kauan rasvaista tukkaa täytyy sietää?

– Kestää 2–3 viikkoa, kun tali- ja hikirauhaset tottuvat harvempaan pesuväliin, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

Ei pesua päivittäin

Hagros-Kosken mielestä hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein.

– Päänahassa elää normaali bakteerikanta, joka suojaa ihoa samaan tapaan kuin suoliston bakteerit suojaavat suolistoa, Hagros-Koski sanoo.

– Bakteerit saavat ravintoa talin ja hien erityksestä. Ihmiset kutsuvat sitä rasvoittumiseksi, mutta se ei ole likaa. Jos hiki haisee, ihon bakteerikanta ei ole normaali.

Hagros-Kosken mukaan päivittäinen hiustenpesu voi vahingoittaa hiuspohjan bakteerikantaa.

– Kaikissa shampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa. Kun hiukset pesee joka päivä, säilöntäaineet tuhoavat hyvää bakteerikantaa, ihan niin kuin säilöntäaineiden pitääkin.

Valitse shampoo huolella

Jos hiukset on tottunut pesemään päivittäin, ne voi totuttaa pidempään pesuväliin vaiheittain: pesemällä ensin joka toinen päivä, sitten joka kolmas.

Jos hiuksia joutuu pesemään ahkerasti esimerkiksi työn takia, Hagros-Koski suosittelee käyttämään säilöntäaineetonta shampoota. Sellaista on tosin hankala löytää.

Parabeenit ovat säilöntäaineista voimakkaimpia, ja niitä on myös monissa kampaamotuotteissa. Miedompia säilöntäaineita etsivän kannattaa valita luonnonkosmetiikkaa. Sen säilöntäaineet eivät ole yhtä voimakkaita.

Lopettaisinko pesun kokonaan?

Hagros-Kosken mukaan hiukset on hyvä pestä, vaikka ne eivät rasvoittuisi. Kuivankin tuntuiseen tukkaan kertyy esimerkiksi ilmansaasteita ja pölyä.

– Rasvaisuus ei ole pesun syy. Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta. Ilmansaasteet, lika ja pöly haurastuttavat hiuksia.

Lue myös:

Kuivuuko tukkasi tuskallisen hitaasti? Asiantuntija: Se kertoo hiuksistasi hyvää

Miksi hiukseni harmaantuvat alle nelikymppisenä? Taustalla kenties geenit, sairaus tai stressi

Kuivat, katkeilevat, elottomat? Tutkija: Stressi saa hiukset menemään kramppiin

Kasvaako aikuisena lyhyiksi leikatuista hiuksista enää koskaan pitkät?

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?