3 pientä asiaa kertovat, onko neule laadukas – muista myös kikka, jolla saat neuleesta kuin uuden

Ole kranttu neuleostoksilla ja pidennä lempipaitasi ikää oikeilla opeilla.

3.12.2017 11:33

Mikään ei ole lohdullisempaa, kun verhota itsensä pehmeään ja lämpimään neuleeseen kylmänä talvipäivänä. Kauniskin neule voi olla väärän materiaalin vuoksi kuitenkin epäkäytännöllinen.

Täyttä tekokuitua olevat paidat eivät lämmitä ja ne voivat hiostaa sekä sähköistyä. Keinomateriaalit eivät pysy hyvinä huollonkaan avulla ja tekokuitu alkaa myös haista herkemmin. Tämän vuoksi neuleissa kannattaa suosia luonnonkuituja.

Arkivén Maria Manninen näyttää videolla, kuinka nukka poistetaan neuleista.

Tekokuitu ei kuitenkaan ole aina pahasta. Pieni määrä tekokuitua vahvistaa villasekoiteneuleita ja tekee niistä kestävämpiä. Kun ostat neuleen tarkista, että vähintään puolet sen sisältämistä materiaaleista on luonnonkuituja. Sataprosenttiset lampaanvilla-, merinovilla- ja kashmirneulokset kestävät, mutta esimerkiksi mohair on materiaalina hauras, joten se kaipaa rinnalleen myös tekokuituja.

Neuletta valitessa on hyvä silmäillä myös neuloksen laatua. Palautuuko neulos ennalleen, jos venytät sitä? Onko tekstiilissä hauraita tai läpinäkyviä kohtia? Ei ole myöskään hyvä merkki, jos neule on jo kaupanhyllyllä nukkainen tai siitä repsottaa langanpätkiä.

Älä pese turhaan

Jotta villavaate pysyy hyvänä, kannattaa sitä pestä maltillisesti. Pesun sijaan tuuleta vaate hyvin käytön jälkeen. Villaa kannattaa myös harjata säännöllisesti, sillä se aktivoi sen omia rasvoja ja elvyttää pintaa. Harjaaminen myös irrottaa pölyä ja likaa. Villavaatteen voi myös höyryttää, sillä se poistaa myös hajuja ja bakteereita.

Kun villavaate selvästi vaatii pesua, kannattaa se tehdä käsin haaleassa vedessä tai pesupussissa pesukoneen villapesuohjelmalla. Hanki myös pesuaine, joka on tarkoitettu nimenomaan villavaatteille.

Neulekaupoilla on hyvä pitää mielessä, ettei kallis ole synonyymi laadulle. Katso hintalapun sijaan materiaalitietoja, kun etsit pitkäaikaista ystävää. Myös merkkivaatteet voivat olla täynnä keinokuituja ja toisaalta useimmilla ketjuliikkeillä on omat premium quality -mallistonsa.

Harjaa ja kampaa

On normaalia, että laadukkaaseenkin neuleeseen tulee ajan saatossa nyppyjä. Erityisesti niitä tulee hihoihin ja kylkiin, jossa neulos hankautuu yhteen. Nukkaisuudesta ei kannata menettää hermojaan, sillä oikeilla työkaluilla pinnan saa jälleen sileäksi.

Ohuita neuleita varten tarvitset nukkakamman ja vaateharjan. Laadukkaimmat vaateharjat valmistetaan villisian harjaksista.

Paksumpaa neuletta varten tarvitset nukkakiven ja vaateharjan. Myös nukkakampaa voi kokeilla varovasti. Jokainen neule on erilainen, eli huolto kannattaa aloittaa aina hellästi ja katsoa mikä työväline toimii millekin materiaalille. Erilaisten nukkaa leikkaavien koneiden kanssa on syytä olla hyvin varovainen. Jos käytät nukan poistoon konetta, levitä neule tasaiselle alustalle ja varmista, että neulos pysyy tasaisena.

Jutun asiantuntija: Maria Manninen, Arkivé

Muut lähteet: Helsingin Sanomat, Martat, IS-arkisto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?