4 ohjetta farkkujen pesuun – näin se oikeasti pitäisi tehdä - Tyyli - Ilta-Sanomat

4 ohjetta farkkujen pesuun – näin se oikeasti pitäisi tehdä

Pitääkö farkut pestä vai ei, kuinka usein ja miten se tehdään oikein? Tässä ammattilaisten ohjeet ja kikat.

30.11.2017 15:25

Farkkujen pyykkäämisestä kuulee monenlaisia ohjeita. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei farkkuja tarvitse pestä juuri ollenkaan, toiset heittävät farkut yhtä usein pyykkikoriin kuin paidatkin, ja kolmas sujauttaa farkut pakastinlokeroon puhdistumaan. Omat ohjeensa ovat vielä raakadenimille, mutta nyt puhutaan perusfarkuista.

Mitä oikeasti kannattaisi tehdä?

Asiantuntijat ja ammattilaiset kertovat The Guardianissa, Esquiressa, Good Housekeepingissa, Who What Wearissa, Business Insiderissa ja Huffington Postissa omat mielipiteensä. Denimtuntijoidenkin keskuudessa kuuluu mielipide-eroja, mutta monet neuvot ovat myös samoja.

Näin farkut kannattaa pestä.

  1. Farkkuja ei tarvitse pestä niin usein, kuin ehkä ajatellaan. Jokaisen käyttökerran jälkeen on aivan liikaa. Useammassa lähteessä pesua suositellaan noin 5–10 käyttökerran välein. Osa sanoo, että kerran kahdessa kuukaudessa riittää, toiset venyttävät pesua jopa puoleen vuoteen – ja kertoopa Levi’s-farkkumerkin toimitusjohtaja Chip Bergh, ettei pessyt eräitä farkkujaan ensimmäiseen vuoteen. Moni suosittelee pesemään farkut vain silloin, kun likaisuuden voi päätellä näkyvistä tahroista, hajusta tai löysähtäneestä kankaasta.

  2. Tuuleta aina, kun et käytä. Kuten esimerkiksi neuleitakin, farkkuja kannattaa tuulettaa. Ripusta farkut ulos tai muuhun ilmavaan paikkaan, jossa ne saavat roikkua vapaasti. Näin tunkkaisuus pysyy loitolla.

  3. Raikasta farkut pesujen välissä. Farkkujen pesuväliä voi pidentää myös muilla nikseillä. Pakastamista asiantuntijat eivät suosittele, sillä pakastin ei ole tarpeeksi tehokas tappaakseen kaikkia farkkujen bakteereita, eikä siitä siksi ole hyötyä. Sen sijaan farkut voi joko upottaa vatiin tai suihkuttaa kosteiksi vedellä, johon on sekoitettu joko vodkaa, valkoviinietikkaa tai ruokalusikallinen ruokasoodaa. Nämä aineet neutralisoivat hajuja ja raikastavat farkut tarvittaessa.

  4. Pese aina nurinpäin viileällä vedellä. Kun pesuaika koittaa, käännä farkut nurinpäin ja pese joko käsin tai hellävaraisella ohjelmalla pesukoneessa, viileällä vedellä ja väriä säästävällä pesuaineella. Käsinpesun ja huolellisen huuhtelun jälkeen farkut kannattaa rullata ja painella kuiviksi – kankaan kiertäminen ja vääntäminen ei tee farkuille hyvää. Jos pystyt, vältä kuivausrumpua ja anna farkkujen kuivua itsekseen.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?