Kutisevan päänahan 8 syytä – stressi, ilmastointi, väärä tuote tai tiuha pesuväli? - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kutisevan päänahan 8 syytä – stressi, ilmastointi, väärä tuote tai tiuha pesuväli?

Jos päätä kutittaa, sampoon vaihto tai pesuvälin pidentäminen voi auttaa. Joskus kutinan taustalla on koneellinen ilmanvaihto tai sisäilmaongelma.

20.11.2017 10:55

Tekeekö mieli raapia päätä? Saatat pestä hiuksia liian ahkerasti. Terve hiuspohja ei nimittäin kutise. Se ei oikeastaan tunnu yhtään miltään, sanoo hiustutkija Miisa Rauhala Jyväskylän Hiusklinikalta.

Rauhala tutkii vastaanotollaan hiusten ja hiuspohjan ongelmia. Mikroskoopin läpi näkyvät esimerkiksi tulehdukset, talipunkit ja sairauden merkit.

– Hiuksia ajatellaan esteettisenä asiana, vaikka ne voivat kertoa kehon epätasapainosta, Rauhala sanoo.

– Kutisevassa päänahassa on usein tulehdus, aina hiusjuuressa saakka.

Jatkuva peseminen kuivattaa

Terveen hiuspohjan tunnistaa siitä, että siihen ei kiinnitä juuri huomiota. Se on liikkuva, kimmoisa, hajuton, harmahtavan vaalea. Ei liian kuiva eikä liian rasvainen. Hiustupet ovat selvästi havaittavissa.

Kutina voi johtua hyvin monesta asiasta: esimerkiksi väärästä sampoosta, liian tiheästä pesuvälistä, vitamiininpuutoksesta, kuivasampoosta, koneellisesta ilmastoinnista, stressistä, psoriaasista, allergisesta tai atooppisesta ihottumasta.

Miisa Rauhalan mukaan hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein. Tiuhempi pesuväli voi kuivattaa päänahkaa.

– Pelkkä vesipesukin vahingoittaa hiuspohjan normaalia bakteerikantaa. Talin ja hien sekoitus on normaalin bakteerikannan ravintoa, Rauhala sanoo.

Kutinan syy saattaa piillä myös tuotteissa. Kuivasampoo, hiuspuuteri ja hiuslakka voivat päänahan pintaan päästessään tukkia ihohuokosia ja altistaa tulehduksille. Runsaasti muotoilutuotteita käyttävien kannattaakin pestä hiukset ja päänahka säännöllisesti syväpuhdistavalla sampoolla.

– Jos on allerginen kemikaaleille, myös savi ja turve syväpuhdistavat päänahkaa, Rauhala sanoo.

Hiukset kaipaavat vitamiineja

Miisa Rauhalan mielestä hiuspohjan hoitaminen on yhtä tärkeää kuin itse hiuksista huolehtiminen. Päänahka kaipaa suojaa esimerkiksi kuumuudelta ja auringolta siinä missä muukin iho.

Lisäksi hiukset tarvitsevat monipuolista ravintoa: Hyviä rasvahappoja ja riittävästi vitamiineja. Erityisen tärkeitä ovat D-vitamiini, hyvälaatuiset omega-rasvahapot ja magnesium.

Joskus ravintoaineet eivät pääse vaikuttamaan, vaikka ruokavalio olisi monipuolinen. Silloin kyse voi olla imeytymishäiriöstä.

– Hiukset, iho ja kynnet kertovat paljon ihmisen terveydentilasta. Keho on fiksu. Se antaa tärkeät ravintoaineet ensin tärkeimmille elimille. Hiukset, kynnet ja iho saavat ne viimeisenä, Miisa Rauhala sanoo.

Joskus kutinan syy on kuiva ilma, sisäilmaongelma tai koneellinen ilmastointi. Hiuspohja reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin kuten vuodenaikojen vaihteluun aivan kuten muukin iho – talvisin se on kuivimmillaan.

Lue myös:

Kuivat, katkeilevat, elottomat hiukset? Stressi saa hiukset menemään kramppiin

Kutiseeko? Näin hoidat kuivaa päänahkaa

Kutiseeko iho, saitko yllättäen finnejä? Syynä voi olla vääränlainen ihonhoitotuote

Miksi hiukseni harmaantuvat alle nelikymppisenä? Taustalla kenties geenit, sairaus tai stressi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?