Näin työelämässä menestyneet naiset oikeasti pukeutuvat – ”En edes muista, milloin olisin viimeksi käyttänyt jakkupukua”

Hyvä työtyyli voi koostua punaisista huulista ja mukavasta olosta. Lue työpukeutumisen vinkit neljältä naiselta.

Kysyimme stylistilta ja urallaan menestyneiltä naisilta mielipiteet bisnespukeutumiseen.

8.11.2017 13:16

Uudella kirjallaan Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika (Alma Talent) ja Helsingin Sanomien haastattelullaan kohun aiheuttaneet Jani Niipola ja Minna Kiistala jakoivat pari viikkoa sitten bisnespukeutumisohjeita, joista närkästyttiin Suomessa kollektiivisesti. Kiistala muun muassa kehotti bisneselämässä menestystä havittelevia naisia käymään kahdesti vuodessa kasvohoidossa, värjäämään harmaat hiukset piiloon, käyttämään housujen sijaan mieluummin hametta ja huoltamaan kynsinauhat kauniiksi ja hampaat valkoisiksi.

Vanhanaikaiset ja tiukkarajaiset tyylivinkit aiheuttivat keskustelua sosiaalisessa mediassa ja lehtien kommenttikentissä, ja suomalaisnaiset ihmettelivät yhteen ääneen, pitääkö bisnespukeutumisessa tosiaan nojata vielä 2010-luvulla näin konservatiivisen kuuloisiin arvoihin.

Kysyimme mielipiteet, neuvot ja vinkit oikean elämän työtyyliin stylistilta ja kolmelta alallaan menestyneeltä naiselta.

Työtyyli ei vaadi puunaamista

– Artikkelissa oli paljon hyviä pointteja, jotka pätevät edelleen, mutta myös paljon sellaista, mitä en allekirjoita, sanoo Tyylitoimisto Oy:n johtava stylisti Emilia Kimari Niipolan ja Kiistalan haastattelusta.

– Esimerkiksi hameen käyttämisellä ei ole mitään tekemistä uskottavuuden kanssa, ja harmaat hiukset voivat tuoda persoonaa tyyliin ja pukeutumiseen. Hopeanharmaat hiuksethan voivat olla tosi makeet.

Myös Kimari kuitenkin korostaa, että työelämässä on tärkeää antaa hyvä ensivaikutelma ja pitää huolta, että olemus on siisti. Hyvä pukeutuminen huomioidaan ja huono pukeutuminen muistetaan, hän toteaa. Naisten ulkonäkökysymyksiin Kimarilla on kuitenkin rennompi linja kuin Kiistalalla, joka kehotti naisia käymään säännöllisesti kampaajalla värjäämässä ja leikkauttamassa hiukset. Kimarin mukaan kevyt meikki ja siististi laitetut hiukset riittävät.

– Jos kosmetologilla käynti tai kynsien laittaminen ei ole täysin omaa itseä, ei tarvitse mennä niin pitkälle. Ne eivät anna lisäarvoa työpukeutumiselle.

Miehille ja naisille voi Kimarin mielestä antaa täysin saman ohjeistuksen. Siistit hiukset ja asusteet riittävät.

Kysy pukukoodista suoraan

Tänä päivänä töihin pukeudutaan vapaammin ja bisnespukeutumisenkin pukukoodi on vapautunut. Pankki- ja vakuutusalalla suositaan jossain määrin tarkkoja koodeja, mikä on Kimarin mukaan hyvä, sillä tietyillä aloilla ollaan tekemisissä tärkeiden ja isojen asiakkaiden kanssa. Silloin pukeutumiseen kannattaa kiinnittää ekstrahuomiota. Kankeutta ja vanhanaikaisia pukukoodeja Kimari ei kuitenkaan suosi.

– On hyvä, että pukeutuminen vapautuu. Antaisin ylipäänsä työvaatteisiin ohjeet siitä, että ne istuvat, ovat oikean kokoiset, oman tyyliset ja omaa persoonaa ilmentävät sekä mukavat päällä. Kun vaatteissa on hyvä olla, fokus ei mene itse asiasta eli työstä. Jos asussa on epämukava olo, kaikki keskittyminen voi mennä vaatteiden miettimiseen.

Asianmukainen, siisti ja hyvän olon itselle tuova pukeutuminen kohottaa itsetuntoa, tuo asiantuntevan fiiliksen ja vaikuttaa siihen, kuinka vakavasti sinut otetaan. Vapautunut pukeutuminen voi tuoda vaihtoehtojen lisäksi kuitenkin myös epävarmuutta vaatevalinnoista.

– Kohtaan omissa asiakkaissani epävarmuutta työn ja vapaa-ajan häilyvän rajan takia. Työpaikalla voi hyvin kysyä esimieheltä osviittaa työpaikan tyylistä. Työntekijä edustaa aina ensisijaisesti työpaikkaa, mutta myös oma persoona saa näkyä. Jos olo on epävarma, voi kääntyä myös ammattilaisen eli stylistin puoleen.

Persoona saa näkyä

Kimari antaa vinkit persoonalliseen ja hauskaan bisnespukeutumiseen. Työtyylissä voi revitellä esimerkiksi huomiota kiinnittävillä erikoisilla koruilla, isoilla printeillä, poikkeavilla värivalinnoilla tai vaatteen silmiinpistävällä leikkauksella. Oma juttu voi olla myös esimerkiksi se hopeanharmaa tukka tai punaisten hiusten ja punaisten huulten liitto.

– Jos oma tyyli on vaikka rokahtava, sitä voi tuoda mukaan myös toimistolookiin. Pienillä jutuilla saa tylsään bisnespukeutumiseen mielenkiintoa. Myös hetken trendit sopivat bisnespukeutumiseen. Esimerkiksi syksyn muotivärit kirkkaanpunainen ja pastellisävyt sopivat myös toimistolle.

Mikä sitten vähentää uskottavuutta? Itsestäänselvien rikkinäisten ja kulahtaneiden tai likaisten vaatteiden ja kenkien lisäksi Kimari nostaa tyylimokaksi liian pienet ja tiukat vaatteet. Loppuun hän summaa simppelin tyylineuvon.

– Täytyy olla oma itsensä, ei voi olla mitään muuta.

3 × hyvä työtyyli

Hanna Johde, Sanoma Media Finlandin viestintäjohtaja

”Olen ehkä onnekkaasti sellaisessa työssä, että voin vastata muodollisiin bisnespukeutumispaineisiin trendikkyydellä, linjakkuudella ja vahvalla omalla tyylillä. En edes muista, milloin olisin viimeksi käyttänyt jakkupukua ja avokkaita. Sen sijaan olen tietoisesti venyttänyt sen rajoja, minkä kanssa voi pukea räyhäkkäät lenkkarit.

Hanna Johde.

Varma vinkkini ja voimavaatteeni on musta mekko. Niitä kannattaa olla monta erilaista eri tilanteisiin. Meikkaan töihin kevyesti, mutta minulla on aina kynsilakkaa ja kirkkaanpunaista huulipunaa.”

Maaretta Tukiainen, yrittäjä, Moodit Oy:n toimitusjohtaja ja muutosvalmentaja

”Mielestäni tämä tyylikiista voidaan kiteyttää neljään vastinpariin: Kaava vai kaavan rikkominen? Kuri vai vapaus? Naamio vai aito olemus? Osa tapettia vai oman elämänsä ohjaksissa? Ymmärrän toimialakohtaiset käytännöt, mutta kun kuljetaan 2010-luvun loppupuolta, olisi niin kankeaa, jos ihmiset haluaisivat edelleen pukeutua haarniskaan.

Maaretta Tukiainen.

Lisäksi ihmisen ulkoisen ja sisäisen olemuksen tulisi olla tasapainossa. Jos itsensä pukee vieraalta tuntuvaan kuoreen ja yrittää olla tyylillisesti jotain muuta kuin on, se näkyy olemuksessa. Tällöin muillekin ihmisille voi tulla seurassasi epämiellyttävä olo. En usko siihen, että joku muu voi tulla sanomaan, miten pitää tehdä.

Oma vinkkini on tarkastella ympäristöä ja etsiä omasta mielestä tyylikkäitä ihmisiä. Mieti, miten he ovat koonneet asunsa ja miksi he näyttävät hyvältä.”

Marjo Kuosmanen, Rovion henkilöstöjohtaja

”Vaatteet vaikuttavat siihen, millaisen ensivaikutelman ihmisestä saa. Uskottavuus tulee habituksesta, joten asulla on väliä – ensivaikutelmaa kun ei todellakaan ole helppo muuttaa. En kuitenkaan omalla urallani ole törmännyt tilanteeseen, jossa esimerkiksi työhaastatteluun saapunut hakija olisi pukeutunut tavalla, joka olisi vaikuttanut työpaikan saamiseen.

Marjo Kuosmanen.

Lähtisin siitä, että tänä päivänä työelämässä riittää, kun vaatteet ovat siistit ja puhtaat ja sopivat yrityksen kulttuuriin. Asun täytyy sopia siihen, mitä olet päivän aikana tekemässä. Itse puen toimistolle usein farkut, kivat kengät ja neulepaidan, ja edustustilaisuuksiin saatan valita jotakin virallisempaa.

Hameella tai housuilla, harmailla hiuksilla tai kasvohoidoilla ei ole merkitystä sen enempää naisilla kuin miehilläkään. Kunhan meikki ei ole turhan vahva, hajuvettä ei ole liikaa ja vaatteet eivät ole liian isot tai pienet, työpaikan pukukoodin mukaan pukeutuminen riittää. Tärkeää on myös se, että olo on vaatteissa mukava. Se tuo itseluottamusta. Kaikilla työpaikoilla pukeudutaan vähän eri lailla, ja se on ihan ok.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?