Tiedätkö ihon suosikkivitamiinit? 3 vitamiinia, joilla elvytät samean ihon

Väsynyt iho virkistyy kunnon vitamiinikuurilla. Näin helposti se käy.

Täsmäiskuja iholle

Kaikki tietävät, miten tärkeää on saada ravinnosta vitamiineja, ja useimmilla meistä hedelmät ja vihannekset kuuluvat itsestään selvänä osana ruokavalioon. Mutta tiesitkö, että vitamiineista on hyötyä myös ihonhoidossa? Ravinnon mukana tulevat vitamiinit ovat hyvinvoinnin perusta – vitamiineilla tehostetut voiteet ja seerumit taas toimivat täsmäiskuina suoraan iholla.

Vitamiinien ABC

Silottava A-vitamiini

A-vitamiini on yksi harvoista ihonhoidossa käytettävistä tehoaineista, jonka on tieteellisesti todistettu muun muassa vahvistavan ihon kollageeni- ja elastaanisäikeitä. Käytännössä se näkyy juonteiden tasoittumisena ja ihon pehmenemisenä.

Erilaiset A-vitamiinin johdannaiset ehkäisevät ryppyjä ja niitä käytetään myös aknen hoidossa. Yleisin voiteissa käytetty A-vitamiinin muoto on retinoli.

A-vitamiinia sisältävät tuotteet voivat myös häivyttää arpia. Käytössä pitää kuitenkin olla kärsivällinen: ensimmäiset tulokset näkyvät aikaisintaan kolmen kuukauden säännöllisen käytön jälkeen.

Heleyttävä C-vitamiini

C-vitamiini tasoittaa pigmenttiläiskiä ja ehkäisee uusien syntymistä estämällä tummaa pigmenttiä synnyttävän tyrosinaasin toimintaa. Aurinkosuojan alle levitettynä C-vitamiinipitoiset tuotteet ehkäisevät UV-säteilyn aiheuttamia tuhoja.

C-vitamiini myös edistää kollageenin tuotantoa ja voi silottaa pieniä juonteita.

Korjaava E-vitamiini

E-vitamiini muodostaa yhdessä C-vitamiinin kanssa suojan auringon säteilyä vastaan. E-vitamiini on myös erinomainen ihon kosteuttaja, ja talviaikaan E-vitamiinia sisältävät tuotteet sopivat erityisesti rohtuneille huulille ja kuiville kynsinauhoille.

Kaikkea kohtuudella

Vitamiineja sisältävät tuotteet kannattaa tuotteet valita oman ihotyypin mukaan ja pitää kiinni annetuista ohjeista. Esimerkiksi E-vitamiiniöljyt ovat usein tuhteja, ja epäpuhtauksiin taipuvainen iho tukkeutuu liiallisesta käytöstä nopeasti. A-vitamiinin, erityisesti retinolin kanssa, iho tarvitsee totuttelemista, joten A-vitamiinia sisältävien voiteiden käyttö on parasta aloittaa pienellä määrällä rajatulle ihoalueelle tai käyttää voidetta vain silloin tällöin.

Entä mikä on antioksidantti?

Vitamiineista ja antioksidanteista puhutaan usein samassa yhteydessä. A-, C-ja E-vitamiinit ovat kaikki myös antioksidantteja. Ne estävät haitallisia happiyhdisteitä aiheuttamasta tuhoja ihossa. Happiyhdisteet eli vapaat radikaalit vanhentavat ihoa ja saavat aikaan solumuutoksia koko kehossa.

Lue lisää:

Uusi ihmenaamio auttaa akneen, punoitukseen ja ihon kuivuuteen – ja sen voi tehdä kotona kahdesta aineesta!

Asiantuntijat varoittavat: 4 kauneustuotetta, joiden liikakäytöstä voi olla haittaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?