Tiesitkö, että laukunkin valintaan on omat tyylisääntönsä? 6 vinkkiä ammattilaiselta - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että laukunkin valintaan on omat tyylisääntönsä? 6 vinkkiä ammattilaiselta

Laukkupäätös helpottuu, kun mietit omaa kroppaasi ja laukun käyttötilannetta. Jos kannettavaa on paljon, asiantuntija suosittelee kahden laukun systeemiä.

19.10.2017 6:50

Komero pursuaa erikokoisia ja -näköisiä laukkuja, mutta tilanteeseen sopivan laukun valinta aiheuttaa silti usein päänvaivaa. Stylisti antaa kuusi vinkkiä.

1. Koollasi on väliä

– Kun mietit laukun kokoa, mieti omaa kokoasi, neuvoo tyylikouluttaja, stylisti Tuulia Alanen-Brandt.

Pienikokoisen naisen ei kannata valita kovin isoa ja raskasta laukkua, koska se näyttää kutistavan laukun kantajaa. Vastaavasti jos kookkaan naisen olalla keikkuu hyvin pieni laukku, voi syntyä vaikutelma, että laukun käyttäjä on suurempikokoisempi kuin oikeasti.

– Trendit tietysti rikkovat näitä klassisia periaatteita. Joskus ylisuuret laukut ovat muodissa, ja silloin niitä käyttävät myös pienet naiset.

2. Miten laukku sopii muotoihisi?

Myös käsilaukun muodolla on merkitystä.

– Hankkiessasi käsilaukkua mene peilin eteen ja katso, miltä näytät, kun kannat laukkua. Mieti, kuinka laukku sopii pituuteesi, olkapäidesi kulmikkuuteen tai lantiosi muotoon.

Jos laukun käyttäjä on kurvikas nainen, kokonaisuutta voi tasapainottaa kantikkaalla laukulla. Jos taas tavoitteena on nimenomaan korostaa kurveja, voi valita pehmeälinjaisemman, pussukkamaisen käsilaukun.

Muista myös juhlalaukkujen valinnassa oma siluettisi. Haluatko korostaa vai tasapainottaa muotojasi laukulla? Valitse sen mukaan pussukkamainen laukku tai kantikas kirjekuorilaukku.

3. Tarkista painopiste

Mieti myös, millä korkeudella laukkua kannat. Toisille sopii paremmin kainaloon tuleva laukku ja toisille olkapään ja rinnan yli lantiolle laskeutuva käsilaukku. Jos et halua kiinnittää huomiota lantioosi, valitse kainalossa kannettava laukku, joka saa vartalon painopisteen ylemmäksi.

4. Mieluummin kaksi laukkua kuin yksi pursuileva

Laukun valintaan vaikuttaa tietysti myös käyttötarkoitus.

Arjen laukkuvalintoihin Alanen-Brandtilla on yksi kultainen sääntö: Laukkuun pitää mahtua kaikki mitä tarvitset, ja laukun pitää mennä kiinni. Tyylikouluttaja suosittelee kahden laukun systeemiä.

– On paremman näköistä, että sinulla on kaksi toisiinsa sopivaa laukkua kuin että sinulla on yksi pursuileva laukku. Laita varsinaiseen käsilaukkuun esimerkiksi kukkaro ja huulipuna ja isompaan loput: vesipullo, läppäri, mapit ja mitä nyt työssäsi tarvitset.

Juhlissa laukku on yleensä aina sirompi, mutta muista silloinkin kahden laukun taktiikka.

– Voit hyvin ottaa juhliin mukaan toisen tyyliin sopivan, isomman laukun, jonne laitat vaikkapa vaihtokengät ja saalin. Älä kuljeta vaihtokenkiä muovipussissa.

5. Valitse laatua

Varsinkin aikuisen naisen kannattaa satsata laadukkaaseen nahkalaukkuun, joka kestää aikaa. Laadukkuudella Alanen-Brandt ei tarkoita luksuslaukkuja, vaan kohtuuhintaisia nahkaisia laukkuja, joiden materiaali näyttää laadukkaalta ja joiden yksityiskohdat on tehty kauniisti.

Kesälaukuissa voi leikitellä enemmän ja keinomateriaalitkin ovat sallittuja. Työpaikalla nahkalaukku on myös kesällä paras valinta, mutta silloin voi vaihtaa vaikkapa värilliseen nahkaan.

6. Mutta montako niitä oikeasti tarvitaan?

Alanen-Brandtin mukaan jokaisen vaatekaapista olisi hyvä löytyä mustat saapikkaat, mustat avokkaat ja niihin sopivat musta iltalaukku, työlaukku ja matkakassi.

– Perussetin lisäksi voi hankkia muutaman leikkisän, värikkäämmän laukun. Tällä pääsee jo pitkälle.

Lue myös:

Molla Mills: "Kauneimmat laukkuni ovat koristeina"

Näin käytät asusteita etiketin mukaisesti

Näin vältät virheostokset vaatekaupassa - asiantuntija neuvoo

Virkkaa värikäs kassi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?