Natalie Portman pääsi eroon aikuisiän aknesta luopumalla kahdesta ruoka-aineesta

Yhä useampi kertoo ruokavaliomuutoksen hyvistä vaikutuksista akneen ja muihin iho-ongelmiin.

16.10.2017 11:14 | Päivitetty 16.10.2017 12:53

Näyttelijä Natalie Portman, 36, kertoo The Cutille kärsineensä aikuisiän aknesta – ja saaneensa sen kuriin jättämällä ruokavaliostaan pois kaksi tavallista ruoka-ainetta. Natalien ihon kunto parani tähden mukaan huomattavasti heti, kun hän siirtyi kasvisruokavaliosta vegaaniksi eli lopetti maitotuotteiden ja kananmunien syönnin.

– Ihoni on todella, todella paljon parempi nyt vegaanina kuin aiemmin kasvissyöjänä. Jätin maitotuotteet ja kananmunat pois, eikä ihoni ole kukkinut sen jälkeen kertaakaan. Muutos oli havahduttava, Portman kertoo artikkelissa.

Pilaako maito ihon?

Maitotuotteiden vaikutus ihon hyvinvointiin on alan asiantuntijoiden kesken kiistelty aihe, eikä esimerkiksi aknen parantamiseen vielä suositella maitotuotteiden hylkäämistä.

Esimerkiksi Terveystalon ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen selittää aiemmin julkaisemassamme jutussa aknen olevan sisäsyntyinen sairaus, joka ei johdu rasvaisesta ruoasta tai maitotuotteista. Hänen mukaansa joissain tutkimuksissa on havaittu, että maito voi pahentaa akneoireita, mutta vaatisi paljon lisäselvitystä, ennen kuin maitotuotteiden vaikutusta ihoon voisi pitää totuutena.

Toisaalta ihonhoitoekspertti Renée Rouleau edustaa kiisteltyä koulukuntaa, joka uskoo maitotuotteiden aiheuttavan finnejä. Äskettäin julkaistussa jutussa Rouleau neuvoi kokeilemaan parin viikon ajan, helpottaisiko ruokavaliomuutos näppyjä.

Yksittäistapaukset puhuvat ruokavalion merkityksen puolesta

Moni syyttää aknesta ja ihon huonosta kunnosta myös nopeita hiilihydraatteja, kuten vehnäleipää ja sokeria. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo Me Naisten jutussa, etteivät pienet määrät välttämättä aiheuta näppylöitä.

– Jos ruokavalio on muuten kunnossa, kaksi perunaa, pari palaa suklaata tai viisi karkkia ei romuta systeemiä.

Toisaalta Laatikainen suosittelee ruokavaliokokeiluja hoitona akneen. Jos glykemiakuorman eli nopeiden hiilihydraattien jättäminen ei ole auttanut, seuraavaksi voi kokeilla maitotuotteiden käytön lopettamista kahdeksaksi viikoksi ja niiden korvaamista esimerkiksi d-vitamiini- ja kalsiumpitoisilla kasviperäisillä valmisteilla.

Natalie Portmanin lisäksi esimerkkejä aknen parantumisesta ruoka-ainemuutosten ansiosta kuulee muiltakin. Kerroimme viime maaliskuussa 22-vuotiaasta Rachel Crawleysta, joka löysi avun pahaan akneen sokerin ja muiden hiilihydraattien hylkäämisestä. Kesäkuussa uutisoimme puolestaan suomalaisesta 32-vuotiaasta Marjasta, jonka aikuisiän akne katosi vehnän, sokerin ja maitotuotteiden jättämisen jälkeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?