Suomalaisten mummojen neulomista myssyistä tuli hitti maailmalla

Pöytyäläinen Myssyfarmi on astunut kansainväliseen muotibisnekseen suomalaisittain poikkeuksellisen ripeästi – ja ihastellulla konseptilla.

Suomalaiset lampaanvillamyssyt ihastuttavat maailmalla erityisesti sympaattisen valmistustarinansa vuoksi.

Enää ei ole suuri uutinen, että Suomi-muotia viedään maailmalle – mutta aina yhtä hyvä uutinen se on.

Nyt suomalaisen muodin kiinnostaviin vientitarinoihin liittyy jälleen suurelle yleisölle uusi ja tuntematon yritys, Myssyfarmi. Alkuvuodesta 2016 kansainvälistymistaipaleensa avannut yritys on läpimurron partaalla Aasian muotimarkkinoilla, joissa suomalaisuus ja käsillä tekeminen kiinnostavat. Myssyfarmin tuotteet löytyvät tänään perjantaina Kuhon Souliin avattavasta flagship-myymälästä, kertoo yrityksen tiedote.

Mutta mikä ihmeen Myssyfarmi? Maatilalähtöinen villa-asusteistaan tunnettu design-yritys tulee Pöytyän Vistolan kylältä. Myssyfarmin kansainvälinen taival alkoi tammikuussa 2016 Berliinin muotiviikoilta, kun se sai ensimmäisenä suomalaisena maatilana ELY-keskuksen myöntämän tuen kansainvälistymishankkeelle.

Käsintehdyistä päähineistään tunnettu farmi on reilussa vuodessa ponnistanut itsensä viennin vasta-alkajasta yritykseksi, jonka tuotteita myydään 13 maassa noin 45 liikkeessä Euroopassa ja Aasiassa. Päämarkkina on tällä hetkellä Saksa, mutta suurin orastava potentiaali odottaa Aasiassa. Esimerkiksi Japanissa yrityksen jakelijana toimii mm. Marimekkoa edustava Look Inc.

Muita tunnettuja jälleenmyyjiä ovat konseptimyymälä Merci Pariisissa ja tänään lippulaivaliikkeensä Soulissa avaava arvostettu muotiketju Kuho. Kuhon lippulaivamyymälästä erityisen kiinnostavan tekee Soulin asema nuorten aasialaisten milleniaalien muotikeskuksena.

Myssyfarmin tuotteet löytyvät tänään perjantaina Kuhon Souliin avattavasta flagship-myymälästä. Suomessa Myssyjä myydään muun muassa Partioaitta-myymälöissä, Lapuan Kankureilla ja monessa pienessä design-liikkeessä ympäri maata.

Myssyfarmin ydintiimi lähti bisnekseen suoraan pystymetsästä ja kyntöpellolta. Farmia luotsaavat isäntä ja maanviljelijä Janne Rauhansuu, emäntä ja suunnittelija Anna Rauhansuu sekä kehityspäällikkö Hanna Jauhiainen. Kenelläkään ei ole aiempaa kokemusta muotibisneksestä.

– Kerron aina ensimmäiseksi, että tulemme maatilalta ja meillä on omia lampaita, joiden villaa hyödynnämme. Sokerina pohjalla jokainen tuote on mummon käsin neuloma. Tätä on monen vaikea uskoa todeksi, Hanna Jauhiainen sanoo tiedotteessa.

Myssyfarmin isäntäpari Janne ja Anna.

Asusteet neulotaan käsin Pöytyällä paikallisten eläkeläisrouvien puikoissa, ja raaka-aineena käytetään tilalle asti jäljitettävää suomenlampaan luomuvillaa sekä taljoja. Villat värjätään käsin luonnonväreillä Aurinkokehrän toimesta. Farmilla uskotaan, että asiat tehdään paremmin tekemällä ne hitaammin. Nyt suunnitellaan kuitenkin uusien mummojen ottamista remmiin.

Kiinnostavimmiksi tuotteiksi ovat yrityksen mukaan tällä kaudella nousseet eettisen turkistupsun eli lampaantaljasta ommellun tupsun omaava Myssy Luksus -mallisto sekä käsin värjätyillä luonnonväreillä leikittelevä muhkea Muffi-mallisto.

– Tuotteissamme eettisyys on viety tappiin, mutta se ei ole mikään itseisarvo. Tuotteen täytyy ensisijaisesti näyttää ja tuntua hyvältä, kaikki muu on plussaa. Jäämme jännityksellä odottamaan, miten korealainen muotikansa ottaa tuotteemme vastaan, tuotteet suunnitteleva Anna Rauhansuu sanoo.

Myssykokoelmia, -malleja ja -värejä löytyy laidasta laitaan.

Merkki valmistaa myssyjen lisäksi muitakin villa-asusteita.

Omat mallistonsa löytyvät myös vauvoille ja lapsille.

Kansainvälistä kasvua ovat auttaneet osallistuminen vuoden alussa Berliinin muotiviikoille the Ethical Fashion Show’hun ja Innatexiin. Helmikuussa yritys liittyi Finpron Lifestyle Finland -ohjelmaan, joka pyrkii auttamaan luovan alan toimijoita kansainvälisille markkinoille. Sitten tulivat Fashion From Finland -näyttelytilat Tokiossa ja Soulissa yhdessä muiden suomalaismerkkien kanssa.

– Rakastan tarinaa farmista ja käsin tekemisestä, ihania värejä ja upeaa pakkausta. Erityisen hienoa minusta on, että tuotteet on tehty alusta loppuun Suomessa. Olen nähnyt paljon suomalaisia, tanskalaisia ja ruotsalaisia brändejä, mutta valtaosa niistä valmistaa tuotteensa Aasiassa. Mielestäni valmistustapa ja -maa on erittäin tärkeä tekijä tuotteiden tuomisessa Japanin markkinoille, Look Inc.:n ostaja Takehiko Tanaka sanoo tiedotteessa.

Kiinnostus Tokiossa ja Soulissa oli merkin mukaan ilmiömäistä. Hitaasti lämpenevänä pidetystä Japanista löytyi oikea jakelija heti ensi yrittämällä ja kaikki mallikappaleet jäivät saman tien Tokioon. Kuvassa Matsuya-tavaratalon ostajat ja Hanna Jauhiainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?