Hampaiden tummentumista pääsee eroon kotikonstein – hammaslääkäri neuvoo - Tyyli - Ilta-Sanomat

Hampaiden tummentumista pääsee eroon kotikonstein – hammaslääkäri neuvoo

Kuinka saisin pidettyä hampaani valkoisina? Hammashoidon ammattilaisen mukaan paras keino on varsin perinteinen.

8.10.2017 8:01

Hampaisiin syntyy tummentumia erilaisista värjäävistä aineista, kuten kahvista, teestä ja tupakasta. Etupäässä haitta on esteettinen, eivätkä värjäymät sinänsä ole vaarallisia.

Värjäytyneen hampaan pinta on kuitenkin epätasainen, minkä vuoksi bakteerit tarttuvat siihen helpommin.

– Bakteerit taas voivat kivettyä hammaskiveksi ja johtaa ientulehdukseen, sanoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen.

Miten sitten saada hammasrivistöstä valkoinen? Hammaslääkärit tarjoavat valkaisuhoitoja, marketit valkaisevia hammastahnoja, ja Niskasen isoäiti käytti ruokasoodaa.

Käytä harjaa ja hammaslankaa

Niskasen mukaan on parasta palata perusasioiden äärelle: harjata hampaita kaksi kertaa päivässä parin minuutin ajan ja puhdistaa hammasvälit.

– Hirveän moni luottaa siihen, että hammastahnassa on jokin aine, jolla hampaat saadaan valkoisiksi tai jolla värjäymät saadaan pois. Reikiintymisen estämiseksi kannattaa toki käyttää hammastahnaa, jossa on fluoria ja mahdollisesti ksylitolia. 95 prosenttia ihmisistä pärjää sillä.

Älä hankaa

Niskanen ei suosittele valkaisevia hammastahnoja värjäymien poistamiseen – ei myöskään ruokasoodaa, leivinjauhetta tai suosiota saanutta aktiivihiiltä. Ne kaikki perustuvat hankaamiseen.

– Kauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia hammastahnoja. Valkaisevat hammastahnat eivät valkaise, vaan poistavat pinnallisia värjäymiä, mutta tekevät sen hankaamalla.

Hankaavat tahnat ovat ongelmallisia, sillä ne voivat naarmuttaa hampaan kiillettä. Naarmuinen pinta taas aiheuttaa sen, että värjäymät itse asiassa tarttuvat vain helpommin hampaan pintaan.

– On turvallisempaa käyttää entsyymipohjaisia ja siniaineisiin perustuvia hammastahnoja, joita saa apteekeista, Niskanen sanoo.

– Ne tasoittavat hampaan pintaa, jolloin se näyttää valkeammalta ja kirkkaammalta. Varsinaisia värjäymiä eivät nekään poista.

Hoida pinttymät

Jos tummentumat ovat pinttyneet hampaiden pinnalle, kannattaa turvautua ammattilaisen apuun. Kun hampaat on putsattu hammaslääkärin tai suuhygienistin luona, ylläpito voi tapahtua entsyymipohjaisilla hammastahnoilla – tai ihan normaaleilla hammastahnoilla.

– Suurin osa värjäymistä lähtisi – eikä niitä edes tulisi – kun vain viitsisimme pestä ne hampaat ja putsata hammasvälit.

Lue lisää:

Tiesitkö, että hampaat kannattaa harjata jo ennen aamupalaa – ja siihen on hyvä syy

Miksi hampaita pitää harjata kaksi minuuttia kerrallaan? Otimme selvää

Tiesitkö, että ksylitolipurkkakin voi vaurioittaa hampaita?

Näin hoidat luustoa ruokavaliolla

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?