Kasvaako aikuisena lyhyiksi leikatuista hiuksista enää koskaan pitkät ja muut tärkeät faktat hiusten kasvusta - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kasvaako aikuisena lyhyiksi leikatuista hiuksista enää koskaan pitkät ja muut tärkeät faktat hiusten kasvusta

Kannattaako keski-iässä vaihtaa hiusmallia lyhyemmäksi, jos joskus vielä ehkä haluaisikin pitkät hiukset? Kysyimme asiantuntijalta.

5.10.2017 16:13

Hiukset ikääntyvät. Ne harmaantuvat ja ohenevat, ja niitä putoilee pois päästä. Jotkut uskovat, että jos aikuisena leikkaa pitkät hiuksensa lyhyiksi, ne eivät enää kasva takaisin pitkiksi. Miten on?

– Kyllä kasvavat. Hiuksella on tietty kasvuikä, jonka perintötekijät määräävät, eikä se periaatteessa muutu iän myötä, sanoo HiusAkatemian toimitusjohtaja, hiustutkija Annikki Hagros-Koski.

Hiusten kasvuiällä tarkoitetaan aikaa, jossa hiukset saavuttavat maksimaalisen mittansa. Kasvuikä on yleensä kahdesta kuuteen vuotta, ja se vaihtelee yksilöllisesti. Jos hiustesi kasvuikä on kaksi vuotta, suortuvasi kasvavat hieman yli olkapään. Jos taas kasvuikä on kuusi vuotta, hiukset voivat kasvaa jopa pehvaan asti. Perintötekijöiden vuoksi kaikki meistä eivät saa hiuksiaan kasvamaan takapuoleen asti, vaikka kuinka yrittäisivät.

Kasvu hidastuu, mutta ei lopu

Hiusten kasvu hidastuu vanhemmiten, mutta mitään ikärajaa ei ole olemassa sille, milloin hidastuminen alkaa. Se vaihtelee yksilöllisesti, eikä ikä sinänsä ole kasvun hidastumisen syy.

Kyse on ennemminkin siitä, että ikääntymisestä johtuvat kehon muutokset vaikuttavat myös hiusten kasvuun. Ravinteet eivät enää imeydy kehoon yhtä tehokkaasti kuin nuorempana, ja ääreisverenkierto heikkenee. Heikommaksi tulee myös päälaen verenkierto, eikä siellä ole lihaksia, jotka liikuttaisivat päänahkaa. Jos taas veri ei kierrä, eivät myöskään ravinteet kulje eivätkä hiukset saa välttämättömiä ravinteita.

Jos siis leikkaat hiuksesi vanhemmiten lyhyiksi, hiukset kasvavat kyllä takaisin, mutta se vie enemmän aikaa.

Hiukset ovat kehon mittari

Elintavoilla on vaikutusta hiusten kasvuun. Hagros-Kosken mukaan se, miten keho voi, heijastuu hiuksiin.

– Kehon ravinnonjakelussa hiukset ovat ääripäässä. Tärkeimmät elimet ottavat tarvitsemansa ravinteet ensin, ja hiuksille jää se mitä jää.

Erilaiset kehon puutostilat ja häiriöt, kuten yksipuolinen ravinto, heikentävät hiusten kasvua.

Hiusten kasvuun vaikuttavat myös hormonitekijät. Suomessa yleinen kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa hiusten lähtemistä ja kasvun hidastumista. Naisten vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee, mikä voimistaa helposti hormonaalista hiustenlähtöä.

Ja sitten on vielä stressihormonit. Hagros-Kosken mukaan olemme nykyisin aivan liian huolissamme.

– Pelkästään huolissaan olemisen on huomattu vaikuttavan voimakkaasti kehoon, ja erityisesti hiuksiin.

Ravintolisät käyttöön

Hiusten kasvun hidastumista voi yrittää ehkäistä päänahkaa hoitamalla.

– Päänahan hieronta aktivoi verenkiertoa, ja yksi halpa ja helppo kotikonsti on myös turvehoito. Hieronta vaikuttaa muutaman tunnin, turve taas kolme neljä vuorokautta, sanoo Hagros-Koski.

Hormonaalisiin tekijöihin ei voi itse kovin helposti vaikuttaa, mutta ruokavalioon voi. Hagros-Koski ei allekirjoita käsitystä, että elimistömme saisi kaiken tarpeellisen ravinnon ruuasta. Täytyy syödä monipuolisesti, mutta muutakin tarvitaan.

– Tehoviljelyn, keinolannoitteiden sekä torjunta-, säilöntä- ja lisäaineiden vuoksi monen ruuan ravintoarvot ovat ajan myötä vähentyneet dramaattisesti.

Vaikka söisimme miten monipuolisesti, niin takuuvarmasti emme saa riittävästi ravinteita. Ravintolisiä tarvitaan."

Hiki päässä on hyvä

Hiusten kasvun vauhdittamiseen ei ole olemassa ihmekikkoja. Kasvamisprosessi on monen tekijän summa. Tukka kasvaa, jos ihminen on terve, syö monipuolisesti ja liikkuu ja nukkuu riittävästi. Hagros-Koski korostaa monipuolista liikuntaa, joka rasittaa koko kroppaa.

– Pitäisi tehdä töitä ja liikkua niin kuin ennen vanhaan heinäpellolla. Kun ihmisellä on kirjaimellisesti hiki päässä, aineenvaihdunta paranee ja verenkierto toimii hyvin. Hikinen hyötyliikunta on hiustenkin kannalta parasta liikuntaa.

Lue lisää:

Näin estät hiusten sähköistymisen - 3 toimivaa tapaa

Menitkö nukkumaan hiukset märkinä? Näin saat ne helposti kauniiksi aamulla

Hiuksia ei saa pestä päivittäin ja neljä muuta kauneusmyyttiä

Testaa, missä kunnossa hiuksesi ovat

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?