Hyviä muotiuutisia – sinunkin shoppailemasi vaatemerkit ovat lisänneet kestävän puuvillan käyttöä

Johtavat vaatemerkit ovat lisänneet kestävästi tuotetun puuvillan käyttöä, kertoo WWF Suomi.

Kestävästi tuotetun puuvillan valitseminen on vastuullisempi vaihtoehto, joten materiaalivalinnalla on vaateostoksilla todella väliä.

3.10.2017 6:33

Johtavat kansainväliset vaateketjut, C&A Group, Hennes & Mauritz, Marks & Spencer ja Tchibo GmbH ovat nousseet Ikean rinnalle ”edelläkävijöiksi” kestävän puuvillaan käyttöä mittaavalla listalla, WWF Suomen tiedote kertoo.

– On hienoa nähdä, että myös Suomessa vahvasti edustettuina olevat brändit kuten IKEA ja H&M ovat pärjänneet vertailussa hyvin, WWF Suomen asiakkuuspäällikkö Maiju Sirviö sanoo tiedotteessa.

– Lisäksi esimerkiksi suomalainen Marimekko ja Stockmannin liiketoimintayksikkö Lindex ovat jäsenenä Better Cotton Initiative -verkostossa. Finlayson taas käyttää useissa tuotteissaan Reilun kaupan puuvillaa.

Viisi suurta

Pesticide Action Network UK:n, Solidaridad-verkoston ja WWF:n selvityksessä arvioitiin, kuinka 75 suurinta puuvillaa hyödyntävää yritystä käyttävät kestävästi tuotettua puuvillaa. Tutkimuksen mukaan kestävämpää toimintaa edistävät viisi edelläkävijäyritystä, jotka saivat tutkimuksessa 50–100 pistettä. Seuraavat kahdeksan yritystä saivat 25–50 pistettä, ja ne luokiteltiin hyvin edistyneiksi. 18 yritystä saivat 5–25 pistettä ja luokiteltiin muutoksen aloittaneiksi.

Toisaalta on huomioitava, että vuoden 2017 Sustainable Cotton Ranking -listan mukaan suurten vaatemerkkien siirtyminen kestävän puuvillan käyttöön on kuitenkin yleisellä tasolla riittämätöntä: loput 44 yritystä sai alle 5 pistettä.

Tänä vuonna 13 parasta kestävää puuvillaa käyttävää yritystä ovat Ikea, Tchibo, M&S, C&A, H&M, Adidas, Otto Group, Nike, Levi’s, Woolworths Holdings, VF Corporation, Tesco ja Kering.

Edellisvuoden tutkimuksen viisi parasta yritystä, Ikea, C&A, H&M, Adidas ja Nike, kasvattivat kaikki kestävän puuvillan osuutta puuvillan kokonaishankinnasta entisestään vuonna 2017.

Lisäksi 13 yritystä kehitti toimintaperiaatteitaan merkittävästi verrattuna vuoteen 2016. Eniten toimintaperiaatteitaan kehittivät GAP Inc, Ikea ja Marks & Spencer. Yhdeksän yritystä paransi myös puuvillan jäljitettävyyttä.

Kestävän puuvillan käytössä on yhä esteitä

WWF Suomi kertoo, että perinteiseen puuvillan tuotantoon liittyy sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöhaasteita: liiallista veden ja torjunta-aineiden käyttöä, lapsityövoimaa ja maanviljelijöiden velkaantumista.

Puuvillaan liittyvät vastuullisuusstandardit ja -ohjelmat pyrkivät sen sijaan vastaamaan puuvillantuotannon haasteisiin esimerkiksi tarjoamalla viljelijöille ohjeistusta vastuullisen viljelyn käytännöistä ja takaamalla kuluttajalle, että tuote täyttää tietyt kriteerit. Lisäksi kierrätyspuuvilla on vastuullinen vaihtoehto.

Kestävästi tuotetun puuvillan osuus maailmanlaajuisesta puuvillan tarjonnasta on onneksi noussut viime vuosina. Tutkimuksen perusteella suhteellisesti suurempi osa yrityksistä oli sitoutunut kestävän puuvillan hankintaan vuonna 2017 kuin vuonna 2016. Vielä ei kuitenkaan olla lähelläkään päämäärää: vain 11 yritystä on asettanut tavoitteen hankkia pelkästään kestävää puuvillaa vuoteen 2020 mennessä tai aikaisemmin.

Kestävän puuvillan hankinta on pysynyt WWF Suomen mukaan kokonaismäärältään melko pienenä. Vaatemerkit ja -ketjut mainitsevat esteinä kestävän puuvillan hankinnalle kuluttajien vähäisen kysynnän, toimitusketjujen monimutkaisuuden ja lisäkustannukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?