Monen amerikkalaistähden kengänpohjassa lukee selvällä suomella ”Marskinryyppy” – selvitimme miksi

Marskinryyppy. Näin lukee monen tunnetun muotivaikuttajan kengänpohjassa. Miksi ihmeessä, suunnittelija Nicole Brundage?

Yhdysvaltalainen muoti- ja kenkäsuunnittelija Nicole Brundage nimesi kenkämerkkinsä suomalaisen juoman mukaan.

11.9.2017 16:47 | Päivitetty 11.9.2017 18:28

Ulkomaisen muotisivuston artikkelia ja kenkäsuosituksia selatessa ei voi olla huomaamatta erikoisen tutunnäköistä sanaa. Marskinryyppy. Miksi kansainvälisellä, englanninkielisellä sivustolla puhutaan suomea? Ja miksi minkään korkokenkäbrändin nimi olisi mitään tällaista?

Pitää lukea uudestaan. Kyllä, Marskinryyppy.

Apua Googlelta. Hakusana vie laadukkaan näköiselle sivustolle, joka on täynnä toinen toistaan ihanampia korkokenkämalleja. Marskinryyppyjä näyttävät käyttävän esimerkiksi muotivaikuttajat ja julkkikset Olivia Palermo, Kim ja Kourtney Kardashian, Rocky Barnes, Chrissy Teigen, Olivia Culpo ja Caroline Vreeland. Sivu kertoo kenkien suunnittelijaksi teksasilaisen naisen Nicole Brundagen.

Nyt suomenkielinen sana näyttää entistä kummallisemmalta.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Suomessa Länsi-Savo.

Teksasista muotimekka Milanoon

– Totta kai suostun haastatteluun. Tämä on kunnia! Brundage vastaa sähköpostiviestiin, jossa tiedustelen kenkämerkin taustoja.

Ei kun kyselemään.

Nicole Brundage on alunperin kotoisin Teksasista, Yhdysvalloista. Hän opiskeli arvostetussa Stanfordin yliopistossa ja jatkoi muotiopintoja Marangoni-instituutissa Milanossa Italiassa.

Ensimmäiset muotisuunnittelijan työt Brundage sai muotia tuntemattomankin korvaan tutuilta nimiltä: Giorgio Armanilta Milanossa ja Zac Posenilta New Yorkissa.

Nicole Brundage.

Innostus kenkäsuunnitteluun syntyi, kun Brundage pääsi tekemään Zac Posenilla yhteistyötä ikonisen kenkäbrändi Manolo Blahnikin kanssa. Lopulta Brundage päätti muuttaa takaisin Italiaan ja aloittaa omien kenkien suunnittelun. Vuonna 2006 hän lanseerasi oman, nimeään kantavan kenkämerkin. Toinen brändi, Acrobats of God, seurasi neljä vuotta myöhemmin.

Marskinryyppy on tulosta kahdesta aiemmasta brändistä. Kun Brundage sai sijoittajia mukaan toimintaansa, oli merkkien yhdistämisen aika. Nicole Brundage- ja Acrobats of God -kenkälinjat yhdistävä Marskinryyppy lanseerattiin vuonna 2015.

Nimi koreilee kengänpohjassa. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Suomen kieli kiehtoi

Mutta miksi Marskinryyppy? Kuinka suomalainen kuuluisa juoma, marsalkka Mannerheimin nimeen liitetty Marskin ryyppy, päätyi ulkomaisen kenkämerkin nimeksi?

– Törmäsin sanaan etsiessäni drinkkien nimiä Wikipediassa. Olin myyty! Tykkäsin siitä, että nimi kuulosti korvaani miehen nimeltä, ja kaksi peräkkäistä p- ja y-kirjainta näyttivät hauskan omituisilta, Brundage kertoo.

– Nimi antaa myös minulle suunnittelijana anonymiteettia ja brändille kiehtovuutta. Ajattelen, että nimi ja brändi sopivat naiselle, joka ei ota muotia turhan vakavasti.

Brundagella ei ole brändinsä nimen lisäksi mitään muuta yhteyttä Suomeen. Hän ei ole koskaan ehtinyt edes käväistä maassa.

– Tiedän kuitenkin, mitä nimi tarkoittaa ja kuinka juoma valmistetaan ja nautitaan, ja osaan lausua sen hyvin. Saan olla koko ajan selittämässä ihmisille nimen merkitystä ja opettaa sen lausumista.

– Nyt minulla on hyvä syy matkustaa Suomeen! Ensimmäinen asia, jonka tekisin maassanne, olisi tietysti suoraan baariin meneminen ja aidon Marskin ryypyn kokeileminen.

Kustomoituja julkkisten lemppareita

Malli Chrissy Teigen käyttää Marskinryypyn kenkiä. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Myös Kim ja Kourtney Kardashianilla on omat kenkäparinsa. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Olivia Culpo Marskinryypyissään. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Nicole Brundagen palo kenkäsuunnitteluun syttyi, kun hän sai suunnitella kenkämalliston Zac Posenille Manolo Blahnikin valmistamana. Omien kenkien näkeminen myynnissä tavaratalo Barney’silla tuntui uskomattomalta, Brundage kertoo. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kengät valmistetaan Italiassa. Niitä myydään ympäri maailman Aasiassa, Euroopassa, Lähi-Idässä ja Yhdysvalloissa. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Tyylit, mallit ja värit vaihtelevat kaudesta toiseen. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Marskinryypyn erikoisuus on itse suunniteltavat kengät. Kenkiin saa valita merkin verkkokaupassa mieleisensä nahan, koron mallin ja personoidun tekstin. Esimerkiksi Kourtney Kardashianin kengissä lukee naisen lempinimi ”Kourt”. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Malli ja bloggaaja Rocky Barnes kuuluu merkin faneihin. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Päivitys 11.9. kello 18.28: Lisätty maininta, että asiasta kirjoitti ensimmäisenä Länsi-Savo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?