Käytätkö päivittäin ihonhoitotuotetta, joka kihelmöi iholla? Vaihda se heti

Vain tietyt ihonhoitotuotteet saavat tuntua kasvoilla ikävältä, mutta nekin vain hetkellisesti ja harvoin käytettyinä.

7.9.2017 16:37

Ihoa hoitaessa saattaa helposti ajatella, että no nyt on tehokasta tavaraa, kun oikein ihoa kihelmöi. Pistely ja pieni punoitushan ovat vain merkki siitä, että vaikuttavat aineet hoitavat hommiaan, vai mitä?

Ei, ihonhoitotuotteiden ei pääsääntöisesti kuulu poltella tai kirvellä iholla, sanovat asiantuntijat. Refinery29-sivusto haastatteli kahta ihotautilääkäriä, jotka kertoivat, milloin pistely on ja ei ole ok.

– Ei kipua, ei tuloksia on karmea motto, kun on kyse kasvoistasi, dermatologi Lucile White toteaa jutussa.

Kolmen sekunnin sääntö

Poikkeus kuitenkin vahvistaa tämänkin säännön: eräät ihonhoitotuotteiden ainesosat, esimerkiksi retinoidit ja hapot saattavat pistellä iholla. Se on satunnaisesti ok, jos tunne kestää kerralla korkeintaan kolme sekuntia.

Pidempään kestävä kirvely saattaa olla merkki kroonisesta tulehduksesta ja seurauksena on yleensä myös punoitusta ja muita iho-oireita.

Jännät ihotuntemukset ovat siis hyväksyttäviä muutamassa tapauksessa. Ensimmäisen niistä muodostavat hapot, joita ovat esimerkiksi alfahydroksi-, maito-, glykoli- ja salisyylihappo. Ne kuorivat ihoa ja auttavat sitä uudistumaan. Sivuvaikutuksena voi esiintyä nopeasti ohimenevää kihelmöintiä. Kerran viikossa käytettävässä kuorinnassa se on vielä ok, mutta jos päivittäinen kasvopesu kirvelee, asiantuntijat suosittelevat vaihtamaan tuotetta.

Tavallisten kosteusvoiteiden ei pitäisi yleensä kirvellä, mutta niiden sisältämä c-vitamiini saattaa aiheuttaa joillekuille kirvelyä. Sen sijaan kosteuttavan hyaluronihapon ja esimerkiksi peptidien ei pitäisi kihelmöidä iholla.

Retinoidivoiteet ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota, sillä niitä pidetään tehokkaina ihon kunnon parantajina. Käytetystä vahvuudesta riippuen ne saattavat aiheuttaa kirvelyä, punoitusta ja ihon kuoriutumista. Siksi iho pitää totuttaa niihin vähitellen.

Iho tarvitsee myös hellyyttä

Joskus kyse saattaa myös olla pistelyn kaltaisesta tunteesta. Esimerkiksi mentoli aiheuttaa iholla viileän tunteen, ja kuivuva kasvonaamio saattaa aiheuttaa kiristelyä. Myös alkoholin pikainen haihtuminen iholta saattaa tuntua viileältä.

Vaikka tuotteiden aineet itsessään eivät aiheuttaisi kirvelyä, voimakkaat tuotteet, joita käytetään esimerkiksi aknen kukistamiseen, saattavat ärsyttää ihoa, mistä voi seurata punoitusta ja kirvelyä. Silloin on parasta keskittyä hoitaviin ja rauhoittaviin voiteisiin ja jättää vahvat tökötit hetkeksi vähemmälle.

Asiantuntijat varoittavat myös kovakouraisen kuorimisen vaaroista, sillä jostakin syystä useimmat rakastavat kuoria ihoaan liikaa ja liian kovaa – vielä kun käsittelyyyn lisää liian stydin ihonhoitotuotteen, takuulla kirvelee, eikä iho tykkää hyvää. Hellät otteet riittävät!

Mitä tehdä ärtyneelle iholle?

Punoittavalle ja kirvelevälle iholle asiantuntijat suosittelevat parin päivän kortisonivoidekuuria. Ohut kerros aamuin ja illoin – eikä mitään muuta. Puhdistamiseen voi käyttää hellävaraista puhdistusainetta tai pelkkää vettä. Kahden päivän jälkeen voi siirtyä perusjuttuihin: puhdistusta ja kosteusvoidetta aamuin illoin.

Ihon oireilun syy kannattaa selvittää. Jos kyse oli liian voimakkaista ihonhoitotuotteista, ne kannattaa palauttaa takaisin käyttöön pienissä erissä. On myös mahdollista, että joku tuote aiheutti allergisen reaktion – ihotautilääkäri osaa auttaa syyllisen ainesosan löytämisessä, jotta tiedät välttää sitä jatkossa.

Lue myös:

Haaveiletko nuorekkaammasta ihosta? Kikat, joita ihotautilääkäritkin hehkuttavat

Vanheneeko ihosi ennen aikojaan? 6 paljastavaa merkkiä

Parhaat ihonhoitotuotteet: 16 toimituksen suosikkia

Yleinen virhe, johon moni rasvoittuvan ihon kanssa kamppaileva sortuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?