Miten aknearpia voi ehkäistä? Asiantuntijoiden neljä neuvoa

Jos haluaa välttää ihonsa arpeutumisen, kannattaa pysytellä erossa poppakonsteista ja puristelusta.

9.9.2017 13:55

Vaikka näpyt ovat kaikonneet jo ajat sitten, ikävät aknearvet saattavat näkyä kasvoilla pitkään. Ne voivat vaatia erityistä hoitoa hävitäkseen.

Ihotautilääkärit Ted Lain ja Julia Tzu neuvoivat Refinery29-sivustolle, miten aknearpia voi yrittää välttää.

– Aknearvet kehittyvät, kun toistuva tulehdus vahingoittaa ihon kollageenia. Normaali terve kudos korvautuu sitten arpikudoksella, mikä voi ilmetä painaumina ihossa, kertoo tohtori Tzu.

Kuoppamaiset ”jäähakku-arvet” ovat syviä, mutta halkaisijaltaan pieniä. Lisäksi on suorakulmaisia arpia sekä arpia, jotka muistuttavat mäkiä ja laaksoja.

Ikäkin vaikuttaa arpien näkymiseen. Kun vähenevä kollageeni ja ihonalainen rasva eivät pysty enää tarjoamaan entisen kaltaista tukikudosta, arvet erottuvat selvemmin.

Miten aknearvilta sitten säästyisi parhaiten?

1. Valitse oikeat ihonhoitotuotteet

Bentsoyyliperoksidia tai alfahydroksihappoa sisältävät tuotteet toimivat yleensä hyvin, jos hoidat lievää tai keskivaikeaa aknea, joka ei johdu hormoneista. Jos ne eivät tepsi tai lakkaavat toimimasta, kannattaa mennä ihotautilääkärin pakeille. Hyvä ihonhoito on tärkeää aknen loitolla pitämiseksi. Vahvalla saippualla hinkkaaminen, liian tiuha peseminen tai ihohuokosia tukkivien tuotteiden käyttäminen voivat pahentaa ihon kuntoa.

2. Näpit irti näpyistä!

Lääkärit varoittavat, että ennestään tulehtuneen ihon puristelu voi johtaa uudelleen tulehtumiseen ja sitä myötä arpiintumiseen.

3. Muista aurinkosuoja

Auringolle altistuminen voi pahentaa arpia. Lääkäri Lain huomauttaa, että kasvovoiteen tai meikin sisältämä suojakerroin ei riitä ihon suojaksi. Hanki siis erillinen tuote, joka sisältää SPF-tunnuksen (sun protection factor, suomeksi aurinkosuojakerroin), mikäli oleskelet auringossa.

4. Varovasti poppakonstien kanssa

Lääkäri Tsu on nähnyt, että sitruunaa arpiinsa laittaneet ovat saaneet vain ihon reagoimaan sitruunalle. Niinpä itsetekoisten naamioiden ja hoitojen kanssa kannattaa olla varovainen. Lainin mukaan yleisin kotona tehty, mönkään mennyt hoito on kemiallinen kuorinta.

Jos arpia on jo ilmaantunut, voi kokeilla esimerkiksi laserhoitoa tai ammattilaisen tekemää kemiallista kuorintaa. Ne voivat tosin olla hintavia. Mikroneulaus rakentaa uutta kollageenia arven alle. Se maksaa vähemmän kuin tavanomainen laserhoito, mutta saattaa vaatia useampia hoitokertoja.

Lääkärit muistuttavat, että koska jokaisen iho on erilainen, eivät kaikille toimi samat niksit.

Lue myös:

Tuliko näppy otsaan vai leukaan? Tämän finnien sijainti kertoo elimistön epätasapainosta

Miten finni pitäisi puristaa? Ei ainakaan niin kuin kuvittelit

Näpit irti! Kasvoissa on yksi kohta, josta ei saisi puristaa finniä

Tämäkö ihmeväline parantaa finnin? Vinkki: se löytyy jo monen kotoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?