Karu kuva osoittaa, miksi finnejä ei saisi puristella - Tyyli - Ilta-Sanomat

Karu kuva osoittaa, miksi finnejä ei saisi puristella

Sosiaalisessa mediassa ja ulkomaisissa julkaisuissa leviää Katie Wrightin tarina, joka saa välttelemään finneihin koskemista.

10.8.2017 13:49

Yhdysvaltalaisnainen Katie Wright, 21, kertoi heinäkuun lopulla Twitterissä kauhutarinan otsassaan olleen finnin puristamisesta. Wrightin julkaisemista kuvista ja kertomuksesta uutisoivat nyt esimerkiksi Huffington Post ja Men’s Health, ja ikävä esimerkkitapaus on lähtenyt leviämään myös sosiaalisessa mediassa.

Todellisuudessa Wright puristi otsastaan jotain aivan muuta kuin finnin, mutta sitä hän ei tiennyt vielä puristushetkellä. Wright kertoo Twitterissä, että kuvitteli otsassa kulmakarvan vieressä olevan kipeän kohdan olleen ihonalainen finni, joka äityi niin kipeäksi, että se oli pakko yrittää puristaa.

Please spread the word so no one else goes through this 😭 ❤️ pic.twitter.com/Hk6H9rT9Fq— Glow Goal ✨ (@GlowGoal) 30. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lopputuloksena ei kuitenkaan ollut puhjennut finni, vaan entistä kipeämpi otsa.

– Tunnin kuluttua koko naamani oli turvonnut ja siihen sattui. Tuntui kuin jokin poksahtaisi ihostani pian ulos, Wright kirjoittaa.

Hän lähti ensiapuun ja sai selville, että ihonalaiselta finniltä tuntunut särky johtuikin cellulitiksesta, selluliitista, ihonalaisen rasvakudoksen tulehduksesta. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan selluliitti – joka ei liity samannimiseen appelsiini-ihoon millään tavalla – on streptokokin aiheuttama korkeakuumeinen tauti iho-oirein. Selluliitti-infektio muistuttaa pitkälti ruusua, jossa ihonalainen tulehdus aiheuttaa kuumotusta ja särkyä, ja jota hoidetaan usein suonensisäisellä penisilliinillä ja pitkällä tablettikuurilla.

– Koska tulehdus oli kasvoissani, oli suuri riski, että se olisi levinnyt aivoihini tai silmiini, ja olisin voinut jopa sokeutua, Wright kirjoittaa.

the swelling difference from the Staph pic.twitter.com/elXbLnhLfG— katie (@katiewright) 8. elokuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täällä.

Ihotautien apulaisprofessori Jessica Krant vahvistaa Huffington Postille, että tila voi olla vakava, jos tulehdus pääsee ihokudoksesta verenkiertoon tai syvemmälle aivoihin, silmiin, niveliin tai luihin. Silloin infektio voi aiheuttaa jo suurtakin vahinkoa, ja sitä on hankala parantaa. Siksi ihotautien ammattilainen kehottaa välttämään finnien, näppylöiden ja etenkin kipeän ihon puristelemista.

– Minkä tahansa vähänkään syvemmällä olevan näppylän puristaminen kasvojen tai kaulan alueelta on suoraan sanoen ongelmien kerjäämistä, Krant sanoo.

Kerroimme myös viime joulukuussa kasvojen ”kuoleman kolmiosta”. Lievemmin ilmaistuna ”kasvojen vaaran kolmio” löytyy suupielien ja kulmakarvojen välissä olevan keskikohdan rajaamalta, kolmikulmaiselta alueelta, josta on kaikkein lyhin tie kallon sisällä sijaitsevaan laskimosinusten verkostoon. Jos tulehtunutta ihoa puristelee, pahimmassa tapauksessa infektio voi levitä ihon pinnalta syvemmälle pään suonistoon.

Vaikka Katie Wrightin puristama otsan kipeä kohta ei lopulta ollutkaan finni, tapaus saa suhtautumaan iho-oireisiin hellävaraisesti ja tietyllä vakavuudella – ja toivottavasti vihdoin jättämään kasvojen puristelun vähemmälle.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?