Älä tuijota pelkkää suojakerrointa – näin ihotautilääkäri valitsee aurinkovoiteen

Aurinkorasvavalinnassa merkitsee muukin kuin suojakerroin.

31.7.2017 6:54 | Päivitetty 31.7.2017 12:18

Aurinkorasvoissa on, mistä valita. Usein ostopäätös perustuu kuitenkin hintaan ja fiilikseen: tämä tuoksuu hyvältä, tuo tuntuu levittyvän kivasti – ja tuossa on kätevä pumppupullo.

Video: Mitä aurinkovoiteen pakkausmerkinnät tarkoittavat.

Tärkeintä olisi kuitenkin, että rasva suojaisi auringolta turvallisesti. Mitä ihotautilääkäri valitsisi?

Dermatologi Dendy Engelman kertoi The Coveteurin haastattelussa, mitä aurinkorasvoista kannattaa oikeasti tietää. Hän itse kiinnittää valinnoissaan huomiota suojakertoimen lisäksi valmistusaineisiin.

– Aurinkosuojien pitää tukea ihon terveyttä ilman, että ne sisältävät haitallisia ainesosia, Engelman sanoo lehdessä.

Kemiallisia aurinkosuoja-aineita, joihin asiantuntija luottaa, ovat oxybenzone, octinoxate, octisalate ja avobenzone. Fysikaalisen suojan antavat titanium dioxide tai zinc oxide. Muitakin aurinkosuoja-aineita on olemassa, mutta lausunnosta voi päätellä, että niitä lääkäri ei iholleen levittäisi.

Fysikaalinen vai kemiallinen?

Fysikaalisten eli mineraaliaurinkosuojien toiminta perustuu siihen, että niiden sisältämät aineet, esimerkiksi edellä mainitut titaanidioksidi ja sinkkioksidi, heijastavat UV-säteet pois ihon pinnalta. Ne sopivat erityisen hyvin herkkäihoisille, jotka saavat oireita monista kosmetiikkatuotteista. Erityisesti sinkkioksidi tarjoaa kattavan suojan säteilyn eri aallonpituuksia vastaan.

Fysikaalisia aurinkosuojia myös pidetään turvallisempana vaihtoehtona kuin kemikaalisia, joista saattaa imeytyä elimistöön hormonitoimintaa häiritseviä aineita.

Kemiallisten aurinkosuojien toiminta taas perustuu, noh, kemikaaleihin, jotka imevät UVA- ja UVB-säteitä, jotka kemiallinen reaktio sitten muuttaa harmittomiksi, esimerkiksi lämmöksi. Siinä missä fysikaalinen suoja toimii heti, kemiallisen suojan tulee antaa vaikuttaa iholla puolisen tuntia ennen kuin se alkaa toimia.

– Jotkut palavat siinä ajassa, lääkäri huomauttaa.

Monissa voiteissa yhdistyvät sekä kemiallinen että fysikaalinen suoja. Kemiallisen suojan etu on huomaamattomuus iholla – fysikaalinen suoja jättää usein valkoisen kalvon. Amerikkalainen julkkisten ihonhoitoguru Renée Rouleau on koonnut sivustolleen kattavan listan kummankin aurinkosuojatyypin hyvistä ja huonoista puolista. Hän itse suosittelee tuotteita, joissa on molempia aineita.

Lisäksi kannattaa huomioida, että aurinkovoiteet sisältävät yleensä myös muita aineita, jotka saattavat vaikkapa kosteuttaa ihoa tai parantaa tuotteen säilyvyyttä. On yksilöllistä, miten kenenkin iho reagoi mihinkin niistä. Katso täältä, mitä kosmetiikan kemikaaleja asiantuntijat suosittelevat välttämään.

Lue myös:

Kuuntele ihoasi! Ihotautilääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kauneustuotteen käyttö kannattaa lopettaa

Testissä markettien itseruskettavat – saako halvasta purkista täydellisen päivetyksen?

Haaveiletko nuorekkaammasta ihosta? Kikat, joita ihotautilääkäritkin hehkuttavat

Tiesitkö tämän aurinkoihottumasta? Ihotautilääkärin 5 vinkkiä

Tiesitkö tämän? Auringolta pitää suojautua myös sisätiloissa

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?