Tältä shampoolla pesemättömät hiukset oikeasti näyttävät

Moni on hylännyt tavalliset shampoot ja siirtynyt pesemään hiuksia joko puhtailla luonnontuotteilla tai pelkällä vedellä. Miltä tukka näyttää, jos shampoota ei käytä?

20.6.2017 16:35

Kerroimme viime joulukuussa suomalaisesta Netasta, joka oli luopunut tavallisista shampoista muutamaa kuukautta aiemmin. Hän pesee hiuksensa nykyisin pelkällä vedellä tai itsetehdyllä palasaippualla. Netta kuvaili hiustensa muuttuneen tuuheamman tuntuisiksi ja yllättäen hieman kihartuviksi. Kuvat Netan hiuksista voit katsoa täällä.

Myös monet MyStylen lukijat kertoivat tuolloin, ettei perinteinen shampoo enää kuulu hiusrutiineihin. Ehkä yllättävänkin moni tuntuu hylänneen shampoon kokonaan ja vannovan luonnonmukaisiin tuotteisiin tai pelkkään vesipesuun.

Suomalaiskampaaja ja Qtime-kampaamon toimitusjohtaja Sanni Wallen arvioi joulukuussa MyStylelle, että toisille shampooton elämä sopii, toisille välttämättä ei.

– Pelkkä vesipeseminen on ääriliike, joka sopii osalle ihmisistä, jos on valmis luopumaan myös muiden kemiallisesti valmistettujen tuotteiden käytöstä. Esimerkiksi luonnonkiharalle karkealle hiukselle ja vain vähän rasvoittuvalle hiuspohjalle tämä voi sopia hyvin, mutta hentohiuksiselle ja voimakkaasti rasvoittuvalle hiuspohjalle pelkkä vesipesu voi olla haastavampaa, jos hiuksen haluaa näyttävän hyvältä, Sanni Wallen sanoi tuolloin.

– Omaa päänahkaa kannattaa kuunnella. Toisaalta aivan päivittäinen hiustenpesu rasittaa hiuspohjaa, joten shampoottomuuskokeilu voi tehdä hiuspohjalle hyvääkin.

Wallen puhui myös luonnontuotteiden puolesta, jos tavalliset shampoot tuntuvat ärsyttävän hiuspohjaa.

– Ekotuotteisiin siirtyminen voi olla hyvä vaihtoehto. Ne eivät pese päänahkaa ja hiusta niin voimakkaasti kuin tavalliset shampoot.

Ammattilaisetkin montaa mieltä

Kolmannessa shampoojutussamme kerroimme, että hiusten pesemistiheys jakaa mielipiteet ammattilaistenkin keskuudessa. Toiset ovat sitä mieltä, että hiukset voi pestä huoletta päivittäin, toiset taas suosittelevat ehdottomasti harventamaan hiusten pesuväliä.

Jälkimmäisen kannattajia on jatkuvasti enemmän. Hiusmuotoilija Veera Seppänen parturi-kampaamo Unitysta kertoi viime syksynä Me Naisille, ettei liian harvaa pesuväliä olekaan.

– Jotkut tykkäävät olla vaikka viikon mökillä pesemättä hiuksiaan. Se tekee ihan hyvää, koska liika peseminen voi kuivattaa.

Myös hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta on ehdottomasti sitä mieltä, että hiusten pesua kannattaa vähentää. Hänen mukaansa sopiva pesuväli on kaksi tai kolme kertaa viikossa.

– Kaikissa shampoissa on säilöntäaineita, koska ne valmistetaan kestämään kosteita olosuhteita. Ilman aineita tuotteet eivät kestäisi suihkutiloissa kovinkaan kauaa, Hagros-Koski kertoo.

– Säilöntäaineiden tehtävä on tuhota bakteereita, jotka saavat tuotteen pilaantumaan. Ne onnistuvat siinä oikein hyvin, mutta samalla ne tuhoavat hiuspohjaa suojaavaa normaaliflooraa eli sen hyvää bakteerikantaa.

Miltä shampoolla pesemättömät hiukset näyttävät?

Kokosimme kuvapalvelu Instagramista kuvia hashtageilla #nopoo ja #nopoomethod eli ”ei shampoota” ja ”ei shampoota -metodi”. Käyttäjät jakavat palvelussa kuvia hiuksistaan, joita ei ole pesty tavallisilla shampoilla hetkeen ja hehkuttavat, kuinka paljon hiukset ovat muuttuneet.

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo jakoi Facebook-sivuillaan kuvan ja tekstin shampoottomasta elämästä.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täällä.

– Näitä hiuksia ei ole pesty shampoolla yli kuukauteen! Vihdoin olen päässyt siihen tilaan, missä hiukset ei enää rasvoitu, kun niitä ei jynssätä alituisella shampoopesulla. Hiuksista huuhtoutuu pölyt pois ihan tavallisen suihkussakäynnin aikana, pelkällä vedellä. Hiuksissa on myös niiden oma luonnollinen väri, en käytä värjäyksiä, Salo kirjoittaa.

Instagram-käyttäjä Olivia Davies on puolestaan ollut kaksi viikkoa ilman shampoota.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

– Hieron hiukset puhtaiksi veden alla ja käytän niihin hiusöljyä. #nopoomethod toimii minulle! Davies kirjoittaa.

Ruotsalainen, nimimerkkiä Missnopoo käyttävä käyttäjä jakoi ennen ja jälkeen -kuvat tukastaan. Ensimmäiset viikot olivat hankalia, mutta kuukauden jälkeen hiukset tuntuvat jo tuuheammilta ja näyttävät hyviltä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Bloggaaja Ana Paula jakoi shampoottoman hiuskuvan tägeillä #lifechoices #wateronlyhairwashing ja #nopoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Orlandolainen Sarah ei ole pessyt hiuksiaan shampoolla kuuteen kuukauteen. Instagram-päivityksen mukaan hän käyttää pesuun ruokasoodaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Australialainen Hailey ei pese hiuksiaan tavallisella shampoolla ja jakoi Youtubessa omat vinkkinsä luonnolliseen hiustenpesuun.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Alisson Simmonds jakaa somessa vinkkejä kierrätysmuotiin ja eettiseen kuluttamiseen. Hän pesee hiuksensa vain luonnontuotteilla.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Saksalainen Johanna Li kertoo pesseensä hiuksensa tavallisella shampoolla viimeksi 450 päivää sitten.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jasmin Justin Ivins elää perheineen Singaporessa ekologisesti hiuksia myöten. Hän kertoo hiustensa olleen jo vuosia kemikaalivapaat, sillä hän käyttää vain luonnollisia tukkatuotteita ja itsetehtyjä shampoita.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jen Potts on elänyt shampootonta elämää vuoden. Nyt hän käyttää hiuksissaan vain luonnontuotteita.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Katherine Little lopetti tavallisella shampoolla pesemisen tammikuussa, ja nyt hiukset ovat tuuheammat, taipuisammat ja terveemmät kuin koskaan aiemmin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Darcy Nicole ei ole pessyt tässä kuvassa hiuksiaan kolmeen viikkoon. Hän kertoo käyttävänsä hiuksiinsa eteerisiä öljyjä ja on merkinnyt kuvan nopoo-tägillä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Oletko sinä lopettanut shampoon käyttämisen? Mitä olet tehnyt toisin, millaisia tuotteita käytät nyt vai pesetkö vain vedellä, ja kuinka hiuksesi ovat muuttuneet? Kerro meille tarinasi ja lähetä kuva hiuksistasi osoitteeseen vivi.norokorpi@is.fi!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?