Maailmassa on nyt täysin uudenlainen uhka ihollesi

Oletko ennen ajatellut, että iho kannattaa suojata myös ilmalta?

Ilmassa leijuu yhä enemmän saasteita, pakokaasua, pienhiukkasia ja formaldehydiä. Suojaakohan Dakota Johnson kasvonsa epäpuhtauksilta?

7.6.2017 11:18

Ihonhoidosta puhuttaessa muistetaan mainita aina aurinkosuojan tärkeys, meikkienpoiston välttämättömyys, stressin ja väsymyksen aiheuttama ihon elottomuus ja ikääntymisen tuomat rypyt, juonteet ja velttous.

Nyt kauneusmaailmassa kohistaan kuitenkin aivan uudenlaisesta uhasta, joka on tajuttu vasta vähän aikaa sitten.

Pikkuhiljaa on ymmärretty, että yksi ihoa ennenaikaisesti vanhentava ja ihon kuntoa heikentävä tekijä ovat ilmassa leijuvat ja iholle tarttuvat saasteet. Ilmansaasteita on yhä enemmän muuallakin kuin suurkaupungeissa, ja ne tekevät kasvojen ja käsien iholle kaikkea muuta kuin hyvää.

Ilmansaasteet heikentävät ihon omaa suojamuuria

Esimerkiksi ranskalainen kosmetiikkayritys Clarins kertoo tiedotteessaan, että sekä sisä- että ulkoilman sisältämät epäpuhtaudet heikentävät ihon hydrolipidikalvoa, herkistävät ihoa ja heikentävät sen kykyä sitoa vettä.

Ihon jatkuva altistuminen erilaisille epäpuhtauksille sai Clarinsin tutkimaan neljää suurinta epäpuhtautta, jotka vaikuttavat ympäröivään ilmaan niin sisällä kuin ulkona: pakokaasua, pienhiukkasia, formaldehydiä ja tupakansavua.

Clarinsin tutkimuksessa kävi ilmi, että ilmansaasteet vaikuttavat ihon luonnollisen suojamuurin heikkenemiseen, soluja vaurioittavien vapaiden radikaalien muodostumiseen, solujen välisen soluväliaineen rappeutumiseen ja dermiksen ja epidermiksen välisen yhteyden heikkenemiseen. Ihossa näkyy tällöin ikääntymisen merkkejä, ihon kosteuspitoisuus alenee ja iho tuntuu karhealta ja menettää hehkuaan.

Saasteet sekoittavat DNA:n viestit

Myös yhdysvaltalaisyritys Philosophy kertoo tiedotteessaan ilmansaasteiden vaikutuksesta ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Ihon luonnollinen vanheneminen tapahtuu ajan myötä, kun ihon toiminnot hidastuvat. Tämä ikääntyminen on kirjoitettu DNA:hamme.

DNA sisältää tiedon solujen uusiutumiselle ja ihon rakenteelle tärkeiden aineosien, kuten kollageenin ja elastiinin, tuottamiselle. Tarpeen mukaan DNA välittää tämän tiedon eteenpäin, jolloin iho osaa valmistaa lisää tarvitsemaansa ainetta.

Iän myötä DNA:n kyky välittää viestejä heikkenee, jolloin ihon toiminnot hidastuvat ja iho vanhenee luonnollisesti.

Philosophyn mukaan tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ulkopuoliset tekijät voivat aiheuttaa DNA-vaurioita. Vaurioitunut DNA luo viestejä, jotka aiheuttavat esimerkiksi ihon nuorekkaalle ulkonäölle tärkeiden kollageenisäikeiden rappeutumista ja siten ihon ennenaikaista vanhenemista.

Normaalisti DNA pystyy itse korjaamaan vauriot, mutta ikä ja toistuva altistus esimerkiksi UV-säteilylle ja saasteille heikentävät korjausmekanismia.

Suojaa iho ilmansaasteilta

Tämän tiedon valossa ei ole ihme, että kosmetiikkayritykset ovat alkaneet kehittää ja lisätä ilmansaastesuojia ihonhoitotuotteisiinsa. Näitä uusia anti-pollution-ominaisuuksia löytyy ulkomaisilta kosmetiikkajäteiltä mutta esimerkiksi myös kotimaiselta Lumenelta.

Sen lisäksi, että ihmiset ovat pikkuhiljaa alkaneet suojata ihonsa auringonvalon vanhentavalta vaikutukselta ympäri vuoden, ihon valeleminen ilmansaasteita torjuvilla tuotteilla ei kuulosta huonolta idealta.

Esimerkiksi näistä voiteista, naamioista, puhdistusaineista, suihkeista ja seerumeista löytyy jo anti-pollution-ominaisuus.

Clarins Extra Comfort Anti-Pollution -puhdistusvoide on suunniteltu erityisesti kaupunkiympäristöön kaikille ihotyypeille. Paksu voidemainen putsari poistaa iholta meikit ja epäpuhtaudet ja antaa suojan ilmansaasteita vastaan. 29 € / 200 ml.

Anti-pollution-ominaisuus löytyy myös meikinkiinnityssuihkeesta, joka suihkutetaan meikatuille kasvoille. Se pitää meikin paikoillaan ja luo kasvoille saasteilta suojaavan pinnan. 31 € / 50 ml.

Myös Vichy on lanseerannut uuden innovaation ja tuotesarjan, Slow Âgen. Tuotesarjan taustalla on tutkimus, jossa kartoitetaan ei-perinnöllisten mutta ihmiseen koko elämän ajan vaikuttavien tekijöiden vaikutusta ihoon. Ne liittyvät esimerkiksi ympäristöön, ravintoon, elämäntapaan, saasteisiin tai UV-säteilyyn. Slow Âge -tuotteet suojaavat ihoa näiltä tekijöiltä ja auttavat ihoa vanhenemaan arvokkaasti. Vichy Slow Âge -päivävoide 33,50 € / 50 ml, apteekeista.

Philosophyn time in a bottle 100 % in-control -seerumi on kehitetty häivyttämään ikääntymisen merkkejä ja vahvistamaan ihon vastustuskykyä ennenaikaisesti vanhentavia tekijöitä vastaan. 75,40 € / 40 ml + 2,8 ml, tavarataloista.

Lumenen Sisu-sarjan suojaava tehotiiviste suojaa ja kosteuttaa ihoa. Männynkaarna- ja kuusenoksatyviuutteiden antioksidantit auttavat ihoa suojautumaan ilmansaasteita ja vapaita happiradikaaleja vastaan. 39,90 € / 30 ml.

Saman sarjan kosteusvoide neutralisoi vapaita radikaaleja. Se muodostaa iholle suojaavan kalvon ilman epäpuhtauksia vastaan ja tekee ihosta pehmeän, sileän ja säteilevän. 34,90 € / 50 ml.

Blithen kangasnaamio ehkäisee ilmansaasteiden aiheuttamien ikääntymisen merkkien syntymistä, syväkosteuttaa ja palauttaa ihon kosteustasapainon ja parantaa ihon vastustuskykyä saasteita vastaan. Naamio sisältää muun muassa Etelä-Korean rannikon Jeju-saaren vesistöstä saatuja ainesosia. 5,80 €, Bangerhead.fi.

Ihonhoitoihme Medik8:n syväkosteuttava ja ravitseva käsivoide sisältää aurinko- ja saastesuojan, jotka suojaavat ihoa vaurioittavilta ympäristötekijöiltä. Käsivoide sisältää moringa-siemenuutetta, joka muodostaa suojaavan kerroksen ihon pinnalle, neutralisoi ilman epäpuhtauksia, kuten hiilimonoksidilta ja rikkidioksidilta ja tupakan savua, ja ehkäisee niiden imeytymistä ihoon. Hydr8 B5 Hand Cream SPF 25 -käsivoide 35 € / 60 ml, Medik8-jälleenmyyjiltä kautta maan.

Kreikkalaisen Korres-kosmetiikkamerkin puhdistustuote poistaa kasvo- ja silmämeikin, suojaa kasvot ja kaulan saasteita vastaan ja jättää ihon pehmeäksi ja joustavaksi. Antioksidanttinen ja antimikrobinen raudakkiuute Olympus-vuoren juurelta poistaa iholta ympäristöstä aiheutuvia epäpuhtauksia. Putsari ei sisällä parabeenejä tai silikonia. 3 in 1 -puhdistusemulsio 27 € / 200 ml, tavarataloista ja apteekeista.

Ranskalaisen Yon-Ka-hoitolasarjan päivävoide on kosteuttava, vitamiinipitoinen ja 84-prosenttisesti luonnollista alkuperää. Voiteen sisältämät koentsyymi Q10, C- ja E-vitamiini suojaavat ihoa ympäristön haittavaikutuksilta sekä ilman epäpuhtauksilta. Vital Defense -voide 58 € / 50 ml, valtuutetuista Yon-Ka-hoitoloista ympäri maan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?