Kannattaako hiustuotteiden silikonia vältellä? Kampaaja kertoo, onko siitä enemmän haittaa vai hyötyä

Kysyimme ekokampaajalta, mitä hiustuotteiden sisältämästä silikonista kannattaa tietää.

Auringonpaiste, tuuli, pakkanen, hiusten värjääminen ja lämpökäsittely. Siinä muutama asia, jotka kuluttavat hiuksia arjessa.

Lisäksi hiuksiin saattaa ihan huomaamatta kertyä silikonia tavallisista hiustuotteista. Aineella on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta siitä voi myös olla haittaa sekä hiuksille että ympäristölle.

Miksi hiustenhoitotuotteissa ja shampoissa sitten on silikonia? Kysyimme Hiusdueton ekokampaajalta ja estenomilta Minna Mäkeläiseltä, mitä kaikkea hiustuotteiden silikoneista pitäisi tietää.

Miksi silikonia on niin monissa hiustuotteissa?

”Silikonit ovat käteviä raaka-aineita hiustuotteisiin, ja niitä onkin käytetty pitkään erilaisissa kosmeettisissa tuotteissa. Silikonit muun muassa selvittävät sotkuisia hiuksia tekemällä niistä liukkaammat ja pehmeämmät, lisäävät kiiltoa ja parantavat tuotteen levittyvyyttä. Silikoni auttaa tuotteita myös säilymään pidempään.

Silikoni muodostaa hiuksiin hylkivän kalvon, mikä pitää kosteutta hiuksen sisällä ja samalla suojaa hiusta ulkoisilta haittatekijöiltä. Silikonia sisältävät hiustenhoitotuotteet hylkivät esimerkiksi ilmassa olevaa kosteutta. Hiukset säilyttävät siten paremmin muotonsa eikä kampaus kärsi.”

Onko silikonista haittaa?

”Jotkut silikonit ovat ympäristölle hyvinkin haitallista, koska niitä kulkeutuu kosmeettisista tuotteista pesun jälkeen vesistöihin ja sitä kautta myös ihmisiin. Joitain silikoneja tutkitaan Euroopan kemikaalivirastossa, koska niiden on huomattu olevan ympäristölle haitallisia. Tiettyjen silikoniyhdisteiden käytön rajoittamista kosmeettisissa valmisteissa harkitaan, koska ne ovat erittäin hitaasti hajoavia ja biokertyviä.

Kokemuksieni mukaan silikonia kerääntyy hiuksiin varsinkin, jos hius on huokoista ja muuten huonokuntoista esimerkiksi vaalentamisen ja lämpökäsittelyjen seurauksena. Tällöin puhutaan hiuksiin kertyvistä hoito- ja muotoilutuotejäämistä. Jos hiuksia pesee ja muotoilee paljon, silikonien kertyminen on mahdollista. Kun esimerkiksi shampoossa, hoitoaineessa, lämpösuojatuotteessa sekä hiuskiinteessä on silikonia, kertyy sitä hiukseen.”

Pääseekö silikonista eroon ja miten sen tunnistaa?

”Silikonit, jotka ovat vesiliukoisia, luultavimmin peseytyvät hiuksesta pois. Kaikki silikonit eivät kuitenkaan ole vesiliukoisia, minkä vuoksi niitä kertyy hiuksiin, vesistöihin ja vesieliöiden kautta ihmisiin.

Silikonin saa pois hiuksista käyttämällä syväpuhdistavia shampoita ja silikonittomia tuotteita. Myös kampaajalla voi teettää hiusten syväpuhdistuskäsittelyn, joka poistaa silikonijäämien lisäksi muita tuotteista hiuksiin kertyviä ainesosia. Helpoin tapa on suosia kosmetiikkaa, jossa ei ole silikoneja.

Varmin tapa löytää silikonittomia tuotteita on käyttää sertifioitua, laadukasta luonnonkosmetiikkaa, jossa silikonit ovat kiellettyjä. Luettelosta kannattaa etsiä seuraavia termejä, jos haluaa tietää, onko tuotteessa silikonia: methicone, silanol, silyl, siloxane, siloxy, silicone ja silane. Näistä esimerkiksi dimethiconet ovat veteen liukenemattomia perinteisiä silikoniöljyjä, joita on syytä vältellä.”

Lue myös:

Näin löydät kasvoillesi sopivan hiustyylin: 6 + 1 mallia

Sampookikka, jonka avulla voit pestä hiukset entistä harvemmin

Näin värjäät hiukset kotona: 15 ammattilaisen vinkkiä

T-paitaturbaani, satiinityynyliina ja muut niksit, joilla pidät parempaa huolta pitkistä hiuksistasi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?