Yksi kauneustuote todella lykkää ihon ikääntymistä

Suojakerroin kannattaa tosiaan levittää kasvoille joka päivä. Aurinkorasva ei pelkästään suojaa, vaan saattaa jopa parantaa ihon kuntoa.

10.5.2017 16:31

Auringonsäteiden aiheuttamat haitat tunnetaan hyvin. Säteiden aiheuttamat vauriot esimerkiksi etenevät ihossa vielä sen jälkeenkin, kun on jo siirtynyt varjoon. Syöpäriskin lisäksi aurinko saa kasvot näyttämään todellista vanhemmilta, kun iho veltostuu ja kasvoihin tulee ryppyjä sekä pigmenttimuutoksia.

Vaikka olisikin jo ehtinyt kärventää nahkaansa auringossa tuntikaupalla ja aiheuttanut itselleen vahinkoa, ihon suojaamisen auringolta voi edelleen aloittaa missä vaiheessa vain. Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan se todella kannattaa.

Vuoden kestäneen tutkimuksen mukaan aurinkosuojan käyttäminen ei nimittäin vain suojaa ihoa, vaan saattaa jopa parantaa sen kuntoa, kirjoittaa Coveteur-kauneussivusto. Tutkimuksen julkaisi vertaisarvioitu Dermatologic Surgery -tiedelehti ja tilasi Johnson & Johnson.

Tutkimukseen osallistui 32 naista, mikä on melko vaatimaton määrä. He levittivät päivittäin kasvoilleen suojakertoimella 30 varustettua aurinkovoidetta sekä öisin tavallista kosteusvoidetta, joka ei sisältänyt ainakaan mitään tunnettuja anti-aging-ainesosia. Kun kasvoja tutkittiin tieteellisin menetelmin, lähes puolelle naisista ei ollut ilmestynyt uusia, auringon aiheuttamia vaurioita. Sen sijaan heidän ihonsa rakenne jopa parani vuoden mittaan. Tutkimusvuoden päätteeksi ihon juonteet olivat vähentyneet 18–34 prosentilla tutkittavista.

Suojattu iho parantuu rauhassa

Tutkimustuloksia kiinnostavampaa on kuitenkin se, mistä aurinkosuojan mahdollinen ihon kuntoa parantava vaikutus voi johtua. Siitä tutkijoilla ei ole täyttä varmuutta, mutta yksi teoria on, että vaikka aurinko käynnistää ihoa vanhentavan prosessin, kehossa on koko ajan käynnissä myös vaurioita korjaavaa toimintaa. Kun haitallisen auringonvalon pääsy iholle estetään, korjaavien prosessien hyödyt pääsevät esille.

The Coveteurin toimittaja kysyi mielipidettä tutkimuksesta myös omalta ihotautilääkäriltään Nowell Solishilta, joka selitti ilmiötä näin:

– Samalla lailla kuin jos sinulle tulee urheiluvamma ja lopetat harjoittelun, vamma paranee, koska et enää aiheuta vahinkoa.

Lääkäri huomautti myös, että pelkästään tutkimuksessa käytetty kosteusvoide saattoi olla syynä ihon kunnon kohenemiseen, jos tutkittavat esimerkiksi eivät aiemmin hoitaneet ihoaan lainkaan. Lisäksi aurinkovoide saattoi sisältää kemikaaleja, joiden anti-aging-vaikutuksia ei vielä tunneta.

Tutkimuksesta kannattaa poimia ainakin yksi tärkeä neuvo: eniten hyötyä aurinkosuojasta on, kun sitä käyttää päivittäin. Auringon säteet pääsevät iholle myös muulloin kuin aurinkotuolissa maatessa, ja mitä enemmän niitä kertyy, sitä enemmän ne myös aiheuttavat vaurioita.

Lue myös:

Haaveiletko nuorekkaammasta ihosta? Kikat, joita ihotautilääkäritkin hehkuttavat

Tiedätkö mitä aurinkorasvan SPF-luku oikeasti tarkoittaa?

Voiko viimekesäistä aurinkorasvaa käyttää?

Tiesitkö tämän aurinkoihottumasta? Ihotautilääkärin 5 vinkkiä

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?