Testasimme 5 valkaisijaa – saako valkoiset hampaat kotikonstein? - Tyyli - Ilta-Sanomat

Testasimme 5 valkaisijaa – saako valkoiset hampaat kotikonstein?

Haaveiletko hohtavan valkoisesta hammasrivistöstä?

8.5.2017 6:43

Kotikäyttöön on tarjolla jos jonkinlaista valkaisutuotetta. Otimme selvää, onko niistä mihinkään.

1. Perusvarma valkaisija

Zental-valkaisuliuskat, 28 kappaleen pakkaus, 49,90 €.

Lupaus: Peroksidittomat, aktiivihappoa sisältävät liuskat poistavat hampaista värjäytymiä ja keltaisuutta. Helppokäyttöiset liuskat valkaisevat hellävaraisesti ilman vihlontaa. Liuskat lupaavat jopa kymmenen astetta valkoisempia hampaita kahden viikon hoitojaksolla. Voi käyttää, vaikka kiille olisi ohentunut.

Näin se toimi: Kellastuneista hampaistani huolimatta minulla ei ole aiempaa valkaisukokemusta. Geeliä sisältävät liuskat liimattiin hampaiden pinnalle. Vaikutusaika kului nopeasti, ja huomaamattomia liuskoja voi käyttää vaikka töissä. Pystyin puhumaankin. Päädyin käyttämään liuskoja kaksi kertaa päivässä viikon ajan. Käytön jälkeen hampaisiin jäi epämiellyttäviä geelijäämiä. Viikon jälkeen hampaani vaalenivat selvästi, mutta odotin silti kirkkaampaa lopputulosta. Silti hyvä hinta-laatusuhde. – Nainen, 24.

Pisteet: 4/5

2. Purskutellen puhtaaksi

Toothguide White -maitohappobakteerihuuhde, 30 tabletin pakkaus, 20 €.

Lupaus: Maitohappobakteereja sisältävät purutabletit liukenevat suussa purskuteltavaksi, valkaisevaksi huuhteeksi. Eivät ärsytä ikeniä tai vihlo. Näkyviä tuloksia kuurin eli 30 päivän jälkeen.

Näin se toimi: Hammasluuni on hieman keltainen, kahvi ja punaviini ovat tehneet tehtävänsä. Aiemmin valkaisutuotteet ovat aiheuttaneet vihlontaa, mutta tabletteja oli mukava käyttää. Ne muistuttivat fluoritabletteja ja maistuivat mintulta. Tuloksia sen sijaan sai odottaa. Lopulta en enää muistanut kytätä vaikutuksia, mutta tableteista tuli tapa. Kuurin jälkeen hampaat vaalenivat 1–2 astetta. – Nainen, 32

Pisteet: 4/5

3. Raikastava kynä

Yotuel Pen -valkaisukynä, 21,60 €.

Lupaus: Suoraan hampaiden pinnalle levitettävä kynä poistaa kahvin, teen ja tupakan aiheuttamia tummentumia, vahvistaa kiillettä, valkaisee hammasluun sävyä ja raikastaa hengitystä. Vaikuttavana aineena on 0,3-prosenttinen karbamidiperoksidi, ja tuote sisältää myös fluoria.

Näin se toimi: Raikkaan oloista geeliä oli hauskaa kynäillä hampaille pitkin päivää. Kahden viikon ajan lisäilin sitä aina, kun muistin. Ohjeen mukaan kynää voi käyttää jopa 3–5 kertaa vuorokaudessa, korkeintaan neljän viikon kuureina. Valokynää muistuttavalla sivellinpäällä oli helppo töpöttää geeliä myös hampaiden väleihin tai paikallisiin tummentumiin. Omat hampaani ovat aina olleet melko valkoiset, joten valkaisutulosta oli vähän vaikea arvioida. Kynän tuomaan raikkaaseen tunteeseen jäi kuitenkin koukkuun. Kynä korvasi raikastavat pastillit. – Nainen, 28

Pisteet: 3/5

4. Tuhkasta timantteja?

Warpaint -luonnollinen valkaisujauhe, 37 €.

Lupaus: Kookoksen kuoresta valmistettu aktiivihiili puhdistaa tehokkaasti ja kuorii hampaita kiillettä vahingoittamatta. Appelsiinin kuori, piparminttu ja sitruunamyrtti raikastavat suun, vähentävät tulehduksia ja jopa hammaskiveä. Luonnontuote sopii myös vegaaneille.

Näin se toimi: Ensimmäinen käyttökerta oli yhtä sotkua: musta jauhe varisi pitkin lavuaaria ja harmaata litkua sai sylkeä hyvän tovin. Pakko oli pestä vielä tavallisella tahnalla ja hammasvälitkin langattava. Kaiken tämän jälkeen suussa oli kyllä puhdas tunne! Seuraavalla kerralla annostelin jauhetta vähemmän, jolloin kokemus oli parempi. Hammasluuni ei ole luonnostaan järin valkoinen, mutta viikon käytön jälkeen olin huomaavinani hymyn raikastuneen aavistuksen. Ehkä. Vaikka jauhe jättää suuhun raikkaan tunteen, se ei sisällä fluoria, joten tavallista tahnaa ei kannata hylätä. – Nainen, 39

Pisteet: 2/5

5. Ammattilaistasoa

IWhite Instant Teeth Whitening -10 esitäytetyn muotin pakkaus. 34,90 €.

Lupaus: Valkaisevaa geeliä sisältävät muotit valkaisevat hampaat tehokkaasti ilman vetyperoksidia ikeniä ärsyttämättä. Poistaa värjäytymiä ja vahvistaa hampaita kovettamalla kiillettä. Parhaimmillaan jopa kahdeksan astetta vaaleampi tulos.

Näin se toimi: Minulla on aina ollut melko valkoiset hampaat, mutta tupakointi ja kahvin lipittäminen ovat alkaneet näkyä. Kerran päivässä käytettävät esitäytetyt muotit oli helppo asettaa paikoilleen. Tahna pysyi muotin sisällä yllättävän hyvin eikä valunut suuhun ja nieluun. Tahna ei kuitenkaan levittynyt tasaisesti hampaiden pinnalle. Hieroin muottia sormin, koska pelkäsin laikukasta lopputulosta. Jo parin käyttökerran jälkeen olin huomaavinani tuloksia. Viiden päivän jälkeen arvioisin hymyni kirkastuneen kolmen asteen verran. Positiivinen kokemus. Nainen, 36

Pisteet: 4,5 / 5

Mitä sanoo hammaslääkäri?

Hampaiden tummuminen voi johtua muun muassa hammaskivestä, värjäytymistä, kiilteen kulumisesta tai kehityshäiriöistä. Joskus valkaisun sijasta parhaan avun tuovat muoviset tai keraamiset pinnat hampaisiin.

Valkaisu sopii vain terveille ja puhtaille hampaille, joten ennen kuin edes miettii valkaisua, kannattaa käydä hammaslääkärillä. Voi olla, että suuhygienistin puhdistuksen jälkeen ei enää kaipaakaan valkaisua.

Hampaiden valkaisu perustuu yleensä vetyperoksidin väriaineita hajottavaan vaikutukseen hampaan pinnalla ja sisällä. Mitä suurempi pitoisuus vetyperoksidia saadaan hampaan pinnalle, sitä tehokkaampi on valkaiseva vaikutus.

Kotivalkaisumenetelmiä on monia: osa niistä melko tehottomia, jotkut jopa vahingollisia kiilteelle.

Jotta kotivalkaisu voisi toimia, hampaan pintaan pitäisi saada riittävän voimakasta valkaisuainetta ilman, että se polttaa ikeniä. Siksi ympäri suuta levittyvät aineet kuten valkaisevat tahnat eivät voi koskaan olla kovin tehokkaita.

Hammaslääkärit suosittelevat käyttämään kotona vain apteekista tai hammaslääkäriltä ostettavia tuotteita. Tehokkaimman tuloksen kotona saa yksilöllisillä, hammasjäljennösten pohjalta valmistetuilla kotivalkaisulusikoilla yhdessä karbamidia tai vetyperoksidia sisältävän valkaisuaineen kanssa.

Aktiivihiili ei varsinaisesti valkaise, vaan sen teho perustuu väriaineiden imeytymiseen huokoisten hiilihiukkasten pintaan. Aktiivihiilen käyttöä hampaiden hoidossa ei ole tutkittu tarpeeksi. Se voi hangatessaan aiheuttaa kiillevaurioita.

Hampaiden jatkuva valkaisu voi haurastuttaa hammasluuta ja vaurioittaa kiillettä. Hammas voi alkaa vaikuttaa myös läpikuultavalta. Vastaanotolla valkaisun voi suorittaa kerran vuodessa. Sama pätee kotivalkaisukuuriin, jota voi ylläpitää kotivalkaisutuotteilla pari kertaa kuukaudessa. Hampaiden valkaisua ei suositella alle 18-vuotiaille tai raskaana oleville.

Asiantuntijana HLL Sakari Ebeling.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?