Kokeilisitko? 6 asiaa jotka tapahtuvat, kun alat pestä hiuksesi hieman harvemmin

Kokonaan sampooton elämä voi tuntua monelle liian hurjalta, mutta jo pienellä pesuvälin pidentämisellä voi olla isoja vaikutuksia hiuksiisi.

Hiusten pesemisestä sampoolla ei tarvitse luopua kokonaan, vaikka joku toinen sillä on saanutkin huomattavia tuloksia. Pelkkä pesuvälin pidentäminen voi jo saada aikaan monia positiivisia muutoksia hiusten kunnossa.

19.4.2017 19:00

Useimmat meistä tykkäävät tukastaan eniten putipuhtaana, kun hiukset ovat ilmavat ja raikkaat. Hiuksia voi kuitenkin pestä vähän liiankin usein.

– Päivittäinen pesu on liikaa. Päänahalle pitää antaa tilaisuus palauttaa itsensä tasapainoon, jotta se olisi parhaimmillaan, newyorkilainen kampaaja Elle Kinney sanoo Prevention-sivustolle.

– Kaksi tai kolme päivää sampoopesujen välissä on parempi vaihtoehto, mutta jos tukkasi ei tunnu koskaan kunnolla rasvoittuvan, voit kokeilla pidempääkin pesuväliä, Kinney vinkkaa.

Sampoosta luopuminen kokonaan on ollut viime vuosina pieni trendi. Kerroimme hiljattain suomalaisesta 24-vuotiaasta Netta Kiiskisestä, joka jätti sampoon kokonaan saatuaan taas kerran kalliista sampoosta pahan allergiareaktion.

Kun haastattelimme Nettaa joulukuussa, hän oli elänyt jo neljä kuukautta kokonaan ilman sampoota.

 Tukka ei enää roiku pitkin päätä.

Hiuksensa Netta on sittemmin pessyt öljyjä sisältävällä palasaippualla tai pelkällä vedellä. Muutamassa viikossa rasvoittuminen rauhoittui. Tukka ei kiillellyt rasvaisena, vaan muuttui Netan sanojen mukaan pikemminkin vähän ”tönkömmäksi”.

Sampoottoman elämän alkamisen jälkeen otetuissa kuvissa Netan tukka näyttää terveeltä, tuuhealta ja kauniilta – eikä yhtään likaiselta.

– Hiukset näyttävät paljon tuuheammilta ja niiden rakenne tuntuu erilaiselta. Tukka ei enää roiku pitkin päätä, Netta kertoi IS:lle joulukuussa.

Netan tarinan innoittamana moni IS:n lukija kertoi myös jättäneensä sampoon kokonaan. Moni hehkutti terveitä ja tuuheita hiuksia.

Joillekin sampoon hylkääminen kokonaan sopii, toisille ei. Omaa päänahkaansa kannattaa kuunnella. Osalla päänahka tottuu sampoottomuuteen, joku toinen saattaa saada vaivakseen entistä pahemman hilseilyn.

Hiustenpesu on yksi ihanimmista hetkistä kampaajalla. Silti kampaajatkaan eivät yleensä suosittele hiusten pesemistä päivittäin.

Sampoosta luopumisesta on kuultu monia innostavia tarinoita, mutta mitä tukassa ja hiuspohjassa oikeasti tapahtuu, kun sitä ei ole koko ajan pesemässä?

Prevention-sivusto listasi asioita, jotka tukallesi tapahtuvat, kun lopetat päivittäiset pesut. Nyt ei puhuta sampoon hylkäämisestä kokonaan, vaan siirtymisestä päivittäisistä pesuista hiusten pesemiseen pari kertaa viikossa.

Poimimme Preventionin kokoamalta listalta kuusi kiinnostavaa asiaa, jotka hiuksillesi voivat tapahtua, kun lopetat hiusten pesemisen päivittäin.

1. Hiuksesi eivät ole enää niin kuivat

Päänahkamme tuottaa jatkuvasti talia, joka toimii hiuksissa kuin luontainen öljyhoito. Kun talia ei ole jatkuvasti pesemässä pois, se pääsee hoitamaan ja kosteuttamaan hiusta.

– Tali on ihan yhtä tärkeää silkkisten suortuvien saamiseksi kuin mikä tahansa hoitoaine, jonka voit ostaa kaupasta, kampaaja Elle Kinney sanoo Preventionille.

2. Hiuksesi alkavat kiiltää

Samat edellä mainitut öljyt toimivat myös hiusten luontaisena kiiltohoitona.

Kinney vinkkaa, että oman hiuspohjansa öljyistä saa kaiken irti, kun hankkii litteän luonnonharjaksisen harjan ja harjaa hiuksensa kunnon vedoin tyvestä latvaan, jolloin öljy pääsee hellimään myös hiusten pituuksia.

3. Kiharat korostuvat ja pehmenevät

– Kihara tukka on yleensä kuivempi, koska öljyjen on vaikeampaa päästä päänahasta ravitsemaan hiusten pituuksia. Kun tukkaa ei pese joka päivä, hiukset saavat paremmin ravintoa ja sinä saat silkkisemmät kiharat, Kinney kertoo.

Pesupäivän jälkeisenä päivänä Kinney neuvoo hieromaan päänahkaa sormilla ja sitten kevyesti ”kampaamaan” kiharat sormin. Näin öljyt pääsevät paremmin ravitsemaan kuivia kiharoita.

4. Hiusvärisi kestää pidempään

Tämän tietävät kaikki: mitä useammin hiuksia pesee, sitä nopeammin hiusväri haihtuu. Vähän yllättävämpää on se, että pelkän sampoon skippaaminen ei juuri auta asiaa, sillä vesi on se suurin syyllinen värin haalenemiseen.

– Vaikka et käyttäisi sampoota, pelkkä vesi saa hiusvärisi haalistumaan, värjäyksiin erikoistunut kampaaja Will Francis New Yorkista sanoo Preventionille.

Pesupäiville hän suosittelee erityisesti värjätyille hiuksille tarkoitettua sulfaatitonta sampoota ja pesua haalealla tai viileällä vedellä.

– Kuuma vesi voi avata hiussuomuja, jolloin väri ”pakenee” vielä nopeammin.

Leveä luonnonharjaksinen hiusharja on hyvä väline hiustyven omien ravitsevien öljyjen levittämiseen pidemmälle hiusten latvoihin.

5. Hilseilysi saattaa vain pahentua

Hilseilyyn taipuvaisen päänahan juttu sampooton elämä ei ole. Hiustenpesun skippaaminen ja talin kerääntyminen päänahkaan saattaa vain pahentaa hilseilyä, vaikka moni luulee toisin.

Hilseilyyn on useampia syitä: se voi johtua niin päänahan kuivuudesta kuin liiallisesta rasvaisuudestakin.

Yleinen syy hilseilyyn on niin kutsuttu seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma. Muita yleisiä syitä ovat atooppinen ihottuma ja psoriaasi. Kaikissa näissä tapauksissa hiuspohjan hiivat pääsevät ilman tiheää sampoopesua lisääntymään. Hilseily siis vain ruokkii itseään ellei sitä hoida oikein.

Oli hilseilyn syy mikä tahansa, sen perushoito on päivittäinen pesu vaivaan tarkoitetulla sampoolla, joita voi kysellä apteekista.

Lääkärissä kannattaa käydä, mikäli hilseily ei hellitä sampoilla, sillä vaivaan voi tarvita esimerkiksi antibiootti- tai hiivalääkekuurin, Duodecim Terveyskirjasto kertoo.

6. Tuotteet voivat kerrostua tukkaasi

Kun hiuksia ei ole koko ajan pesemässä, on väistämätöntä, että käyttämäsi tuotteet kuivasampoosta muotoilutuotteisiin kerrostuvat tukkaasi. Jokainen lättänätukkainen tietää, että tiettyyn pisteeseen asti tämä on vain hyvä asia: hiirenhännästä ei rakenneta volyymipehkoa ilman tujakkaa määrää tuotteita.

Mutta liika on liikaa. Useamman päivän tuotekerrostumat voivat tehdä tukasta samean, lättänän tai sellaisen takun, ettei harjalla uskalla yrittää läpi.

Hiuspohjaan kerrostuvat möhnät voivat jopa aiheuttaa karvatupen tulehduksen, joka oireilee näppylöinä ja aristuksena päänahassa.

Kampaajat suosittelevatkin käyttämään syväpuhdistavaa sampoota ainakin kerran kuussa.

Syväpuhdistavissa sampoissakin on eroa: valitse tuote, joka pesee tehokkaasti mutta hellästi. Syväpuhdistavan sampoon jälkeen on erityisen tärkeää muistaa käyttää hoitoainetta, sillä ne pesevät tavallista sampoota tehokkaammin ja näin myös kuivattavat tukkaa enemmän.

Älä kuitenkaan käytä syväpuhdistavaa sampoota liian usein, sillä muuten tukkasi saattaa kuivua liikaa. Kerran tai pari kuukaudessa yleensä riittää.

Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto, IS-arkisto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?