Kuinka pitkiksi hiukset voivat oikeasti kasvaa? Asiantuntija vastaa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Kuinka pitkiksi hiukset voivat oikeasti kasvaa? Asiantuntija vastaa

Hiusten kasvatus on monelle projekti, joka aiheuttaa harmaita hiuksia ja saa repimään tukan päästä. Miksi hiukseni eivät kasva, kun toisella ne hipovat alaselkää?

3.4.2017 19:51

– Yksittäisen hiuksen elinkaari on geneettisesti määritelty, eikä määrättyä aikaa pysty pidentämään millään, sanoo Schwarzkopf Professionalin kouluttaja Jani Lehto.

– Yleinen hiusten elinikä on keskimäärin neljästä seitsemään vuotta, mutta se voi olla vaikka vain vuoden tai toisessa ääripäässä jopa 15 vuotta. Jokainen on varmasti nähnyt kuvia, joissa hiukset kasvavat lattiaan asti. Tällöin puhutaan kuitenkin jo hyvin poikkeuksellisista geeneistä, Lehto sanoo.

Hius kasvaa vuodessa noin 12–15 senttimetriä, joten hiuksen keskimääräisen elinikähaitarin aikana hius ehtii kasvattaa mittaa kaikkea 48 ja 105 sentin väliltä. Hius putoaa geneettisen elinkaaren pään saavutettuaan, joten vaikka hiuksia yrittäisi kasvattaa 20 vuotta, ne eivät kasva geenien määrittämää pituutta pidemmiksi.

– Myöskään hiusten tietynlainen hoitaminen tai tasaisin väliajoin leikkaaminen eivät vaikuta hiusten luonnolliseen pituuteen. Hiukset kasvavat juuresta, eikä leikkaamisella ole niiden kasvuvauhtiin merkitystä. Tärkeämpää ovat hiuksen juureen vaikuttavat hyvät elintavat ja ravinteikas ruokavalio, Lehto kertoo.

Hiuksia irtoaa Lehdon mukaan perusterveellä ihmisellä noin 100–200 kappaletta päivässä. Lyhythiuksinen ei irtoamista välttämättä edes huomaa, kun pitkähiuksisesta saattaa tuntua, että tukkaa lähtee valtava määrä. Hiusten putoamiseen vaikuttavat myös terveydentila ja esimerkiksi synnytys tai imettämisen lopettaminen.

– Olemme aika kokonaisvaltaisia eliöitä, joten epäsuotuisat elintavat, kuten yksipuolinen ruokavalio tai stressi, näkyvät nopeasti myös hiusten kunnosta. Vaikka lisäravinteilla ei voi vaikuttaa hiusten maksimipituuteen, on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio tietysti hyväksi hiusten kunnolle ja sille, etteivät ne tipu päästä ennen aikojaan, Lehto selittää.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?