Haaveissa pastellitukka kotikonstein? Lue ensin 10 vinkkiä suoravärin käyttöön - Tyyli - Ilta-Sanomat

Haaveissa pastellitukka kotikonstein? Lue ensin 10 vinkkiä suoravärin käyttöön

Kun suoravärituubiin tarttuu, on parasta varautua ihan kaikkeen.

Pastellipinkkiä tukkaan, oi kyllä!­

2.4.2017 15:29

Siintävätkö mielessäsi hempeät ponihiukset, sähäkän karkkiväriset kutrit tai eriväriset latvat?

Markettien hyllyt pullistelevat tarpeisiisi sopivia suoravärejä eli pesuissa haalistuvia hiusvärejä. Suoravärituubien hinta on edullinen, värisävyt ihania ja lopputulos väliaikainen – ja Instagram pullollaan tyylikkäitä inspiraatiokuvia pastellivärisistä kuontaloista.

Tyylivaikuttaja Irene Kim ihastutti muotiviikoilla trendikkäällä, utuisen oranssilla blorange-tukallaan.­

Suoravärillä aikaansaatu väri voi olla ihanin hiuslook, joka sinulla on koskaan ollut. Lue kuitenkin nämä vinkit ensin:

1. Aloitus on syytä tehdä varoen

Suoravärien sävyt ovat tyypillisesti sen verran erikoisia, että lopputuloksen arvioiminen on vielä paljon vaikeampaa kuin blondiksi, bruneteksi tai punertavaksi värjätessä. Toisaalta onneksi suoravärin levittäminen on helpompaa kuin kestovärin.

Pursota siis ensin värituubista herneen verran ainetta ja levitä pieneen hiussuortuvaan. Vain näin näet, millainen lopputuloksesta tulee oikeasti.

2. Videobloggaaja on kokeillut ennen sinua

Kauneusvloggaajien laaja joukko on todellinen siunaus, kun haluaa päästä alkuun suoravärien kanssa. Monesta suoravärisävystä löytyy Youtube-video, jolla joku kokeilee väriä ja näyttää lopputuloksen. Se tosin on tuuripeliä, kuinka paljon vloggaajan kutrit muistuttavat omiasi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

3. Lue värikarttaa, älä mainoskuvia

Hiusvärimerkkien mainoskuvat ovat yksi asia, värikartat täysin toinen. Valaistus vaikuttaa kirkkaiden värien ja pastellien ulkonäköön todella paljon, eikä mainoskuvista tai Instagramista välttämättä käy ilmi, mitä kaikkia värejä lopputuloksen saamiseksi on käytetty. Tsekkaa värikartasta, millaista lopputulosta luvataan, kun lähtökohtana on oma pohjavärisi ja tummuusasteesi.

4. Saatat joutua vaalentamaan

Markkinoilla on joitakin suoravärisävyjä, jotka toistuvat hyvin tummassakin tukassa. Suurin osa hehkeistä vaaleanpunaisista, liiloista ja turkooseista kuitenkin vaatii pohjaksi vaalennuksen, ainakin, jos hiuksesi ovat värjätyt. Pastellisesta sävystä haaveilevalle blondaus on melkein pakollinen.

Pastellista lopputulosta ei saa kuin reippaasti vaalennettuun tukkaan. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Pastellisävyä voi kokeilla vaalennettuihin latvoihin. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

5. Lopputulos voi olla pliisu – tai sähäkkä

Jonkin tietyn suoravärin ja hiuslaadun yhdistelmä saattaa tuottaa todella sähäkän lopputuloksen, vaikka pohjaväri ei edes olisi blondattu. Samoin toinen värisävy saattaa vaaleassakin tukassa jäädä kalpeaksi aavistukseksi. Tämä selviää vain kokeilemalla.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

6. Kylppäri ja iho sotkeentuvat

Vaikka suoravärit haalistuvat nopeammin kuin kestovärit, niillä pystyy sotkemaan vähintään yhtä tehokkaasti kuin kestoväreillä. Huolellinenkin kotivärjääjä voi tukkataiteilun jälkeen löytää itsensä ihan uuden värisestä kylpyhuoneesta. Varsinkin pitkätukkainen tulee helposti huiskineeksi väriä pitkin ylävartaloaan ja käsivarsiaan, vaikka kämmeniä suojaisivatkin hanskat.

7. Sekoittaminen on sallittua

Onko lopputulos vähän sinnepäin? Suoravärejä on helppo sekoitella yhteen, joten seuraavaa värjäyskertaa varten voit ostaa toisen tuubin ja sekoitella lopputuloksen sinisemmäksi, punaisemmaksi tai mitä sitten haluatkin. Myös eri merkkien värit saattavat toimia yhdessä.

8. Joka pesun jälkeen on uusi look

Suoravärit haalistuvat pesussa, joten joka kerta hiusten kuivumista odotellessa saa elellä jännityksessä: miltä väri nyt näyttää?

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

9. Väri vaatii ylläpitoa

Totuus, joka ei näy Instagram-kuvissa: pysyvästi neon- tai pastelliväristä tukkaa ei ole olemassakaan. Kauniin sävyn pitäminen viikosta toiseen samana vaatii värjäävän hoitoaineen käyttämistä tai suoravärin sekoittamista hoitoaineeseen.

10. Väri lähtee pois, muttei välttämättä helposti

Suoraväriputelissa annetaan jonkinlainen arvio siitä, kuinka kauan väri kestää. Kahdeksan pesua kestävä turkoosi voi kuitenkin käyttäytyä esimerkiksi näin: ensimmäiseen pesuun asti väri on todella kirkas, kolmanteen pesuun asti aika kiva ja loppuajan epämääräisen vihertävä. Suoravärin haalistamiseen on onneksi kehitetty erityinen fader-sampoo, ja myös syväpuhdistavalla sampoolla voi käydä tiukassa istuvan värin kimppuun.

KC Professional Color Mask Paint sävyvalikoimassa on 11 sävyä. Sävy kestää hiuksissa 5–30 pesukertaa riippuen hiusten väristä, huokoisuudesta sekä käytetystä sävystä. Halutessasi suoravärin shokkisävystä saa vaaleamman tai pastellisävyisen lisäämällä suoraväriä Pastel White -laveeraajan joukkoon. Pastel White 14,50 €, suoraväri 14,50 €.­

L’Oréal Paris’n Colorista Washout on väliaikainen poispestävä pastellihiusväri. Pastel 1 week -väri haalistuu vähitellen pesusta toiseen ja kestää hiuksissa noin 2–3 pesua. Tuote sopii vaaleille, ombré-liukuvärjätyille tai raidoitetuille hiuksille. Saatavilla 9 eri sävyä. 9,90 €.­

Colorista-sarjaan kuuluvat myös mm. Colorista Bleach- ja Colorista Fader -tuotteet. Bleach vaalentaa hiuksia intensiivisesti ennen pastellivärien käyttämistä, ja se sopii myös ruskeisiin hiuksiin. Fader auttaa puolestaan poistamaan Washout-hiusvärin nopeammin kuin tavallinen sampoo. Colorista Bleach 10,90 €, Colorista Fader 9,90 €.­

Biozell Professional Color Mask Ink -suoravärejä löytyy viidessä eri sävyssä ja ne ovat hajusteettomia ja ammoniakittomia. Suoravärit on tarkoitettu vaalennettuihin hiuksiin. Pastellisävy syntyy sekoittamalla shokkiväriä Neutral Toner -tuotteeseen. Sävy pysyy hiuksissa 5–30 pesua hiuslaadusta ja pohjaväristä riippuen. Suoraväri 10,90 € ja Neutral Toner 10,90 €.­

Lue lisää:

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?