Voittoa tavoittelematon H&M Foundation -säätiö aloitti vuonna 2015 vuosittaisen Global Change Award -innovaatiokilpailun, joka etsii uusia, muotialaa muuttavia ideoita. Kilpailun toivotaan nopeuttavan muutosta kohti jätteetöntä muotialaa ja muodin suljettua kiertoa, ja sen tavoite on suojella maailman luonnonvaroja edistämällä varhaisessa vaiheessa olevia käänteentekeviä innovaatioita, kertoo H&M:n tiedote.
– Planeetalla, jolla ei ole rajattomasti luonnonvaroja, tulee jokaisen alan muuttaa toimintatapojaan. Global Change Award on yksi rohkeimmista toimenpiteistä katalysoida muutosta alalla, jolla on paljon ympäristövaikutuksia, sanoo innovaatiokilpailun asiantuntijapaneelin jäsen Ellis Rubinstein tiedotteessa.
Kilpailun toisen vuoden viisi voittajaa on valittu, ja nyt äänestäjät ympäri maailman saavat päättää, kuinka miljoonan euron palkintoraha jaetaan. Yhtä viidestä voittajainnovaatiosta voi äänestää 2.4. asti osoitteessa globalchangeaward.com, ja innovaatio, joka saa eniten yleisöääniä, saa 300 000 euroa, seuraavaksi sijoittunut 250 000 ja kolme lopuista viidestä voittajasta 150 000.
Vuoden 2016 voittajien ideavalikoima on laaja. Innovaatiot vaihtelevat lannasta valmistettuun kankaaseen ja viinirypäleistä tehtyyn nahkaan. Tällaisia voittajainnovaatiot ovat:
Huippumuotia lannasta – lehmän lannasta valmistettu kangas
Arvokasta selluloosaa uutetaan lehmän lannasta ja käytetään biohajoavan tekstiilin luomiseksi. Merkittävästi vähentyneet metaanikaasujen ja maaperää, vettä sekä ilmaa saastuttavien aineiden päästöt ovat lisäetuja.
Denimillä värjättyä denimiä – vanha denim antaa värin uudelle
Vanha denim hajotetaan pieniksi osiksi, joista tehdään värjäävää jauhetta. Jauheella voi värjätä uutta denimiä tai tehdä printtejä muihin tekstiileihin. Tämä metodi vähentää tuotannossa käytetyn veden ja energian määrää sekä mahdollistaa vanhan denimin uudelleenkäytön.
Aurinkotekstiilejä – aurinkoenergian kerääminen muotikankaiden valmistamiseen
Käyttämällä öljyn sijaan vain vettä, kasvijätettä ja aurinkoenergiaa tuotetaan hajoavaa nylonia – hyvä uutinen maapallolle. Lisäksi nylon myös sitoo materiaaliin kasvihuonepäästöjä vaikuttaen osaltaan päästöttömään maailmaan.
Sisältökuitu – digitaalinen kuitu, joka kertoo, mitä meillä on yllämme
Kutomalla kankaaseen pieni RFID-kuitu, josta löytyy digitaalinen ”ainesosaluettelo”, kierrätysprosessista tulee tehokkaampi ja jätettä syntyy vähemmän, sillä kuidun avulla tiedetään, mistä materiaaleista vaate koostuu.
Viinirypälenahka – viinintuotannon ylijäämästä luotua kasvinahkaa
Viinintuotannon ylijäämien käyttäminen kasvinahan valmistamiseen edistää eläinten hyvinvointia ja poistaa öljyn tarpeen keinonahan valmistuksessa. Se, että viinirypäleiden jäännöksiä käytetään hyvän luomiseen jätteeksi päätymisen sijaan, on lisäetu.
Toiseen Global Change Award -kilpailuun saapui 2 883 ideaa 130 maasta. Tänä vuonna eniten hakemuksia kilpailuun tuli Intiasta, Yhdysvalloista, Nigeriasta, Isosta-Britanniasta, Italiasta, Ruotsista, Makedoniasta, Indonesiasta, Iranista ja Bangladeshista. 56 prosenttia hakijoista oli naisia.
Kansainvälinen asiantuntijapaneeli valitsi kilpailuun saapuneista innovaatioista viisi lupaavinta. Yleisöäänestyksen tulokset julkaistaan 5.4. järjestettävässä palkinnonjakoseremoniassa Tukholman City Hallissa. Palkintorahan lisäksi kaikki viisi Global Change Award -kilpailun voittajaa saavat vuoden kestävän innovaatiovalmennuksen.
H&M Foundation on Stefan Perssonin perheen, H&M:n perustajien ja pääomistajien, yksityisesti rahoittama säätiö. Vuodesta 2013 perhe on lahjoittanut 123 miljoonaa euroa säätiölle, jonka tavoite on parantaa ihmisten elinolosuhteita globaalisti. H&M Foundation -säätiö tai H&M-yritys eivät ota Global Change Awardissa kilpailevien innovaatioiden pääoma- tai immateriaalioikeuksia.