Kuluttaja-lehti: Vaatteiden keinokarvasomisteet voivatkin sisältää aitoa turkista

Suomessa myytävistä turkissomisteisista vaatteista on löydetty aitoa turkista.

Katumuotia Milanon muotiviikoilta. Kuva ei liity tapaukseen.

Kuluttaja-lehti uutisoi eläinsuojeluliitto Animalian selvityksestä, jossa tutkittiin Suomessa myytäviä tekoturkistuotteita. Selvityksen mukaan turkissomisteinen vaate saattaa sisältää aitoa turkista, vaikka pesulapusta ei löytyisi erillistä mainintaa turkiksesta.

Animalia tutki 61 Suomessa myytävää tekstiilituotetta viidessä kaupungissa 23 eri liikkeessä viime vuoden lopulla. Kaikissa 61 vaatteessa oli aitoa turkista – kahdessa kolmasosassa tuotteista siitä ei kuitenkaan kerrottu pesulapun merkinnöissä.

Kuluttaja-lehti kertoo, että turkisten aitous arvioitiin heti paikan päällä liikkeissä muun muassa karvojen muodon, karkeuden ja rakenteen perusteella, ja neljä tuotetta tutkittiin vielä erikseen Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Niiden merkinnöissä puhuttiin tekstiilikuiduista, mutta tarkemman tutkimuksen mukaan tuotteet sisälsivätkin aitoa turkista. Selvityksessä löydetyt turkikset olivat peräisin supikoirasta, koirasta, siniketusta ja hopeaketusta sekä kanista tai jäniksestä.

Kuluttaja-lehden mukaan tekstiilituotteissa pitää olla lain mukaan merkintä ”sisältää muuta kuin tekstiiliä olevia eläinperäisiä osia” silloin, kun tuote sisältää alle 20 prosenttia turkista. Yli 20 prosenttia turkista sisältäviä tekstiilejä ei puolestaan tarvitse merkitä mitenkään.

– Tällä hetkellä kuluttajan on mahdotonta tietää, sisältääkö hänen ostamansa tuote aitoa turkista. Kaikkein varmin keino on jättää turkissomisteiset tuotteet ostamatta kokonaan, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila kommentoi Kuluttajalle.

Suomessa jo muutamat yritykset ovat sitoutuneet jättämään aidon turkiksen pois valikoimistaan ja ilmoittaneet, etteivät enää käytä aitoa turkista myymissään tuotteissa. Esimerkiksi vaateketju Seppälä ilmoitti jo vuonna 2010 luopuvansa turkiksista mallistoissaan, ja Sokos-tavaratalot kertoivat vastaavasta päätöksestä viime joulukuussa.

– Kaikki kuluttajat eivät aktiivisesti vältä turkiksia, mutta etenkään nuoremmista kuluttajista harva erityisesti havittelee aitoja turkistuotteita. Turkisreunaista takkia ostaessa aito turkis tulee usein mukana ikään kuin vahingossa, Animalian tuolloinen toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara totesi vuonna 2010 Taloussanomien uutisoimassa tiedotteessa.

Sokoksen myyntijohtaja Juha Thilman kertoi Ilta-Sanomille joulukuussa tavarataloketjun päätöksestä.

– Emme rajaa yritysten kaikkia tuotteita pois ketjuvalikoimistamme, vaikka ne käyttäisivät turkista osassa mallistoaan. Turkistarhaus on laillista liiketoimintaa, emmekä ota siihen kantaa. Sokos ei vain ota ketjuvalikoimiinsa enää turkistuotteita. Myymme turkistuotteet vähitellen pois ja pyrimme tästä eteenpäin siihen, ettei ketjuvalikoimissamme ole turkista, Thilman kommentoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?