Erikoisen sairauden takia kiusatusta miehestä tulikin malli – persoonallinen ulkonäkö on nyt vain hyödyksi - Tyyli - Ilta-Sanomat

Erikoisen sairauden takia kiusatusta miehestä tulikin malli – persoonallinen ulkonäkö on nyt vain hyödyksi

Vitiligo vie ihosta pigmentin.

Vitiligoa sairastava Curtis McDaniel tekee nyt mallintöitä.

12.3.2017 15:46

New Jerseyssa Yhdysvalloissa kasvanut Curtis McDaniel oli 11-vuotias, kun tumman pojan iho alkoi yhtäkkiä vaaleta paikoittain. Kasvoihin ja käsiin ilmestyneet vaaleat laikut johtivat kiusaamiseen, ja Curtisia alettiin kutsua esimerkiksi seepraksi ja Michael Jacksoniksi, kertoo Caters News.

– Moni luuli, että valkoiset laikut tarttuvat, ja tytöt irvistivät inhosta, kun näkivät minut. Sain kestää kouluaikana paljon, nyt 22-vuotias Curtis kertoo The Sunille.

Curtis McDaniel nuorena.

Curtis McDaniel nyt.

Curtis kärsi vitiligosta eli valkopälvestä. Sairaus on sama, josta Michael Jackson kärsi aikanaan. Se saa aikaan ihon oman väriaineen, melaniinin, paikoittaisen katoamisen. Duodecimin Terveyskirjaston mukaan sairaus puhkeaa usein ennen 20 vuoden ikää ja sitä on 1–2 prosentilla väestöstä.

Valkopälvessä melaniinipigmenttiä tuottavat solut, melanosyytit, häviävät ihosta läiskittäin. Sairauden syytä ei tunneta, mutta on arveltu, että kyseessä olisi autoimmuunitauti, jossa elimistö hylkii ihon väriainetta tuottavia soluja tai että melanosyyttien ja okasolujen keskinäinen vuorovaikutus olisi häiriintynyt. Joka kolmannen valkopälvipotilaan lähisukulaisellakin on valkopälvi. Taipumus on siis perinnöllinen, mutta periytymistapaa ei tunneta.

Curtis oli pitkään vihainen sairaudelleen. Erityisen kova paikka oli, kun läikät alkoivat vallata kasvoja. 17-vuotiaana hän lopulta päätti, ettei anna sairauden ja erilaisen ulkonäön rajoittaa elämäänsä, vaan halusi nähdä vitiligon kirouksen sijaan lahjana.

Hetken päästä hänet bongattiin malliksi nettiin ladatun selfien ansiosta, ja nyt Curtis tekee mallintöitä ja esiintyy myös pian alkavassa MTV:n True Life -sarjassa. Hän haluaa levittää tietoa vitiligosta.

– On hienoa huomata, että ihmiset pitävät ihoani kauniina ja arvostavat nykyistä itseluottamustani, Curtis sanoo.

Vitiligo on noussut muotimaailmassakin tunnetummaksi sairaudeksi huippumalli Winnie Harlow’n myötä. Harlow’ta on nähty nyt muutaman kauden ajan suurten muotimerkkien näytöksissä, ja hänestä on tullut seurattu tyylivaikuttaja.

Winnie Harlow.

Winnie Harlow muotiviikoilla.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?