Mitä mieltä miehet oikeasti ovat punaisista huulista? Kysyimme mieltymysten mestarilta

Punaiset huulet ovat aina tyylikäs ja toimiva meikkivalinta – vai ovatko?

Malli Adriana Lima viime kesänä Chopard-juhlissa Cannesissa.

23.2.2017 18:46

Kirkkaanpunaiset huulet ovat meikkiklassikko, joka ei kuole koskaan. Esimerkiksi Marilyn Monroen, Madonnan ja nykyisin muun muassa Rita Oran punahuulet ovat ikoninen look ja seksikkyydenkin symboli.

Vai ovatko? Yleinen kuvitelma on, että miehet rakastavat punaisia huulia – mutta mistä johtuu, että usean miespuolisen ystävän tai seurustelukumppanin suusta kuitenkin kuulee, että punaiset huulet eivät miellytä ja ovat joskus jopa luotaantyöntävät? Soitimme ulkonäkömieltymysten mestarille, evoluutiobiologian dosentille Markus J. Rantalalle.

– Kyllä miehet yleisesti ottaen pitävät punaisella sävyllä korostetuista huulista, mutta perinteinen kirkkaanpunainen huulipuna on ongelmallinen siltä kannalta, että se antaa huulille jo epäluonnollisen vahvan värin, Rantala selittää.

– Miehet vierastavat biologisista syistä kaikkea liian epäluonnollista. Siitä syystä esimerkiksi kirkas punainen huulipuna ja muut muotivärit, kuten todella tummat huulipunasävyt tai vaikkapa sinisiksi ja violeteiksi maalatut huulet eivät yleensä miellytä miehiä, hän sanoo.

Rantalan mukaan värit vaikuttavat niin eläimillä kuin ihmisilläkin vahvasti parinvalintaan, ja kuten eläinmaailmassakin, myös ihmisten kesken punainen liitetään seksiin ja seksuaalisuuteen. Naisen huulet ja kasvot muuttuvat esimerkiksi lähellä ovulaatiota punertavammiksi estrogeenin vaikutuksesta, joten niiden korostaminen huulimeikillä ja poskipunalla viestittää hedelmällisyydestä. Eläinkunnassa oranssit ja punaiset sävyt kertovat myös hyvästä immuniteettikyvystä, ja Rantalan mukaan tämä saattaa heijastua myös ihmisiin: mahdollisimman terve kumppani on yleensä toivottu valinta.

– Monien tutkimusten mukaan punainen väri vaatteissa tekee naisesta houkuttelevamman, ja sama pätee huulissa. Nämä asiat ovat kuitenkin todellisuudessa monimutkaisia juttuja ja niihin vaikuttaa niin moni tekijä, ettei vastauksia voi antaa yksiselitteisesti, Rantala toteaa.

– Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, että parhaat huulipunasävyt ovat huulia luonnollisesti korostavia, marjaisia ja punertavia sävyjä. Kun värin signaalista tulee liian voimakas suuntaan tai toiseen, se ei ole enää luonnollinen eikä siksi toimi, hän selostaa.

Jos siis toivot hurmaavasi miehen, kannattaa huulille valita luonnollinen puna. Jos taas miesten mielipiteet eivät voisi vähempää kiinnostaa ja tahdot jopa pitää mahdolliset pyrkyrit turvallisen välimatkan päässä, suuntaa kosmetiikkaosaston kirjaville ja väriä räiskyville hyllyille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?