Tiede selvitti: Tällaiset ovat täydelliset huulet

Tuloksen ei pitäisi yllättää, mutta se pistää harkitsemaan vallitsevaa huulitäytetrendiä.

Malli Miranda Kerr on tutkijoiden mukaan malliesimerkki suosikkihuulista.

Kulmakarvojen lisäksi viime vuosien meikkitrendejä ovat hallinneet huulet. Huuliin kiinnitetään vuonna 2017 ehkä enemmän huomiota kuin koskaan, ja huulten ehostamisesta erilaisin täytehoidoin tuntuu tulleen suurin piirtein yhtä tavallista kuin kasvohoidossa käynnistä. Esimerkiksi Marie Claire huomauttaa, että Yhdysvalloissa huuliin laitettiin vuonna 2015 jo yli 27 000 huuli-implanttia, Kylie Jenner ja monet muut sometähdet tunnetaan täytetyn näköisistä huulistaan ja Suomessakin kauneusvloggaajat kuvaavat pistosoperaatioita Youtube-videoilleen.

Uusi, helmikuussa JAMA Facial Plastic Surgery -sivustolla julkaistu tutkimus kuitenkin kertoo, että ihannehuulet ovat edelleen luonnolliset ja melko kaukana huulitäytetrendistä. Muun muassa Today uutisoi tutkimuksesta, jossa mieluisimmiksi huuliksi paljastuivat keskitäyteläiset huulet, joissa ylähuulen paksuus on noin puolet alahuulen paksuudesta.

– Useat huulitäytepotilaat toivovat lopputulosta, joka on mielestäni liian täytetyn näköinen ja epäsopusuhtainen, yksi tutkimuksen laatijoista ja Kalifornia Irvine -yliopiston kasvojen plastiikkakirurgian laitoksen johtaja Brian Wong kommentoi Todaylle.

Tutkimus toteutettiin tietokoneen valkoihoisten 18–25-vuotiaiden naisten valokuvista muodostamalla mallilla, jonka huulia muokattiin erilaisiksi. Tutkimukseen osallistui reilut 400 ihmistä, jotka pistivät eri huulivariaatiot järjestykseen viehättävimmästä epämieluisimpaan.

Osallistujat pistivät viidet huulet paremmuusjärjestykseen mieltymystensä mukaan.

Osallistujat valitsivat suosikkinsa myös näistä erilaisista huulipareista.

Lopputuloksena miellyttävimmät huulet olivat vaihtoehtojen keskikastia, noin 50 prosenttia suuremmat kuin aitojen naisten keskiverrot huulet. Paras ylä- ja alahuuliyhdistelmä oli puolestaan yhden suhde kahteen, eli suhde, jossa ylähuulen paksuus on noin puolet alahuulen paksuudesta.

– Esimerkiksi mallit Miranda Kerr ja Alessandra Ambrosio sopivat tähän kuvaukseen hyvin, kommentoi Natalie Popenko, yksi tutkimuksen tutkijoista.

Miranda Kerr.

Alessandra Ambrosio.

Tutkijat epäilevät, että tutkimustulos perustuu biologiaan ja ihmisen lisääntymismahdollisuuksiin – symmetriset kasvonpiirteet ja täyteläiset huulet kun viittaavat usein nuoruuteen ja hyvään terveydentilaan. Popenko kuitenkin muistuttaa, ettei yksittäisistä piirteistä ja ruumiinosista kannata stressata.

– Kasvojen kokonaisuus on paljon tärkeämpi kuin yksittäinen piirre, ja hyvin usein kasvojen uniikit ominaisuudet ovat viehättäviä, hän sanoo.

A Quantitative Approach to Determining the Ideal Female Lip Aesthetic and Its Effect on Facial Attractiveness -tutkimus julkaistiin 16. helmikuuta 2017 The JAMA Network -sivuston JAMA Facial Plastic Surgery -osiossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?