Ovatko käsivartesi täynnä pieniä punaisia pilkkuja? Tästä on kyse – ja näin hoidat vaivan - Tyyli - Ilta-Sanomat

Ovatko käsivartesi täynnä pieniä punaisia pilkkuja? Tästä on kyse – ja näin hoidat vaivan

Pilkut ovat onneksi vain kosmeettinen vaiva. Silti ne häiritsevät monia.

20.1.2017 7:09

Varsinkin talvisin tuntuu, että jalkojen ja käsivarsien kalpea iho on yhtäkkiä yhtä punaista pilkkua. Pienet pisteet eivät ole näppylöitä tai finnejä, eivätkä ne välttämättä edes vaivaa mitenkään – näyttävät vain ikäviltä. Punertavat pilkut eivät tunnu johtuvan edes kuivuudesta, sillä vaikka kuinka rasvaisi, niille ei tapahdu mitään.

Mikä ihme käsivarsien ihoa vaivaa?

Kyseessä on keratosis pilaris, talirauhasten sarveistapit. Vaiva on pelkästään kosmeettinen eikä siis ollenkaan haitaksi, ja se johtuu ihon normaalista rakenteesta. Ihon punakirjavuus johtuu sarveistapin ympärille syntyvästä punertavasta renkaasta.

Toisille keratosis pilaris tulee helpommin, toisille ei ollenkaan. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan vaivaa esiintyy noin 40–80 prosentilla nuorista aikuisista. Kuvan punakirjavasta ihosta ja vaivasta voit katsoa esimerkiksi täällä.

– Pilkut saa aikaan ihohuokosten sarveistuminen, eli karvatuppia ympäröivän ihon paksuuntuminen. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, mikä sarveistumisen aiheuttaa, selittää lääkärikeskus Mehiläisen ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anna Haahtela.

– Pilkut ilmestyvät kuitenkin helpommin ohueen ja kuivaan kuin paksumpaan ja kosteaan ihoon. Myös ihonsävy vaikuttaa, sillä hyvin vaaleaihoisilla keratosis pilarista on useammin.

Siitä johtuu myös se, että Suomessa vaiva tulee esiin etenkin talvisin. Kesällä auringon ruskettaessa ihoa koko iho paksuuntuu, eikä sarveistuminen siksi erotu ihosta yhtä helposti.

Eroon pilkullisesta ihosta

Pilkuista voi yrittää päästä eroon muutamalla kotona toteutettavalla konstilla. Ensinnäkin ihoa voi hoitaa tavallisella mekaanisella kuorinnalla: kuolleita ihosoluja poistava kuorinta kuorii myös sarveistappia ohuemmaksi ja vähentää näin pilkullisuutta. Kuorimisen jälkeen iho kannattaa rasvata ohuella kosteusvoiteella – paksu ja rasvainen voide vain tukkii ihoa entisestään.

Pilkut katoavat usein aknen hoitamiseen tarkoitetuilla reseptivoiteilla tai ureavoiteella. Anna Haahtela vinkkaa myös apteekeissa myytävistä salisyylia sisältävistä voiteista, joiden kemiallisesti ihoa kuorivat aineet auttavat sarveistappeihin.

Vippaskonsteja punakirjavan ihon hoitamiseen ei ole.

– Mikään ruoka-aine, vitamiini tai vedenjuonti pilkkuihin ei tehoa. Tietysti hyvä ruokavalio on tärkeää, mutta syömällä ihoa ei saa kuntoon, Haahtela sanoo.

– Tärkeää olisi, että ihoa ei raavi, sillä se voi tulehtua helposti. Keratosis pilaris ei ole vakava vaiva, mutta ihotautilääkärille saa tietysti aina tulla näyttämään tilannetta ja kysymään hoitoneuvoa, Haahtela sanoo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?