Finniekspertti, Youtube-videoillaan kuuluisaksi noussut ”Dr Pimple Popper” eli ihotautilääkäri ja plastiikkakirurgi Sandra Lee jakaa finnitietoutensa Marie Clairelle. Poimimme joukosta kiinnostavat faktat.
Mistä finnien sisältämä mähmä koostuu?
– Valkoinen, kellertävä tai joskus rusehtavakin aine on ihosolujen, proteiinipitoisen nesteen, bakteerien ja elimistön immuunijärjestelmän lähettämien, tulehdusta vastaan taistelevien solujen muodostama yhdistelmä.
Kuinka finnien puristamista voi helpottaa?
– En suosittelisi finnien puristamista ollenkaan, mutta jos kuitenkin päätät puristaa näpyn, pidä huoli, että se on ehtinyt muodostaa valkoisen pään. Ennen finnin muuttumista selkeästi valkoiseksi tai kellertäväksi sitä ei saa puristaa. Kypsän finnin puristaminen käy helpommin, kun peset kasvot ensin lämpimällä vedellä tai otat lämpimän suihkun. Lämpö avaa ihohuokosia, jolloin finni puhkeaa puristettaessa helpommin.
Miksi finni palaa usein samaan paikkaan?
– Mitä luultavimmin finni ei ole parantunut koskaan täysin ja voi puhjeta uudelleen pintaan esimerkiksi normaalisti kuukauden eri aikojen mukaan vaihtelevan hormonitasapainon seurauksena. Joskus finni voi jäädä myös jumiin ihon pinnan alle, eikä puhkea siksi ollenkaan. Kun iho on jälleen rasvaisempi, tukkeutunut ihohuokonen laajenee ja päästää finnin muodostamaan valkoisen pään ja puhkeamaan.
Mitä ihonalaisille finneille voi tehdä?
– Syvemmällä ihon alla olevia finnejä ei saa puristaa, sillä ne ovat ensinnäkin yleensä hyvin kipeitä mutta voivat myös tulehtua pahemmin, parantua sen jälkeen hitaammin ja jopa jättää arven.
Miksi näpyt ilmestyvät usein tietylle kasvojen alueelle?
– Epäpuhtaudet keskittyvät usein kasvojen rasvoittuvimmalle eli T-alueelle. Myös hormoneilla on paljon vaikutusta ja ne saattavat aiheuttaa näppyjä tietyille alueille.
Aiemmin julkaisemastamme jutusta löytyy lisää selityksiä esimerkiksi leukaan, otsaan ja ohimoille ilmestyvien finnien syistä.