Moni IS:n lukija elää kokonaan ilman sampoota ja hehkuttaa terveitä hiuksia: ”Tuuheat ja hyväkuntoiset” - Tyyli - Ilta-Sanomat

Moni IS:n lukija elää kokonaan ilman sampoota ja hehkuttaa terveitä hiuksia: ”Tuuheat ja hyväkuntoiset”

Ilta-Sanomien lukijat kertovat omista hiustenpesukokemuksistaan ja elämästä ilman sampoota.

29.12.2016 19:00 | Päivitetty 30.12.2016 13:02

Kerroimme viime viikolla Netasta, joka lopetti sampoon käytön kokonaan elokuussa. Hän pesee hiuksiaan nykyisin käsintehdyllä palasaippualla ja useimmiten vain vedellä.

Juttu innoitti lukijoita keskustelemaan aiheesta ja jakamaan omia tarinoitaan sampoottomasta elämästä. Sampoosta luopuminen ei ole ilmiönä uusi, ja yllättävän moni kertoikin jo vuosia jatkuneesta elämäntavastaan.

”Tuttu juttu itselle – päänahka ja sitä myötä hiukset ovat minulla todella kuivaa sorttia, ja viime vuosina olenkin jättänyt sampoot ja muutkin pesuaineet pois. Lenkin jälkeinen suihku vedellä riittää, ihan oikeasti. Kesäisin tilanne on vielä parempi, kun käy saunassa ja järvivedessä uimassa. Se on hiuksille aivan mannaa, ja joskus kannankin vettä varta vasten kanisterissa kaupunkiin ja huuhtelen sillä.”

– Mies Turust

”Kokeile seuraavaa luonnonmukaista pesuainetta, joka rauhoittaa ärtyneen päänahan ja pesee hiukset kiiltävän puhtaiksi: Laita pieni palanen mäntysuopaa, siis palasaippuana myytävää matonpesusaippuaa, muovipullon pohjalle, kaada vettä päälle ja anna saippuan liueta. Valmista pesuainetta on moneksi päänpesukerraksi. Poikani päänahka ärtyi lapsena hyttysten pistoista kovasti, mutta tällä liuoksella se rauhoittui.”

– Eläkeläinen 62v.

”Olen ollut nyt 1,5 vuotta ilman sampoota. Välillä pesen viikon aikana pelkästään lämpimällä vedellä, toisinaan käytän pesemiseen esim. mineraalisavea, ruokasoodaa tai kananmunaa. Todellakin päänahka tottuu ja rasvoittuminen vähenee. Alku oli todella tahmeaa, mutta nyt hiukset rasvoittuvat vähemmän kuin sampoollisena. Sitä on varmaan vaikea uskoa ennen kuin on itse kokenut, mutta joillakin siirtymävaihe on pitkä. Itselläni meni vuosi ennen kuin hiukset alkoivat näyttää ”hyviltä”. Nyt ne ovat paremmat kuin ennen – kiiltävämmät ja ilmavammat ilman mitään muotoilua.”

– Hanna

”Reilu vuosi ilman sampoota, hyvin menee. Suihkussa käynnin yhteydessä hieron hiuksia ja päänahkaa samoin kuin ennenkin, mutta sampoo puuttuu. Joskus, jos haluan ”puhtaamman oloista” jälkeä, käytän sampoon tapaan yhden munankeltuaisen. Soodaa kokeilin myös, mutta tuntui että se kuivatti hiuksia liikaakin. Kyllä tuo keltuainen sopii minun kuontalolle paremmin.

Hiukset tuntuvat tuuheilta ja ilmavilta, eivätkä rasvoitu ollenkaan samaa tahtia kuin ennen. Ne myös asettuvat paremmin kuin ennen, joten olen voinut lopettaa muotoilutuotteiden käytön myös. Ehkä niihin jää sen verran omaa rasvaa, että se toimii ikään kuin muotoilutuotteena?”

– koekaniini

”Itse en pese koko kroppaani kuin silloin tällöin Urtekramin sampoolla, jos olen laittanut hiuksiini jotain ylimääräistä, esim. hiuslakkaa. Iho ei ole enää jatkuvasti kuiva ja halkeileva edes käsistä, ja kaikki kuolleet kaksihaaraiset hiustenpäät ovat itsestään kadonneet (katkenneet luonnollisesti irti hiuksesta). Suosittelen kokeilemaan!”

– No poo

”Minulla on hennot päänmyötäiset hiukset ja rasvoittuva päänahka. Kun lopetin sampoon ja hoitoaineen käytön, hiukset olivat pari viikkoa tosi likaiset. Olen nyt viisi vuotta pessyt vain vedellä ja hieronut pyyhkeellä kuivatessa öljyisyyttä pois. Hiukset ovat tuuheat ja puhtaan näköiset. Värjään muutaman kerran vuodessa, muuten en käytä mitään kemikaaleja päähän. Suosittelen. Minulla on herkkä atooppinen iho.”

– en.pese

”Rasvaisuus on normaali reaktio hiusten pesuun perinteisillä ”tärpäteillä”. Kun lopetin sampoon käyttämisen, kesti noin kaksi viikkoa ennen kuin rasvaisuus laantui. Kaverillani kesti vain viikon, mutta hän ei käyttänytkään sampoota päivittäin ennen lopettamista. Nyt säästyy aikaa, vaivaa sekä rahaa ja lisäksi on terveempi olo.”

– lokaar

”Olen ollut ilman sampoota nyt seitsemän vuotta. Pesen vedellä noin kerran viikossa ja lisäksi huuhtelen, jos kovasti hikoilen. Hiukseni voivat hyvin, ne ovat pitkät ja paksut. Muotoiluaineita en käytä, ei ole tarpeen. Juhlakampausta tarvitessani olen käyttänyt lakkaa, joka lähtee harjaamalla pois. Ei mitään ongelmaa. En näe syytä käyttää sampoota jatkossakaan.”

– AJ

”Itse olen pessyt vuosia pelkällä vedellä ja hiukset eivät ole koskaan olleet näin hyvässä kunnossa. Olen lopettanut asiasta vouhkaamisen, kun kukaan ei oikeasti usko ja heittää asian vitsiksi. Yksi eikä kaksi viikkoa riitä, vaan hiukset alkavat näyttää hyvältä noin kuukauden jälkeen ja rasvoittuminen sekä hilseet katoavat. Totta kai, jos hiuksiin tulee jotain likaa, niin sampoota sitten, mutta muuten ei tarvitse.”

– Badhairday

”Aktiiviurheilijana treenasin vähintään kaksi kertaa päivässä ja pesin aina harjoitusten jälkeen hiukseni sampoolla. Hiukseni rasvoittuvat silloin tosi nopeasti. Kerran lähdin harjoituksiin ja unohdin sampoon kotiin, hiukset jäivät pesemättä, tai pesin ne siis pelkällä vedellä. Huomasin heti, että hiukseni voivat paremmin, joten jätin seuraavanakin päivänä sampoon pois, ja pesin taas treenien jälkeen hiukseni pelkällä vedellä. Sekä hiukseni että päänahkani voivat selvästi paremmin.

Toistin samaa viisi vuotta, eli pesin viiden vuoden aikana hiukseni pelkästään vedellä. Koko tuona aikana hiukseni voivat todella hyvin ja olivat aina puhtaan tuntuiset, eivätkä todellakaan tuoksuneet pahalta. Aktiiviurheilijan uran jälkeen olen sitten palannut hitaasti takaisin sampoon käyttöön.”

– J

”En ole vielä kertaakaan käyttänyt lapsellani sampoota hiustenpesuun, pelkkä vesi riittää. Tosin pieni lapsi ei hikoilekaan yhtä paljon kuin aikuinen, mutta uskon, että päänahka tottuu luonnolliseen oloon eikä sampoota tarvita myöhemminkään. Nyt 4-vuotiaalla ei ole kertaakaan ollut rasvaisia hiuksia, ja suihkussa käydään muutaman päivän välein. Itse pesen omat pitkät hiukseni Allergia- ja astmaliiton hyväksymillä hajusteettomilla sampoilla. Hoitoainetta en ole käyttänyt vuosiin, hiuksiin laitan pesun jälkeen hiusöljyä, joka toimii itselläni hoitoaineita paremmin.”

– Turhat kemikaalit minimiin

Muutamilla lukijoilla oli myös huonoja kokemuksia sampoon pois jättämisestä. He kehottivatkin selvittämään ammattilaisen kanssa, sopiiko sampooton elämä juuri itselle. Esimerkiksi nimimerkki Jukolan Jussi kommentoi:

”Tulin joskus kokeilleeksi vastaavan vinkin perusteella. Alussa tuntui hyvältä, kun rasvoittuminen todella väheni. Mutta sitten alkoivatkin muut ongelmat, ja oli pakko mennä ihotautilääkärin vastaanotolle. Atooppinen taliköhnäihottumahan siitä seurasi. Sieltä sitten pitkä hoito-ohjelma. Pahimmat oireet hävisivät, mutta edelleenkään kaikki ei ole täysin kunnossa, vaikka aikaa jo 6–7 vuotta. On siis syytä varmistaa ensin asiantuntijalla, ennen kuin lähtee moiselle kuurille. Itseäni on todella kaduttanut.”

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?