Tiedätkö, mistä ihon kirveleminen rasvatessa johtuu? - Tyyli - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, mistä ihon kirveleminen rasvatessa johtuu?

Kuivaa ihoa voi alkaa kirvellä rasvattaessa. Reaktioon on helppo ratkaisu.

Kaikki voiteet eivät käy yhtä hyvin kuivalle talvi-iholle.­

26.11.2016 12:15

Etenkin talviaikaan kuivaa ihoa saattaa suihkun jälkeen kiristää ja jopa kirvellä. Luulisi, että mikä tahansa rasva auttaa asiaan heti, mutta joskus vartalovoidetta levittäessä kirvely vain pahenee. Mistä ihmeestä on kyse?

– Kirvely aiheutuu usein hyvin vesipitoisista voiteista, jotka ovat kuivalle iholle liian ohuita, ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen kertoo.

– Kun iho on kuiva ja halkeileva, ohuen voiteen ainesosat pääsevät tavallista syvemmälle ihoon. Kuiva ja ärtynyt iho myös reagoi allergisoiviin aineisiin helpommin kuin täysin terve ja hyväkuntoinen iho. Ihoa ärsyttävät aineet, kuten hajusteet ja säilöntäaineet, voivat tällöin kirvellä, Karppinen selittää.

Jos iho reagoi rasvaan, se kannattaa vaihtaa toiseen. Vahvoja hajusteita voi koettaa välttää. Vesipitoiset tuotteet myös menevät nopeasti pilalle ilman säilöntäaineita, joten mitä enemmän tuotteessa on vettä, sitä enemmän siinä on yleensä myös ihoa helposti ärsyttäviä säilöntäaineita. Siksi myös voiteen pienempi vesipitoisuus auttaa.

– Paksut ja rasvaiset eli vähemmän vettä sisältävät voiteet ovat yleensä sopivampia hyvin kuivan ihon rasvaamiseen, Karppinen neuvoo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?