Voiko ihon opettaa olemaan kokonaan ilman rasvaa? Ammattilainen vastaa väitteeseen - Tyyli - Ilta-Sanomat

Voiko ihon opettaa olemaan kokonaan ilman rasvaa? Ammattilainen vastaa väitteeseen

Pitääkö ihoa todella rasvata talvisin jatkuvasti?

25.11.2016 11:01

Vartalovoiteiden välttämättömyys puhuttaa joka talvi. Toisille ihon rasvaaminen tuntuu olevan elinehto, toiset kuittaavat voidemarkkinat suurena salaliittona ja väittävät, ettei ihminen oikeasti tarvitse moisia hömpötyksiä.

Ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen tunnistaa molemmat puolet ja kertoo, että kyseessä on ikuisuuskysymys, johon tuskin saadaan koskaan lääketieteellistä vastausta. Rasvaamisen tarve on osalla suuri, toisilla olematon.

– Noin viidesosalla ihmisistä on geneettinen taipumus kuivaan ihoon. Heidän ihonsa tuottaa vähemmän seramidi-rasvoja, joten se tarvitsee kosteutusta muualta, Karppinen kertoo.

Myös talvinen ja pohjoinen elinympäristö korostaa ihon kuivumista. Vaihtelevat lämpötilat, kuiva ilma ja ilmastointi sekä sisätiloissa eläminen vaikuttavat ihoon.

– Jos eläisimme lämpimässä ja kosteammassa ilmastossa, ei rasvaa tarvitsisi varmasti käyttää yhtä paljon, Karppinen sanoo.

Usein kuulee myös väitteitä siitä, että ihoaan rasvaavat ovat vain totuttaneet kroppansa jatkuvaan rasvaamiseen, ja pääsisivät tavasta yksinkertaisesti rasvaamisen lopettamalla. Tästä Karppinen ei ole samaa mieltä.

– Siitä ei ole mitään tieteellistä näyttöä, että iho tottuisi rasvaan ja tarvitsisi voiteita sen vuoksi aina vain enemmän ja useammin, hän sanoo.

– Pohjoinen ympäristömme on niin suuri rasite, että rasvaaminen kannattaa, jos sille tuntee tarvetta, Karppinen toteaa.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset