Syntyykö valkoinen jenkkihymy sittenkin mustalla hiilellä? Testasimme puhuttavan valkaisutrendin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Syntyykö valkoinen jenkkihymy sittenkin mustalla hiilellä? Testasimme puhuttavan valkaisutrendin

Hiilestä on tullut uusi hampaidenvalkaisutrendi ja ihmetystä aiheuttava puheenaihe.

Aktiivihiili poistaa hampaan pinnan lian ja värjäytymät. Kuva ei liity tapaukseen.

20.11.2016 15:03

Pikimustaa aktiivihiilijauhetta käytetään nyt siihen, että hampaat saataisiin valkoisemmiksi – aktiivihiili kun imee itseensä lääkehiilen tavoin epäpuhtauksia ja poistaa näin hampaan pinnalta lian ja värjäytymät.

Uusista hampaille tarkoitetuista hiilituotteista kohistaan ympäri internetiä ja sosiaalista mediaa, joten päätimme selvittää, toimiiko ”hiilivalkaisu” eli hiilipuhdistus todella, ja mitä hiilijauheen hieromisesta hampaisiin pitäisi ajatella.

Vanha valkaisutapa, uudet trendituotteet

Hiiltä käytettiin kertomusten mukaan hampaiden puhdistamiseen jo kauan ennen kunnollista hammashuoltoa. Keksintö ei siis ole uusi.

Toukokuussa Suomeen rantautunutta Warpaint-aktiivihiilijauhetta markkinoidaankin nyt luonnollisena hampaidenvalkaisukeinona. Tuote on noussut suureen suosioon esimerkiksi Australiassa ja Yhdysvalloissa, ja meillä Suomessa sitä ovat kokeilleet esimerkiksi Rakkaudella, Karita -blogin Karita Tykkä, Kemikaalicocktailin Noora Shingler ja Kotitalouskriisin Maria Nordin.

Myös joissain luontaistuotekaupoissa myydään aktiivihiilijauhetta hampaiden puhdistusta varten.

Warpaint-jauheessa on aktiivihiilen lisäksi bentoniittisavea, appelsiinin kuorta, piparminttua ja sitruunamyrttiä. 30 gramman pakkaus riittää noin 150 käyttökertaan. 37 €, mm. apteekit ja Jolie.fi.

– Hiili ei valkaise hammasluuta vaan poistaa vain hampaan pinnan epäpuhtaudet, kuten kahvin ja punaviinin aiheuttamat värjäytymät. Hiilestä puhuttaessa ei siis voi puhua valkaisusta vaan puhdistuksesta, selostaa Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen dosentti Merja Laine.

Kookoksen kuoresta tehtyä aktiivihiilijauhetta harjataan hampaisiin kostealla hammasharjalla joko samaan aikaan tai erikseen hammastahnan kanssa.

– Hiilijauheesta puuttuu kokonaan fluori, joten se ei missään nimessä korvaa hammastahnaa, Merja Laine painottaa.

Puhtaan hiilijauheen lisäksi apteekkeihin on saapunut toinenkin hiilituote, hiilihammastahna. Sveitsiläinen Curaprox vei hiiliajatuksen pidemmälle ja kehitti valmiin tahnan, jonka yksi ainesosa on samainen aktiivihiili. Curaproxin hammastahnat ovat väriltään täysin mustia, mutta sisältävät hiilen lisäksi hammastahnalle ominaisia aineita.

Curaprox Black is White -hammastahna 90 ml & erikoishellä hammasharja 24,90 €, mm. apteekit ja Sokos. Hammastahnassa on myös sininen optinen filtteri, joka taittaa keltaisuuden pois.

Yliopiston apteekin farmaseutti ja kosmetiikkakoordinaattori Hanna Rajamäki kertoo, että tahna on herättänyt kiinnostusta.

– Farmaseuttina voin suositella aktiivihiiltä sisältäviä hammastahnoja, kunhan niiden koostumus on muuten hyvä, eli niissä on tarpeeksi fluoria eikä liian suurta hankausarvoa, hän sanoo.

Huoli turvallisuudesta

Hammastahnojen hankaavuudesta kertovan hankaus- eli RDA-arvon tulisi olla yleisen suosituksen mukaan alle 100. Kova hankaus voi nimittäin vaurioittaa kiillettä. RDA-arvoa ei kuitenkaan ole pakko ilmoittaa, eikä sitä löydykään aina edes tavallisista hammastahnoista. Curaprox-hiilihammastahnan hankausarvo on 50 eli samaa tasoa monen perinteisen tahnan kanssa. Hiilijauheen hankausarvosta tai muista mahdollisista haitoista ei ole vielä selvyyttä. Esimerkiksi aktiivihiilen pehmytkudosvaikutuksia eli mahdollisia vaikutuksia ikeniin ei tunneta.

– Ainesosat Warpaint-jauheessa ovat vaarattomia, mutta aktiivihiilijauheen hankausarvo ei ole tiedossa. Tuote on uusi eikä siitä ole tehty kliinisiä tutkimuksia, Merja Laine selventää.

– Jauhe on kuitenkin niin hienojakoista, että ellei hampaita harjaa hurjan kovaa ja pitkiä aikoja, uskoisin, että pölymäinen jauhe on vaikutuksiltaan samantapainen kuin valkaiseva hammastahna, jossa on hiovia ainesosia. Jos noudattaa ohjeita ja tuotteen käyttäminen tuntuu hyvältä, eivätkä hampaat vihlo tai ikenet arista, en usko, että satunnaisesta käytöstä on haittaa, Merja Laine sanoo.

– Ihmiset haluavat tänä päivänä valkoisemmat hampaat, joten on hyvä, että siihen on erilaisia vaihtoehtoja, Laine jatkaa mutta lisää vielä:

– Hiovia hammashoitotuotteita ei tulisi kuitenkaan käyttää laisinkaan, jos käyttää paljon happamia tuotteita kuten sitrushedelmiä. Hapot pehmentävät hammasta, ja jos pehmennyttä hammasta harjaa hiovalla tahnalla ja vielä kovaa, hammas kuluu.

Megaklinikan vastaavalle hammaslääkärille Juha Vainiolle aktiivihiilijauhe ei ole hampaiden valkaisu- tai puhdistustuotteena tuttu, ja hän suhtautuu siihen varauksella.

– Aktiivihiilen tutkittu teho perustuu aineiden imeytymiseen aktiivihiilen erittäin suureen pinta-alaan, ei siis hammastahnamaiseen hankaukseen. Kaikki hankaavat aineet kuluttavat kiillettä, ja koska aktiivihiilen RDA-arvo eli hankaavuusindeksi ei ole tiedossani, sanoisin, että jonkinlaisia kiillevaurioita voi tulla, Vainio pohtii.

– Aktiivihiilen tehosta ja haitattomuudesta ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, joten en voi hammaslääkärinä suositella sitä. Jos hiilipuhdistusta kuitenkin haluaa kokeilla, kannattaa välttää kovaa hankausta ja pestä hampaat ehdottomasti myös tavallisella fluoritahnalla, Vainio sanoo.

Samoilla linjoilla on Lainekin.

– Käyttäisin jauhetta itse satunnaisesti tai kuuriluontoisesti hampaiden puhdistamiseksi ja pintavärjäytymien poistamiseksi, en kuitenkaan joka päivä. Kannattaa myös harjata hellästi ja huuhdella huolellisesti, hän sanoo.

Miltä uutuustuotteet tuntuvat – ja toimivatko ne?

MyStylen kauneustoimittaja testasi molemmat tuotteet.

Hiilihammastahna

Mustan hiilihammastahnan laittaminen suuhun tuntui aluksi hurjalta, sillä tummanharmaana vaahtoavan tahnan pelkäsi jättävän vähintään ikenet ja hampaiden välit mustiksi. Tavanomaisen muutaman minuutin harjaamisen ja purskuttelun jälkeen kaikki jäljet hiilitahnasta olivat kuitenkin poissa, ja hampaat hohtivat valkoisempina kuin koskaan perinteisten siniseen taittavien, valkaisuefektin antavien hammastahnojen jälkeen.

Ihmeitä luonnostaan keltaiselle hammasluulle tahnalla ei kuitenkaan saa aikaan, sillä hiili ei valkaise vaan vain puhdistaa väripinttymät. Siihen nähden lopputulokseen sai kuitenkin olla tyytyväinen.

Tahna myös jätti suun kauttaaltaan puhtaamman tuntuiseksi kuin mikään muu tahna, suuvesi tai kikka aiemmin, joten puhdistus tuntuu toimivan nimensä mukaisesti.

Iloinen yllätys oli myös tahnan mukana tullut erikoishellävarainen harja, jossa on noin kymmenkertaisesti harjaksia tavalliseen hammasharjaan verrattuna. Kauhistelut aktiivihiilen hankausominaisuuksista eivät tuntuneet pahalta, kun hiilen kanssa käytti superpehmeää harjaa.

Hiilijauhe

Aktiivihiilijauhe jännitti vielä tahnaa enemmän, mutta testi sujui senkin kanssa hyvin. Käytin harjaamiseen edelleen samaa pehmeää harjaa. Kostutin harjan ensin, dippasin sen hiilijauheeseen ja laitoin harjaan myös tavallista hammastahnaa.

Harjaaminen ei tuntunut tavallista ihmeellisemmältä, eikä jauhe tuntunut hankaavan hampaita, varsinkaan, kun käytin harjaa hellävaraisesti. Vasta purskuttelun jälkeen kuulin pientä narskuntaa, kun painoin hampaat yhteen. Hiilijauhe täytyy siis tosiaan huuhdella huolellisesti pois, tai se jää helposti hampaiden väleihin ja ienrajaan. Kummankaan tuotteen käytön jälkeen hampaat eivät kuitenkaan tuntuneet yhtään karheilta.

Jauheen lopputulos oli yhtä valkoinen kuin hiilitahnankin kanssa. Ainut ero kahden hiilituotteen käyttämisen välillä oli helppous: tahna on simppeli, jauhe vaatii enemmän töitä. Toki molempien jäljiltä lavuaari näyttää yhtä pahalta – tummat roiskeet on pestävä käytön jälkeen pois.

Toimittajan arvio: Hiilipuhdistus on kokeilemisen arvoinen juttu, joskaan ennen aktiivihiilijauheen virallisia arvioita sitä ei uskalla suositella jokapäiväiseen käyttöön amatöörikään. Omalle hyllylleni ainakin hiilihammastahna kuitenkin jää – esimerkiksi ennen juhlia tai tärkeitä menoja puhtaan tuntuiseksi ja mahdollisimman valkeana hohtavaksi pesty hammasrivistö koukutti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?