Se on tutkittu – nämä tehoaineet hidastavat ihon ikääntymistä oikeasti

Ihonhoitovalmisteet lupaavat pieniä ihmeitä, mutta purkkiviidakossa hämmentyy. Kerromme, mitkä ovat ne aineet, joilla on tieteellistä näyttöä vaikutuksesta ihon ikääntymiseen.

Voiko ihon vanhenemiseen oikeasti vaikuttaa vai onko kyseessä vain kosmetiikkateollisuuden juoni?

Salaliittoteoreetikoille on tiedossa pettymys: todelliset tehoaineet ovat tiedossa, ja niiden tuloksista on tehty paljon kliinisiä tutkimuksia, myös täysin riippumattomia. Tulokset ovat kenen tahansa luettavissa.

Toki kuluttajia välillä hämmennetään uusilla, toinen toistaan mystisemmillä tehoaineilla. Himalajan korkeimmalta huipulta kerätystä jääkokkareesta sulatettu vesi tai Melanesian viidakosta löydetyn köynnöksen uute voi kuulostaa jännittävältä, mutta ei välttämättä ole ihonhoidollisesti sen tehokkaampi kuin kotoinen mustikka tai Keiteleen järvivesikään.

Tai ainakaan asiasta ei ole varmuutta, sillä uusien raaka-aineiden pitkäaikaisvaikutuksia ei ole ehditty tutkia yhtä perusteellisesti kuin pitkään tiedossa olleiden.

Varsinainen haaste ihonhoitoteollisuudelle ei oikeastaan enää ole se, kuka löytää nuoruuden lähteenä toimivan raaka-aineen, vaan se, kuka saa tiedossa olevat anti age -vaikutteiset ainesosat purkitettua mahdollisimman toimivaan muotoon.

Se tarkoittaa koostumusta, joka imeytyy ihoon kuin mustepisara silkkimekkoon ja jossa ainesosat pelaavat yhteen kuin Kanadan lätkäjoukkue – ja joka vielä säilyttää nämä ominaisuudet myös pakkauksen avaamisen jälkeen. Happi ja aika kun tekevät hallaa paitsi ihollemme myös käyttämillemme tuotteille.

Listasimme ne tehoaineet, joiden vaikutuksista on tieteellistä näyttöä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uusien ainesosien etsiminen ja kehittäminen kannattaisi, päinvastoin. Kun päivitämme listan kymmenen vuoden päästä, se voi uuden tutkimustiedon valossa näyttää aivan toiselta – aiomme pitää silmällä ainakin kasvikantasoluja koskevaa tutkimusta.

Tehoaine numero 1: Antioksidantit

Mikä: Vitamiinit C ja E ovat antioksidanttisia vitamiineja, joita tarvitsemme enemmän kuin ihomme ehtii tehtailla. Muun muassa liiallinen aurinkoaltistus aiheuttaa iholla vapaiden radikaalien tuhokierteen, jonka seurausta on jopa 70 prosenttia ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta. Antioksidantit ovat ihon pikkupoliiseja, jotka pyrkivät minimoimaan vapaiden radikaalien tuhot.

E-vitamiinin tehtävä on muun muassa suojella solukalvoja. Se syntyy talihuokosissa ja on siten rasvaliukoinen vitamiini. Se tarkoittaa, että sitä puuttuu erityisen paljon kuivalta iholta. E-vitamiinin puute selittää sitä, miksi kuiva iho rypistyy öljyistä ihoa enemmän ja aiemmin.

Aina isompi määrä raaka-ainetta ei takaa parempaa tulosta. Esimerkiksi liiallisesta E-vitamiinista tulee vapaa radikaali, siis pahis, jos sen vastaparina ei ole C-vitamiinia. C-vitamiini onkin erityisen tärkeää öljyiselle iholle, jolla E-vitamiinia piisaa.

Liiallinen aurinkoaltistus aiheuttaa iholla vapaiden radikaalien tuhokierteen, jonka seurausta on jopa 70 prosenttia ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta.

C-vitamiini eli askorbiinihappo tukee kollageenisynteesiä, joten siitä on apua ihon kimmoisuuden säilyttämisessä. Sen puute selittää osaltaan sen, miksi öljyinen iho ei niinkään rypisty vaan veltostuu. Tulos näkyy esimerkiksi leuan helttoina. Huolehdi, että saat C-vitamiinia myös sisäisesti.

Kenelle: Antioksidanttituotteet ja laadukas UVA- ja UVB-suoja ovat valtaosalle paras yhdistelmä ihon ennenaikaisen vanhenemisen ehkäisyyn. Antioksidantit toimivat jo 25 ikävuodesta ylöspäin, sillä ne eivät aktivoi ihoa väärällä tavalla. Ne eivät korjaa tuhoja aivan yhtä tehokkaasti kuin osa muista tehoaineista, mutta koska iho uudistuu jatkuvasti, antioksidanttien aikaansaama ryhtiliike näkyy usein nopeasti.

Huomioi: Vain harva yritys pystyy tuottamaan askorbiinihappoa niin, että se pysyy vakaana tuotteessa. Siksi käytössä on monia C-vitamiinin johdannaisia. Suosi hajusteettomia ja väriaineettomia tuotteita, jottei värillä ja hajusteella ole peitetty sitä, miten pilaantuva vitamiini alkaa kellertää, muuttaa rakennettaan tai haiskahtaa.

Tehoaine numero 2: A-vitamiini

Mikä: A-vitamiinista on olemassa kaikkein paksuimmat mapit tutkimustietoa, sillä sen vaikutuksista esimerkiksi akneen on tiedetty jo 70 vuoden ajan. Myöhemmin sen huomattiin vaikuttavan myös muihin iho-ongelmiin.

Retinoli ja muut A-vitamiinin muodot uudistavat, silottavat, vahvistavat ja kiinteyttävät ihoa sekä tasoittavat liiallista talin eritystä. A-vitamiini nopeuttaa solujen jakautumista, ja uusiutuva iho saattaa siksi jopa hieman hilseillä. Vitamiinit A, C ja E toimivat parhaiten tiiminä, jolloin ne uudistavat ja suojaavat ihoa monipuolisesti.

Kenelle: Oikein käytettynä A-vitamiini toimii iästä ja ihotyypistä riippumatta. Sen kanssa on kuitenkin oltava varovainen, ja iho kannattaa totuttaa tuotteisiin vähitellen. Osta siksi tuotteet paikasta, jossa osataan antaa myös käyttöohjeet. Vahvimmat A-vitamiinin muodot eivät sovi kaikille ihotyypeille, eikä A-vitamiinituotteita pidä käyttää raskaana ollessa.

Tehoaine numero 3: Solukasvutekijät

Mikä: Solukasvutekijät ovat loistoesimerkki kosmeettisten tuotteiden kehityksestä. Kolmisenkymmentä vuotta sitten niiden olemassaolosta ei vielä tiedetty, nyt niitä on löydetty parituhatta erilaista. Niiden vaikutukset todettiin alun perin lääketieteen puolella.

Tällä hetkellä tunnetaan yli parikymmentä solukasvutekijää, jotka on yhdistetty iho-ongelmien hoitamiseen. Tunnetuin lienee kuitenkin EGF, Epidermal Growth Factor, eli ihon kehitystä solutasolla stimuloiva kasvutekijä.

Solukasvutekijät voi kuvitella ihossa toimiviksi pikkupäälliköiksi, jotka määräävät solujen toiminnan temmon – ne ovat siis paljon parjattua mutta tuotannon kannalta tärkeää keskijohtoa. Pikkupomot eivät kuitenkaan anna varsinaisia käskyjä, vaan ylintä johtoa edustavat aivolisäkkeen muodostamat hormonit.

Kenelle: Yleisimmin käytössä oleva EGF on osoittautunut hyvin siedetyksi, ja sitä voi käyttää nuoremmallakin iholla kuuriluontoisesti tai esimerkiksi atopian tai aknen hoitoon. Koska kasvutekijät kiihdyttävät ihon toimintaa, iho saattaa aluksi ylireagoida röpelöihottumalla.

Huomioi: Keskustelua käydään siitä, voiko EGF kiihdyttää myös pahanlaatuisten solujen uusiutumista iholla. Tutkimukset eivät tue väittämää.

Tehoaine numero 4: Peptidit

Mikä: Iho koostuu lähinnä vedestä ja proteiineista, jotka taas koostuvat aminohapoista. Samat aminohapot ovat myös peptidien rakennuspalikoita. Tähän perustuu ajatus iho-identtisyydestä, mikä tarkoittaa, että immuunijärjestelmä tunnistaa helpoiten ainesosat, joita ihossa on luonnostaan.

Moni luottaakin kosmetiikassa siksi eniten ihoidenttisiin ainesosiin. Myös muut tässä artikkelissa mainitut tehoaineet kuuluvat samaan kategoriaan.

Peptidit ovat ihon viestinviejiä, jotka parantavat ihon sisäistä kommunikaatiota. Kuulostaako laimealta? Peptidit eivät tosiaan kilpaile ihonhoidon pääosa-Oscarista, mutta niiden rooli on silti oleellinen. Ikääntyvä iho on tehdas, joka tekee oikeat päätökset vain, jos tieto kulkee päälliköiltä alaisille.

Peptidit eivät tosiaan kilpaile ihonhoidon pääosa-Oscarista, mutta niiden rooli on silti oleellinen.

Kenelle: Peptidit toimivat, kun kaivataan lempeitä mutta tehokkaita ainesosia. Niitä käytetään siksi paljon muun muassa silmän-ympärysvoiteissa.

Huomioi: Peptidejä on olemassa satoja erilaisia, joten on oleellista, mitä peptidejä tuotteeseen on valittu ja mihin muihin tehoaineisiin ne on yhdistetty. Yksinään ne eivät yleensä ole tarpeeksi tehokkaita anti age -tuotteen ainesosiksi.

Tehoaine numero 5: Hyaluronihappo

Mikä: Äärimmilleen yksinkertaistettuna anti age -ihonhoito perustuu kollageeni- ja elastiinituotannon elvyttämiseen ja ihon kosteuttamiseen. Vitamiinit, peptidit ja kasvuhormonit tähtäävät tuotannon elvyttämiseen, mutta hyaluronihappo on ylivoimainen ihon kosteuttaja.

Sen kyky sitoa itseensä kosteutta on parempi kuin minkään muun tunnetun aineen: yksi gramma hyaluronihappoa voi sitoa itseensä noin seitsemän litraa vettä. Kosteutettu iho näyttää aina täyteläisemmältä eli nuorekkaammalta kuin kuiva iho; vertaa vaikka viinirypälettä ja rusinaa.

Hyaluronihappoa on ihon pintakerrosten lisäksi myös syvemmissä kerroksissa, ja tuotteissa voidaan käyttää eri molekyylikokoja tai niiden yhdistelmiä.

Suurimolekyylinen tasoittaa ihon pintaa, pieni kulkeutuu syvemmälle ja täyttää sieltä juonteita. Syvimmälle kulkeutuu liposomikapseloitu hyaluronihappo.

Kenelle: Kenelle tahansa, iästä riippumatta. Hyaluronihappo täyttää juonteita ja veltostunutta ihoa injektioiden tapaan, joskaan ei toki yhtä tehokkaasti. Hyaluronihapon kosmeettinen käyttö on turvallista, sillä se ei sisällä täyteaineiden tapaan ristikkäissidoksia.

Huomioi: Jos hyaluronihapon molekyylikoko on hyvin iso tai jos tuotetta annostelee tai hieroo liikaa, se saattaa rullaantua meikin alla. Hyvä seerumi tuntuu imeytyvän täysin. Vegaanin kannattaa varmistaa, ettei käytetty hyaluronihappo ole eläinperäistä.

Jutun asiantuntijoina ovat toimineet Anne Parkkinen, kouluttaja / Me Treatments, Annina Nyholm, INCImix-blogin kirjoittaja ja Jessica Fischer, tuoteryhmäpäällikkö / Fenix Beauty.

Lue lisää:

Näillä keinoilla Hollywood-tähdet saavat upeat hampaansa – ja kyllä, voit saada samanlaiset

Anni Hautala meikittömänä: ”Välillä syön vihersmoothieita, välillä toffeeta”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?