Ostitko taas huonon ripsarin? Ei huolta – tämän jutun luettuasi tiedät ripsivärien valinnasta kaiken - Tyyli - Ilta-Sanomat

Ostitko taas huonon ripsarin? Ei huolta – tämän jutun luettuasi tiedät ripsivärien valinnasta kaiken

Ripsiväri on yksi tärkeimmistä meikeistä, mutta silti se pitää ostaa testaamatta. Näillä vinkeillä onnistut seuraavalla kerralla.

12.11.2016 15:53

Kuinka moni olisi valmis ostamaan rintaliivinsä sovittamatta? On absurdia, että juuri maskaraostokset tehdään sokkona tuotetta kokeilematta, usein pakkauksen tai mainoksen herättämien mielikuvien varassa. Ei ihme, jos kotona iskee pettymys.

– Aluksi kannattaa miettiä, minkälaista lopputulosta on hakemassa. Haluaako ripsiin lisää pituutta, tuuheutta, paksuutta vai kaarevuutta? Ihan kaikkea ei voi saada yhdellä tuotteella, sanoo meikkaaja Emma Jokelainen.

– Kannattaa kysyä myyjältä apua valinnassa. Joskus heiltä saattaa saada pieniä näytepakkauksia testiin, Jokelainen vinkkaa.

Näin se pitää valita

Sen oikean löytäminen helpottuu, kun ymmärtää, mitä mystinen tahna sisältää. Tyypillisesti massassa on vettä, emulgaattoreita, vahoja, pigmenttejä, polymeerejä, säilöntäaineita, pH:n säätöaineita ja joskus myös alkoholia kuivumisen nopeuttamiseksi.

Vahat voivat olla luonnonvahoja, kuten mehiläisvahaa, tai sitten synteettisesti valmistettuja, ja niiden tärkein tarkoitus on tehdä massasta toivotun paksuinen ja sopivan joustava. Pigmentteinä käytetään yleensä rautaoksideita tai supermustaa hiilimustaa.

Jos ongelmana ovat lyhyet töpöripset, valitse pidentävä ripsiväri, joka sisältää hiuksen pätkiä muistuttavia ohuita ja pitkiä nylonkuituja. Volyymiripsiväreissä on yleensä samoja kuituja, mutta muodoltaan pyöreähköjä. Valinnassa kannattaa luottaa siihen, mitä myyjä tai tuotekuvaus kertoo: volyymiripsivärejä on usein helppo kerrostaa, ja niillä luontuvat paksut Twiggy-ripset. Lenght-sana viittaa pitkiin ja aavistuksen luonnollisemman näköisiin ripsiin. Taivuttavien ripsivärien teho taas perustuu polymeereihin ja vahoihin, jotka pitävät taivutuksen paikallaan.

Ripset kannattaa taivuttaa, sillä se avaa katseen.­

Myös vedenkestävät maskarat saavat taivutuksen kestämään, sillä ne eivät yleensä sisällä vettä ja kuivahtavat siksi nopeasti. Iso pitoisuus vettä nimittäin oikaisee taivutuksen ripsistä ihan yhtä lailla kuin sadekuuro suoristaa kesäjuhliin hartaudella askarrellut lainekiharat.

– Omat ripseni ovat vaaleat, ja ne menevät luonnostaan alaspäin. Käännän ripset joka päivä, vaikken laittaisikaan ripsiväriä, sillä se avaa katsetta ja saa näyttämään pirteämmältä, Jokelainen kertoo.

Ekoa vai ei?

Vedenkestävät ripsivärit ovat suoraripsisen pelastus, mutta myös kemikaalikriittisen ajan kuuma peruna – yhdelläkään ekosarjalla ei nimittäin ole valikoimassaan vedenkestävää ripsiväriä. Monien ammattimeikkaajien ja huippumallien fanittaman Rms-luonnonkosmetiikkasarjan kehittäjä Rose-Marie Swift pitää sellaisen tekemistä mahdottomana.

– Vedenkestävät maskarat ovat täynnä ikävimpiä kemikaaleja, jotka eivät pidemmällä käytöllä tee mitään hyvää haavoittuvaisille ripsille, hän sanoo.

Rms:n kotimaassa Yhdysvalloissa on sallittua käyttää monia sellaisia ainesosia, joiden käyttö kosmetiikassa on EU-alueella kiellettyä. Siksi voikin olla turvallisempaa ostaa vedenkestävä ripsiväri Suomesta.

Käytännössä vedenkestävissä ripsiväreissä on muiden raaka-aineiden lisäksi muun muassa täyteaineita ja liuottimia, kuten esimerkiksi isododekaania tai alkoholia. Kaikkein herkimmille silmille vedenkestävää ripsiväriä ei suositella liuottimien takia ja siksi, että vedenkestävän ripsivärin poistoaineet voivat olla niille turhan voimakkaita.

Tällä hetkellä ainoat Allergia- ja astmaliiton hyväksynnän saaneet ripsivärit ovat Lumenen Sensitive ja La-Roche Posayn Respectissime Extension.

Kaiken se kestää?

Yksi Suomen myydyimmistä säänkestävistä maskaroista on Sensain Mascara 38C, johon käyttäjät suhtautuvat usein melko fanaattisesti – vaihto toiseen olisi kuin syrjähyppy hopeahääpäivänä. Sensai tunnettiin aiemmin nimellä Kanebo, kunnes silkkikankaisiin keskittynyt Kanebo myi kosmetiikkapuolensa pois.

Siinä missä tavallinen ripsiväri laveeraa pesuvaiheessa silmänaluset harmaiksi, kolmekasin hartsimolekyylit kiinnittyvät ketjuiksi ripsien pintaan ja pysyvät tiiviisti paikoillaan, mikäli ripsille osuu alle 38-asteista vettä. Kun vesi on sitä lämpimämpää, hartsimolekyylien väliset ketjut rikkoutuvat, värimassa turpoaa veden vaikutuksesta ja valuu ripsien pinnasta liuskoina.

Sensai ei kuitenkaan enää ole ainoa laatuaan, vaan monet kilpailijat ovat valmistaneet oman versionsa. Pienehköä kulttimainetta nauttii ruotsalaisen IsaDoran All Day Long Lash -ripsiväri, joka tekee sirot ja pitkät ripset. Osa käyttäjistä raportoi sen kestävän Sensaita paremmin ja myös irtoavan sitä helpommin.

Harjassa sen salaisuus

Ja sitten ovat vielä harjat. Niillä on valtava merkitys siihen, tuleeko ripsistä tuuheat, pitkät vai hämähäkkimäiset. Isoimmat muhkut toimisivat vessaharjoina, pienimmillä saisi värjättyä päästäisen viiksikarvat.

Marnin näytösmallien hämähäkkiripsiin on tarvittu muutakin kuin hyvää harjaa.­

Viime vuosien suurimmat innovaatiot liittyvätkin juuri harjojen muotoon, leikkaukseen ja uusiin kuitumateriaaleihin. Jonkinlaisen kauneus-Oscarin voisi myöntää esimerkiksi Lancômen Grandiôsesta tutulle joutsenkaulavarrelle, jonka avulla värin saa levitettyä aivan ripsien tyveen saakka. Lumenen tähteä muistuttavassa Mystic Wand -harjassa taas on hyvässä suhteessa erimittaisia harjaksia, joista lyhyemmät etsivät pikkuripset ja pidemmät levittävät värin tasaisesti.

Ei ole ihme, että hifistelijät saattavat pestä suosikkiharjansa ja levittää sillä toisen merkin värimassaa. Toisaalta harja ei pääse oikeuksiinsa ilman sopivaa harjan pyyhkijää. Hylsyn suuaukossa olevan osan tiukkuudesta riippuu se, paljonko värimassaa jää harjaan.

Löydä se oikea

Miten hyvän harjan sitten löytää? Ensinnäkin pitää tarkastella silmien muotoa. Jos ne ovat syvällä päässä, iso harja saattaa olla kömpelö ja sotkea yläluomen. Kärjestä kapeampi ja loppua kohti suureneva harja voi silloin olla pelastus, meikkaaja Emma Jokelainen vinkkaa.

Isot pulloharjat sopivat parhaiten isoille ja avarille silmän muodoille, pienisilmäiset ihastuvat usein siroon puikkomaiseen harjaan.

– Itse suosin jämäköitä harjoja ja pidän siitä, että harja erottelee ripset kunnolla. Yleensä minulla on ainakin kaksi ripsiväriä käytössä. Toinen on harjaksiltaan pienempi ja tarkoitettu tarkkaan työskentelyyn, Jokelainen kertoo.

Paakkuja alaluomilla?

Olivat massa ja harja kuinka huippuunsa hiottuja tahansa, voi silti käydä niin, että ripsiväri on lounastuntiin mennessä kokkareina silmänalusilla. Syy voi olla esimerkiksi ihotyyppi, silmän muoto tai ripsien pituus.

– Jos ripset ovat oikein pitkät, saattavat kärjet osua ihoon, etenkin jos käyttää vielä pidentävää maskaraa. Silloin ripsiväri voi lähteä leviämään, varsinkin jos ihotyyppi on rasvainen. Suosittelen siinä tapauksessa valitsemaan vedenkestävän tai ainakin säänkestävän ripsivärin, Jokelainen neuvoo.

Paras keino välttää kokkareita on sulkea ripsiväri aina kunnolla ja vaihtaa uuteen heti, kun paakkuja alkaa näkyä; ne kertovat massan kuivahtamisesta. Lisäksi kannattaa harjata ripset ripsikammalla ennen ripsivärin levitystä, jolloin haivenet osoittavat samaan suuntaan. Ripsiväriä kannattaa aina kerrostaa sen sijaan, että yrittäisi saada täydellisen tuloksen yhdellä vedolla.

Juttua varten on haastateltu myös tuotekehitysjohtaja Tiina Isohannia Lumenelta.

Lue lisää:

Se on tutkittu – Nämä tehoaineet hidastavat ihon ikääntymistä oikeasti

Kuplavettä, sieniä ja kotilonlimaa – Joko sinä olet tutustunut korealaisiin kauneustrendeihin?

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?