Tiesitkö? Vanhoista muovipulloista ja kalaverkoista tehdään nyt vaatteita

Ekologisuudesta ja eettisyydestä huolehtiminen kasvaa jatkuvasti. Nyt muoviroskalle on keksitty nerokas käyttötapa: kierrätysmuovista tehdään vaatteita ja asusteita.

25.9.2016 13:11

2010-luvulla maailmalla on noussut pinnalle yhä enemmän vaate- ja asustebrändejä, jotka perustavat toimintansa osittain tai täysin kierrätys- ja ylijäämämateriaalien käytölle.

Monet kierrätysmateriaaleja käyttävät vaatevalmistajat ovat myös brändänneet itsensä uudella tavalla: Uusiokäyttö ei enää viesti pelkkää ”ekohippiyttä". Myös kierrätysmateriaalit voivat henkiä luksusta ja trendikkyyttä.

Nämä neljä kiinnostavaa yritystä valmistavat vaatteita ja asusteita kierrätetystä muovista.

MATT & NAT

Kanadalainen Matt & Nat on laukkuja ja kenkiä valmistava yritys, joka käyttää materiaaleinaan muun muassa kierrätettyä nylonia, pyöränkumeja, kartonkia, kumia ja korkkia. Matt & Nat välttää nahan käyttöä tuotteissa eettisistä ja ekologisista syistä.

Vuodesta 2007 yritys on julkaissut mallistoja, jotka on tehty kokonaan kierrätetyistä muovipulloista. Yhden laukun valmistamiseen kuluu noin 21 kierrätettyä muovipulloa.

Laukku 143 €.

 

ECOALF

Ecoalf on vuonna 2009 perustettu espanjalainen yritys, joka valmistaa vaatteita ja asusteita kierrätysmateriaaleista. Tuotteiden valmistuksessa käytetään juurikin vanhoja kalaverkkoja ja muovipulloja mutta esimerkiksi myös käytettyjä kahvinpuruja.

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, kahvinpuruja voi uusiokäyttää vaateteollisuudessa. Niiden avulla materiaaleista saadaan esimerkiksi nopeasti kuivuvia ja uv-suojattuja – hyviä uutisia meille suomalaisille, jotka olemme kahvin suurkuluttajia koko maailman mittapuulla.

Herrainkengät 125 €.

Valkoiset tennarit on tehty muovipulloista ja kierrätetystä nylonista. Noin 35 €.

HALLA HALLA

Suomalainen, kesällä toimintansa käynnistänyt kahden nuoren naisen yritys Halla Halla suunnittelee uimapukuja, bikineitä, leggingsejä ja toppeja yksinomaan merestä nostetusta muoviroskasta. Vanhat kalaverkot, muovipullot ja -pussit muuttuvat ensin lycra-kankaaksi ja sen jälkeen värikkäiksi ja sporttisiksi tuotteiksi.

Harmaan bomber-takin valmistukseen on käytetty 6 kierrätettyä muovipulloa.

Halla Hallan bikinialaosa 29 € ja -yläosa 39 €.

RE-KÅNKEN

Ruotsalaisen, etenkin repuistaan tunnetun ulkoiluvarustevalmistaja Fjällrävenin uutuus on ikoninen Kånken-reppu kierrätysversiona, Re-Kånkenina. Reppu on valmistettu kierrätetystä polyesterista eli vanhoista muovipulloista. Yhteen reppuun käytetään 11 muovipulloa, joista on ensin tehty polyesterilankaa. Ainoastaan napit, vetoketjut ja muovisoljet ovat uusia osia.

Halla Hallan uikkari 54 €.

Re-Kånken 79,90 €.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?